Ceropegia Woodii / Chinees lantaarn plantje

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr



Ceropegia woodii is een hangend vetplantje uit Z-Afrika. Hij valt onder het vetplantengeslacht Ceropegia, waar ruim 200 verschillende soorten onder vallen.
De bijnaam van het Chinees Lantaarnplantje is ‘String of hearts’ en wij snappen wel waarom.
De plant vormt lange zeer dunne stengels van 1m lang met kleine zilvergrijs getekende, groene hartvormige blaadjes. Onderkant van de blaadjes zijn paars.
De kleine roze bloemetjes hebben wat weg van lantaarntjes maar zijn onopvallend. Je houd de plant vooral voor het blad.
Naast de gewone vorm zijn er verschillende kweekvormen van het lantaarnplantje in omloop. Ceropegia woodii ‘Marlies’ (ook bekend als ‘Variegata’) heeft bladeren met een wit randje. Het blad van Ceropegia woodii ‘Silver Glory’ is vrij rond en bijna helemaal zilvergrijs.
Plantvoorschriften algemeen
Gebruik speciale grond voor cactussen en vetplanten, dan weet u zeker dat de grond niet teveel water vasthoudt, wat voor deze plant funest is.
Het lantaarnplantje krijgt graag veel licht, maar kan het ook langere tijd op een wat donkerdere plek uithouden. Op den duur zal de bladtekening dan wel vervagen en de blaadjes worden uiteindelijk eentonig groen bij te lange tijd te weinig licht. Dat is zonde van de mooie bladtekening. Zet hem op een plek waar zijn stengels ongehinderd naar beneden kunnen hangen in een hoge pot of plaats hem als hangplant in een hangmand. Hij houdt van de warmte in de huiskamer, maar ’s winters mag hij wat koeler staan, maar liever niet koeler dan 10 graden.
Onderhoud
De string of hearts is enorm gemakkelijk te verzorgen. Geef de plant gewoon eens per week water, en hij groeit als een tierelier. Wil je echt je best doen, dan geef je ook ongeveer eens per maand wat vloeibare plantenvoeding. Het is niet erg om hem af en toe te vergeten. Worden een paar blaadjes wat lichter (of geel) van kleur, dan weet je dat het weer tijd is voor een slokje water. Als de plant te weinig licht krijgt, zou de tekening op het blad kunnen verdwijnen.
Omdat het een hangplant is, kan hij snel een aanzienlijke lengte behalen. Helaas worden de stengels dan ook wat aan de dunne en kale kant. Deze kun je gewoon in zijn geheel wegknippen of tot de gewenste lengte. Zo blijft het een mooie volle hangplant en kun je er lang van genieten.
Stekken
Ranken afknippen kun je namelijk ook doen als je de plant wil stekken. Knip wat ranken af, zet ze in een glaasje water en er verschijnen na een tijdje kleine worteltjes. De ranken kun je vervolgens in een potje grond zetten, waarna ze verder zullen groeien. Mijn advies is om meerdere ranken bij elkaar te zetten, dan krijg je een vollere plant. Ook kun je ze bij de moederplant in de pot zetten, om die plant voller te maken.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox