Platycerium / Herfsthoornvaarn

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Platycerium / Herfsthoornvaarn


Kamerplant
De Hertshoornvaren (Platycerium) is een vreemde varen met breed uitwaaierende gaffelvormige bladeren.
De plant heeft steriele en fertiele bladeren. De steriele nis- of mantelbladeren zijn breed en rond, staan rechtop en geven steun aan de afhangende fertiele bladeren. De groene mantelbladeren rotten langzaam weg en vormen humus waaruit de wortels voedsel halen. Het fertiele blad is veel langer en vaak diep ingesneden.
Om de verdamping te beperken en luchtvocht op te nemen is het blad bedekt met een grijswit viltig laagje. Dit viltlaagje mag nooit of nimmer worden afgeveegd!
 
Plantvoorschriften
De hersthoorn voelt zich het best als hangplant in een korfje bekleed met mos. Je kan hem echter ook in een pot op een staander of op de hoek van een kast zetten zodat de bladeren kunnen hangen.
Jonge planten in kleine potten kunnen beter meteen in een grotere pot worden overgezet. De plant daarvoor op een dik stuk schors of een turfblok bevestigen. De pot met speciale grond voor varens of met veenmos opvullen. Omdat de plant niet over een goed ontwikkeld wortelgestel beschikt en snel te zwaar wordt, stevig met nylondraad in de pot verankeren.
Standplaats: Licht tot halfschaduw. Gefilterd zonlicht. Volle zon vermijden. Geschikt voor een meer donkere plaats in de huiskamer.
Overdag kamertemperatuur tussen 20-25°. 's Nachts eventueel iets koeler.
In de winter mag deze plant op een koelere plaats worden gezet, alhoewel de temperatuur niet onder 14°C mag dalen.
Onderhoud
Geef 1keer per week water / 1 keer per maand bijmesten
Water tussen de mantelbladeren toedienen. Blad met kalkvrij water bestuiven. De bladeren die over de pot groeien bemoeilijken het watergeven en daarom is het aangewezen om de plant één keer per week onder te dompelen en daarna goed te laten uitlekken.
Gebruik bij voorkeur regenwater op kamertemperatuur.
Brokjes vermolmde turf of goed gecomposteerde stalmest tussen de mantelbladeren duwen stimuleert de groei van nieuw blad.
   


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox