Plant jouw eigen apotheek

28 Apr 2023 in Modern

Door Feggies

Afbeelding bij Plant jouw eigen apotheek


De naam officinalis wordt vaak gebruikt in de botanische naamgeving van bloemen en kruiden die vaak in de tuin worden gekweekt. Het woord "officinalis" is afgeleid van het Latijnse woord "officina", wat "werkplaats" betekent. In de context van planten betekent het dat deze planten traditioneel werden gebruikt in de werkplaatsen van apothekers en kruidendokters vanwege hun medicinale eigenschappen. Ze vormden dus een onderdeel van de natuurlijke apotheek!


Rosmarinus officinalis (Rozemarijn)

Een voorbeeld van een plant met de naam "officinalis" is Rosmarinus officinalis, oftewel Rozemarijn. Rozemarijn is een populaire kruid dat vaak wordt gebruikt in de keuken als smaakmaker voor vlees, vis en aardappelen, maar het heeft ook een aantal medicinale eigenschappen. Het kruid wordt traditioneel gebruikt om hoofdpijn te verlichten, de spijsvertering te bevorderen en om de bloedcirculatie te verbeteren.


Salvia officinalis (Salie)

Een andere plant met de naam "officinalis" is Salvia officinalis, oftewel Salie. Salie is een veelzijdige plant die vaak wordt gebruikt in de keuken als smaakmaker voor vlees en groenten, maar ook als medicinale plant wordt gebruikt. Het kruid wordt traditioneel gebruikt om ontstekingen te verminderen, keelpijn te verlichten en om de bloedsuikerspiegel te reguleren.


Valeriaan officinalis

Valeriaan officinalis, ook bekend als Valeriaan, is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende eigenschappen. Valeriaan wordt traditioneel gebruikt om angst, slapeloosheid en nervositeit te behandelen. Het kruid heeft ook een ontspannende werking op de spieren en wordt daarom soms gebruikt om spierkrampen en pijn te verlichten. Valeriaan wordt vaak gebruikt in de vorm van thee, capsules of tincturen. Valeriaan is een mooie toevoeging aan iedere tuin, met zijn prachtige roze of witte bloemen die bloeien in de zomer.


Andere voorbeelden van planten met de naam "officinalis" zijn onder andere Thymus officinalis (Tijm), Mentha officinalis (Pepermunt) en Lavandula officinalis (Lavendel). Elk van deze planten heeft unieke medicinale eigenschappen en wordt traditioneel gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen.


Kortom, de term "officinalis" in de naam van een plant duidt erop dat deze plant traditioneel wordt gebruikt in de geneeskunde en de apotheek. Het kweken van deze planten in jouw tuin kan niet alleen een mooie toevoeging zijn aan je tuin, maar kan ook een waardevolle aanvulling zijn op je medicijnkastje!


In de tijd dat deze kruiden een vast onderdeel van de apotheek vormde waren er nog geen bestrijdingsmiddelen zoals we deze vandaag kennen. Wat ons betreft verdiend biologisch altijd de voorkeur, zeker als je planten groeit om te eten of in eten te verwerken. Kijk op feggies.nl voor verschillende biologische kruiden en bloemenzaden om vandaag nog je eigen apotheek aan te leggen!


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Modern

Kleurloos harsachtig druppel- tje op je pruimen

De pruimenmot is gek op pruimen, mirabellen, abrikozen en perziken, en is dan ook de schuldige bij wormstekigheid in deze vruchten. De volwassen mot legt in het voorjaar per vrucht één eitje. Het rupsje van de pruimenmot baant zich een weg naar het hart van de vrucht, waar het zich een paar weken voedt met het vruchtvlees


Door Tuindingen

Modern

Zelf een bijenhotel maken

Zelf een bijenhotel maken


Door Kim

Modern

Tuinontwerp weelderige tuin

In de weelderige tuin speelt beplanting de hoofdrol.


Door Kim

Modern

Buiten spelen

Buiten spelen


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox