Carex / zegge

15 Jun 2020 in Grassen en Bamboe

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Carex  / zegge


Zegge (Carex) is een geslacht van zowel bladverliezende als groenblijvende overblijvende kruiden met een grasachtige groeivorm, behorend tot de cypergrassenfamilie. Het geslacht Carex is met ruim 2000 soorten een van de grootste geslachten van de bedektzadigen.
Typerend voor alle soorten zeggen zijn de driekantige stengels en de langwerpige, walsvormige bloeiwijzen.
Plantvoorschriften algemeen
Plant het liefst in het voorjaar.Hoewel men 2 tot 3 planten samen aanraad, vind ik zelf 1 plant vaak voldoende voor de grotere soorten.
Zeggen komen in veel habitats voor, met een voorkeur voor een vochtig substraat.
Enkele zeggesoorten worden als "siergras" gebruikt.
Vochtige tot natte standplaatsen, bijvoorbeeld aan de rand van een vijver of andere waterpartij, zijn geschikt voor Carex pendula (hangende zegge genoemd, door de hangende bloeiwijzen), Carex pseudocyperus en Carex muskingumensis. Deze soorten bereiken een hoogte van 50-100 cm, de hangende zegge kan zelfs 1,5 m hoog worden.
Een halfbeschaduwde plaats in uw tuin is ideaal voor Carex morrowii, Carex sylvatica en Carex ornithopoda. Deze soorten vormen allemaal 20 tot 50 cm hoge pollen. Er is ook een soort die bestand is tegen diepe schaduw, namelijk Carex umbrosa. De pollen van deze plant kunnen een hoogte van 40 cm bereiken.
Voor een vrije plaats in de zon of aan de rand van een groep houtige gewassen is de 40-50 cm hoge Carex buchananii geschikt. In een zonnige rotstLiin of in een border met steppeplanten gedijen bovendien Carex montana, Carex humilis en Carex baldensis. Deze planten worden doorgaans niet hoger dan 30 cm.
Onderhoud
Vochtminnende soorten niet laten uitdrogen. Bedek de grond rond de planten met mulch.
Strooi vroeg in het voorjaar kalk en beendermeel rond de planten, planten in moeras of vijver hebben geen extra voeding nodig.
Najaar: verwijder dode of afstervend blad.
Snij de pollen in het najaar niet terug. Berijpte zeggen zijn zeer aantrekkelijk. Daarnaast beschermen de halmen de wortels.
Vermeerderen door scheuren en zaaien.
Ziekten
Zegge heeft in het algemeen weinig last van ziekten en plagen. Vochtminnende soorten kunnen echter verdrogen en bruin worden als de wortels niet voldoende water krijgen.

(foto) Carex pendula / Hangende zegge
Grassen. Winterhard. Groenblijvend - Polvormend. h 70-100cm
Carex pendula of hangende zegge is heel decoratief: grote vertikaal hangende bloemen op lang stengels, soms tot 1,5 meter hoog. Carex is eerder een trage groeier, maar zijn groeikracht kan toch soms onverwacht sterk zijn. Laat altijd voldoende groene bladeren over als je hierin wil ingrijpen. De groenbruinachtige bloemaren verschijnen van juni tot juli, soms tot augustus en komen boven het gebladerte uit. Ze zijn zeer aantrekkelijk en bruikbaar in droogboeketten


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Grassen en Bamboe

Cortaderia / Pampasgras

grassoort waarbij de normale variant grote witte pluimen krijgt.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox