Tuin landgoed De Hertgang Engelse landschapsstijl met gazons, borders, vijvers, een ommuurde tuin en bosaanplant.

16 May 2024 in Landelijk
Afbeelding bij Tuin landgoed De Hertgang Engelse landschapsstijl met gazons, borders, vijvers, een ommuurde tuin en bosaanplant.


Een uniek landgoed vol natuurpracht.

Aan de rand van Halsteren en onder de rook van Bergen op Zoom ligt het landgoed De Hertgang. Dit is echt een juweeltje en open voor publiek. De Hertgang werd eind jaren vijftig van de vorige eeuw aangelegd op de Brabantse wal. Het landgoed herbergt bijzondere struik- en boomsoorten en is ruim 5,5 hectare groot.

Japanse storaxboom - Styrax japonicus

In 1983 kwam De Hertgang in het bezit van de huidige bewoners. Zij creëerden nieuwe borders en legden een lage en hoge tuin aan. Ook werd een schapenweide aangekocht en hierin kwam een aanplant van nieuwe bomen. De collectie bomen en struiken – toen nog zo’n 200 verschillende soorten – kreeg een uitbreiding naar maar liefst 600 soorten. Voor de kenners: in De Hertgang zijn onder meer de Perzische Slaapboom, de Pindaboom, de Blazenboom en de Koelreuteria te bewonderen.

In 2012 werd de Stichting Landgoed De Hertgang opgericht om het landgoed in stand te houden. Tal van vrijwilligers verzorgen nu het beheer en onderhoud.

Laat je verrassen door de prachtige selectie planten en bomen 


Open bezoektuin wandeling

Het landgoed biedt een boeiende en gevarieerde wandelervaring, beginnend bij de rustige sfeer van de kleine vijver. Langs de Waterhelling met zijn weelderige schaduwplanten, daalt de route af van de majestueuze Brabantse Wal, waar de Lage Tuin en het Eikenbos een prachtig decor vormen. Hier, in mei, bereikt de pracht van azalea's en rododendrons haar hoogtepunt, maar het hele jaar door wordt de omgeving gekenmerkt door een betoverende atmosfeer, dankzij de beschutte ligging en het uitgebreide scala aan groentinten.

plattegrond-wandeling-route-landgoed-de hertgang

Terwijl bezoekers langs het Sedumlaantje wandelen, worden ze omringd door een diversiteit aan exotische bomen en struiken, te midden van een tapijt van bodembedekkers zoals maagdenpalm, bosaardbei, luzulla-gras, zenegroen en sterrenmos.

Het tweede deel van de wandeling neemt bezoekers mee door het bos, een levend arboretum waar een overvloed aan verschillende bomen en struiken te bewonderen valt. Hoewel het voorjaar de meest uitbundige bloei tentoonspreidt, bieden ook de zomer en herfst een prachtige variëteit aan kleuren. Op de arme zandgrond gedijen planten zoals siernetel, lelietjes-van-dalen, klimop en andere bodembedekkers, terwijl in het vroege voorjaar een tapijt van sneeuwroem, narcissen, scilla's, krokussen en sneeuwklokjes de grond bedekt. Verder zijn er talloze verrassende doorkijkjes over de uitgestrekte weilanden en akkers van de Brabantse Wal en de Beymoerse polder.

Het derde en laatste deel van de wandeling voert door het uitgestrekte gazon met zijn eilandborders en lange border naar de Ommuurde Tuin, ook wel bekend als het ‘Paradijs’, met zijn imposante vijver. De route vervolgt zich langs de Zijtuin naar de Nieuwe Tuin, waar een overvloed aan kleine en grote, inheemse en uitheemse bomen en struiken te bewonderen valt. De ervaring eindigt bij het statige landhuis, waarna bezoekers via de oprijlaan met aan weerszijden bijzondere bomen het landgoed verlaten.

Adresgegevens Landgoed De Hertgang

Klaverblokken 18 4661 HJ Halsteren 

Het landgoed is het hele jaar door dagelijks geopend van 09.00 tot 17.00 uur. Wandeling op eigen gelegenheid langs de uitgezette route. Voor groepen zijn - op afspraak - in het bezoekerscentrum tegen betaling koffie, thee, fris en versnaperingen verkrijgbaar.0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Landelijk

Biotopen op de stuwwallen in Nederland.

Zonder het geweld van de landijs gletsjers uit de voorlaatste ijstijd had ons land er heel anders uitgezien. Maar wat maakt het zo bijzonder en wat groeit en bloeit er allemaal op een stuwwal? In deze aflevering van Alles wat bloeit gaan we op pad met Stef, die je meeneemt al struinend door de Nijmeegse stuwwalvegetatie.


Landelijk

Tuin in het Bos

In Maarheeze wonen Wim en Hannie al jaren midden in het bos op landgoed Kamersven. Ze hebben een indrukwekkende tuin die wordt getypeerd door vormen, rondingen en scherpe lijnen.


Landelijk

De Tuin van Fortmond

Ontdek de weelderige Tuin van Fortmond, een idyllisch landschap met siertuin, gazon, bloemenweide en natuurlijke schoonheid. Een groene oase aan de IJssel


Landelijk

Op pad met Roel in het mooie Nationaal Park Drents-Friese Wold landschap!

In deze aflevering van Alles Wat Bloeit gaan we op pad met Roel Zuidema in het mooie Nationaal Park Drents- Friese Wold landschap een heel bijzonder gebied een heel divers landschap en dat spreekt Roel het meeste aan. Hij heeft in de buurt een vakantiewoning en geniet ochtend's van mooie wandelingen door het landschap en geniet van de mooie natuur.


Landelijk

Zinken Emmers, antieke metalen bloempotten & houten brocante oppottafels

Ontdek hoe je met creatieve ideeën en inspiratie je tuin en terras kunt inrichten tot een plek om te ontspannen en te genieten.


Door Tuindingen

Landelijk

Judaspenning insectvriendelijke voorjaarsbloeier

Een makkelijke plant die vroeg in het voorjaar bloeit


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox