Muggen

10 Nov 2021 in Insecten

Door Paula kok

Afbeelding bij Muggen


Hallo, ik ben een mug.

Ik houd je uit je slaap, drink je bloed, geef je jeukende bultjes op je huid en vieze vlekken op de muur als je me doodslaat, maar toch ben ik niet alleen maar vervelend. Vind je het leuk als ik iets over mezelf vertel? Muggen zijn namelijk ook best bijzonder. 

We prikken in alle soorten en maten daar blijven jullie over muggenziften

Om te beginnen zijn er heel veel soorten van mij, grote en kleine muggen, dikke en dunne muggen, en kom ik over de gehele wereld voor. In sommige landen brengen mijn soortgenoten ziektes over zoals de malariamug en de tijgermug. We worden daarom als de dodelijkste insect ter wereld bestempeld. Stoer he? Die tijgermug probeert zelfs de oversteek naar hier te maken, al zijn jullie mensen het daar niet helemaal mee eens geloof ik. 

Wie ben ik 

Ik ben de gewone huis, tuin en keuken mug. Een vrouwtje om precies te zijn. Die irritante, die je nachten uit je slaap kan houden met mijn irritante gezoem. Er gaan een hoop fabels over mij rond. Daar moet ik erg om lachen. Maar ik zou graag van deze gelegenheid gebruik maken om eens wat meer muggenfeitjes de wereld in te helpen. 

muggen zijn de dodelijkste insecten ze prikken en besmetten mensen


Kraamkamers

Wist je bijvoorbeeld dat het allemaal begint met een laagje water? Daar leg ik mijn eitjes in en als het 20°C of warmer is dan komen ze binnen 24 uur ook alweer uit. Moet je eens nagaan hoeveel muggen generaties dat in één goede zomer kan opleveren!

In een vijver of sloot dienen mijn eitjes en larven ook als voedsel voor velen, maar in een scheve dakgoot of vergeten emmer ergens in een hoekje van de tuin, met bijvoorbeeld een laagje regenwater, bouwen wij al snel een kraamkamer op topniveau. Een muggen fokkerij! 


Zwangerschap

Nog een leuk feitje is dat alleen wij vrouwtjes maar bloed kunnen drinken. We prikken dan door je huid, spugen er een beetje gif in om het bloed te verdunnen en zuigen er dan een portie bloed uit. Het beetje gif wat we nodig hadden om het bloed eruit te krijgen, blijft achter en geeft je die jeukende bultjes. Al gaan ze pas echt jeuken als je eraan komt natuurlijk. Afblijven is en blijft echt het allerbeste! 

Wij vrouwtjes muggen hebben dat beetje bloed nodig om de ontwikkeling van onze eitjes in gang te zetten. Goed prikken duurt 50 seconden. Goed drinken 2,5 minuut. Ik kan in 1 keer klaar zijn als ik ongestoord mijn gang kan gaan, maar vaker wordt het proces verstoord en moet ik dus meerdere keren terugkomen voor ik genoeg heb. 


Geboorte

Wij muggen doorstaan een complete gedaanteverwisseling. Zoals zoveel insecten trouwens. We worden geboren als larven. Dan eten we ons vol en verpoppen om vervolgens als mug weer tevoorschijn te komen. Maar eenmaal een echte mug, dan kan onze eigen moeder ons niet eens meer herkennen. Zo groot is de verandering.


Wist je dat muggen maximaal maar 50 dagen oud worden? Als het kouder wordt en echt gaat vriezen, blijven alleen de eitjes over. Die wachten tot het warmer wordt zodat ze uit kunnen komen en het verhaal weer van voren af aan begint. Een muggen leven. 


De jacht

Een ander fabeltje gaat over hoe we jullie vinden. Velen van jullie denken nog steeds dat wij muggen op licht afkomen. Een logische gedachte als je ziet wat er allemaal om een brandende lamp heen zoemt op een avond, maar het klopt dus niet. 

Dat spul wat jullie uitademen, koolstofdioxide, dat is wat ons aantrekt. Daar komen we op af. Wij muggen zijn echte CO2 lovers! En als wij muggen er dan meer tegelijk van jullie vinden dan gaan wij kijken wie het warmst is. Wij muggen zijn erg goed in het voelen van temperatuurverschillen. Het kleinste verschil is voor ons al merkbaar en hoe warmer, hoe beter. Dus die 0,01°C verschil merken jullie niet maar is voor ons muggen doorslaggevend. 



Voorkeuren

Lange mensen en zwangere vrouwen hebben ook onze voorkeur omdat ze meer CO2 uitademen. 

Wij muggen zijn ook gek op vieze geurtjes zoals zweetvoeten of oude kaas! En het is inmiddels ook bewezen dat wij muggen een voorkeur hebben voor bierdrinkers en mensen in zwarte kleding. 

Sommige medicijnen in jullie bloed willen wij muggen niet doorgeven aan onze kleintjes dus dan vliegen wij jullie ook voorbij al willen we soms bij twijfel toch nog wel eens één keer proeven. Over het algemeen ruiken wij muggen het al van een flinke afstand.

10 Tips & trucs voor muggen

Er zijn nog wel meer dingen die je kan ondernemen om minder last van ons muggen te hebben. Ik zal er eens een paar bespreken:

  •  laat eens ergens een wespennest zitten. Wespen eten heel veel en heel graag muggen. 
  •  ook een vleermuis eet honderden muggen op 1 nacht dus ergens een nestkast voor ze ophangen of ander gastvrij of uitnodigend gedrag voor vleermuizen is slim, en aan te raden.
  • ook zwaluwen eten graag en veel muggen dus een zwaluwnestje onder je dakpannen is een feestje en goede hulp in je strijd.
  • zorg voor vissen in je vijver zodat de eitjes en larven opgegeten kunnen worden. Ruim andere waterplasjes op. Keer emmers en schalen om, ververs drinkbakken minimaal 1 keer per dag als het 20°C of warmer is. En blijft zoeken naar kleine laagjes water want dat doen wij muggen ook.
  •  drink tonic, oorspronkelijk gemaakt om (malaria)muggen op afstand te houden en het werkt echt. Gooi er een scheut gin door om het lekkerder te maken. Mocht er dan toch nog ergens iets vervelend doen, dan heb je er na je 2e glas toch geen last meer van. 
  •  citronella geur in kaarsjes of olie helpt ook wel iets, maar de meeste muggen zijn hier inmiddels aan gewend dus verwacht geen wonderen. Maar goed, baat het niet dan geurt het in ieder geval toch nog lekker.
  • neem horren en blijf ze goed dicht doen en houden. Dat scheelt alles voor binnen. Zo een net over je bed, een klamboe, dat werkt ook goed. Je hoort ons muggen dan nog wel maar we kunnen niet meer bij je komen. Dat slaapt toch lekkerder.
  • plant een walnotenboom. Vroeger plantte de boeren walnotenbomen om de stallen van het vee om insecten op afstand te houden. De walnotenbomen scheiden namelijk een stofje uit wat wij muggen niet lekker vinden. Het werkt nog steeds. En je hebt in de herfst nog lekkere noten ook!
  • laat spinnen zitten. Zij eten in hun leven het gewicht van meerdere mensen aan kruiperige diertjes. Muggen staan natuurlijk ook op het menu.
  • een (plafon)ventilator is ook een uitkomst. Wij muggen zijn niet heel goeie of sterke vliegers. Dus een stevig windje blaast ons zo weg en maakt landen voor ons muggen onmogelijk. 
  • Er is ook van alles aan middeltjes te koop. Het één nog giftiger dan het ander. Vaak zie je dat dingen na een aantal jaar toch weer aangepast of uit de handel genomen moeten worden omdat het veel te sterk was en meer schade dan goed doet. Zo'n verhaal van "het mens is dood maar had in ieder geval geen last meer van muggen gehad". Met die reden sla ik dat onderwerp bewust over. Dat is geen oplossing. Dan gaan we allemaal dood. 


    Emelten

    Ik heb een neefje, de langpootmug, die drinkt geen bloed maar plantensap. Die legt zijn eitjes onder het gras. Zijn larven worden emelten of engerlingen genoemd. Ze vreten de wortels van het gras op en slopen zo je mooie gazonnetje. Kale plekken met dood gras zijn het gevolg. Het lijkt dan wel of iets of iemand op je gras heeft zitten plassen. Van die ronde kale plekken ineens. Als je geluk hebt komen er vogels, egels en/of mollen om ze op te eten, maar dat gaat wel nog steeds ten koste van je gras. Zelf kun je ook iets ondernemen, namelijk bodem-aaltjes uitzetten om ze te bestrijden. Die zijn gewoon te koop. 

    Doe je dat niet dan heb je bergen langpootmuggen die overigens maar een paar dagen leven en op hun beurt weer goed voer zijn voor o.a. spinnen en vogels. We staan echt onderaan de voedselketen, maar voeden er zo ontzettend veel dat bijna iedereen wel baat bij ons muggen heeft. Iedereen behalve jullie dan natuurlijk.

    Slotwoord

    Als laatste nog ééntje om in gedachten te houden. Wie zegt "ik ben te klein, ik kan geen verschil maken" neem een voorbeeld aan mij. Want hoe klein ik ook ben......ik veroorzaak enorme ergernissen onder jullie mensen!


    Bedankt dat je naar me wilde luisteren en sorry dat ik soms zo vervelend ben. Ik hoop dat ik je met bovenstaande iets positiever heb kunnen stemmen. Uiteindelijk bedoel ik het allemaal zo kwaad nog niet.

     
     Was getekend, je bloedzuiger, de mug.

    Lees ook mijn vorige tuininspiratie blogs

    ❌ 🌱  Jacobskruiskruid heeft me toch een reputatie 

    🐝 De wesp,  dapper en slim met karakter wist je dat

    🌏 Wat zijn uitheemse exoten en waarom gaat dit fout

    🍃 Wat is onkuid

    🌼 Nuttige  weetjes over de paardebloem

    🌳 Uw trouwe dienaar, de boom

    🤝 De Pissebed aan het woord

    🍃 Hallo ik ben de brandnetel

    🌱 Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen? 

     >> bezoek mijn eigen pagina <<<


    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Insecten

    Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

    We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


    Door Marie Mul

    Insecten

    Elzenbladwesprupsen

    Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


    Door Jan de B

    Insecten

    De dag actieve nachtvlinder.

    De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


    Door Roel

    Insecten

    Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen

    Muggen! Die irritante zoemers die ons overal achtervolgen en ons lek prikken. Muggen kun je afschrikken met DEET, maar als een middel wordt afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen, dan hoef je geen complotdenker te zijn om te vermoeden dat het spul niet supergezond is. Gelukkig bestaan er muggenwerende natuurlijke middelen die wel werken.


    Door Mellisa

    Insecten

    Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)

    Vuurwantsen zijn bontgekleurde insecten die graag in de zon zitten. Ze zijn nuttig als opruimers in de tuin en kunnen het pantser van kleine insecten doorboren. Vuurwantsen lijken op kevers maar behoren tot de wantsenfamilie en kunnen niet vliegen. Ze hebben unieke patronen op hun dekschild en zijn individuen, net als andere dieren. Ze zijn interessant om te leren kennen.


    Door Ilse

    Insecten

    Insectenhotel knutsel ideeën

    Naast de honingbij is er een unieke variëteit aan wilde bijensoorten. Met hun bestuivingsactiviteit zorgen ze voor diversiteit in de natuur, en in onze tuinen. Een blikjeshotel voor wilde bijen is makkelijk zelf te maken en kan bijna overal geplaatst worden: in je eigen tuin, op het balkon, op het dakterras of op een vensterbank. Omdat wilde bijen bij lagere temperaturen vliegen, zorgen ze ook bij slecht weer voor bestuiving.


    Door Kim

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox