Winterkost. Ook prima te doen de hele winter uit eigen tuin

04 Dec 2020 in Eten uit eigen tuin
Afbeelding bij Winterkost. Ook prima te doen de hele winter uit eigen tuin


Winterkost en toch zoveel mogelijk zelfvoorzienend

 

Lees ook mijn vorige Blog: Lyrisch over Lavameel

  Eet je de hele winter ook nog uit eigen tuin? Regelmatig krijg ik begin november en later ook nog wel eens de vraag: maar wat eet je dan de hele winter als je zo veel mogelijk van eigen land wilt eten, met de seizoenen mee en is dat niet erg eentonig? Nee absoluut niet Ik leg ze dan uit wat de vele mogelijkheden zijn, maar ook wat wij dan eigenlijk in die periode (bijna) niet eten  

De stampotten

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende: de diverse stamppot(ten), in de volgende uitvoeringen: Boerenkool, hutspot, zuurkool, (als het gelukt is zelf gefermenteerd), rode kool, bieten en (winter)andijvie. En ook andere kool soorten lenen zich prima voor een stamppot zoals rode, witte en groene   De peulvrucht(en) Dan hebben de peulvrucht, éénpans gerechten en de soepen: Erwten-, bruine-, kippen prei-uien-, aardappel prei-, groentesoep Als éénpan: de Nederlandse variant van chili con carne, bruine bonen schotel met gedroogde appeltjes en spek en ook nog diverse soorten stoofpotjes, quiches, pies en hartige taart Bij peulvruchten ook nog de Kapucijners en de witte boon.   Winteroogst van het land Op het land staat nog zolang het goed gaat: winterprei, de winterwortel, de spruit, koolraap, Soester knolletje, knolselderij, suikerwortel, pastinaak, nog allerlei koolsoorten en witlof Aardappels (de late) oogsten we wanneer we ze nodig hebben, (beste bewaarplaats is de grond waar ze in gegroeid zijn) en als het echt niet meer langer kan dan oogsten we ze en bewerken ze tot puree en/of patat in gaan ze in de diepvries.   En dan hebben we ook nog diverse soorten groente in de diepvries. Bietjes, mais, doperwten, tuin-, en sperziebonen, wortelen, rabarber, prei   Is dat dan genoeg? Dit is bij elkaar al meer dan 40-50 maaltijden en dan is er nog de hachee en wat klaar gemaakte groenteschotels met o.a. courgettes, appelmoes/compote, stoofperen in de diepvries. Bewaard hebben we ook nog pompoenen (spaghetti en hokkaido). En dan vergeet ik nog de wintersalades, witlof/ei, witlof/peer, ham/prei, rode kool/appeltje/ui, witte kool/winterwortel Eigenlijk komt het hierop neer dat als we zouden willen zeker 6 weken elke dag een andere groentegerecht kunnen eten. Gaan we dan smaken combineren dan halen we de 8 weken wel denk ik. Bijvoorbeeld spruiten in de stamppot of los gekookt. Wortels apart gekookt, of met uien als hutspot maar ook samen uit de wok met kerrie en kokos melk, sperziebonen authentiek gekookt met klontje boter en nootmuskaat, maar ook als bonenstamp of hete, pittige bonen en ga zo maar door.   Wat rest dan nog Daarnaast hebben we nog pepers en paprika’s in de diepvries, gedroogde tomaten in olijfolie in potjes maar ook als puree in de diepvries. De dagen dat we geen aardappels eten, maar pasta of rijst is het inderdaad zo dat we die niet uit eigen tuin hebben, (dat geld dus ook voor de bereide gerechten Nasi en Bami). Spaghetti pompoen in plaats van pasta spaghetti dat is dan ook de enige variant die ik kan bedenken. En ja champignons, citrusfruit en de meeste van onze kruiden kweken we ook niet zelf en als we eens zin hebben in bijvoorbeeld een komkommer, kropje sla of een verse tomaat in de wintermaanden dan kopen we die, maar dat gebeurt maar zelden.   Fruit Voor fruit geldt wat ons betreft hetzelfde principe eigen fruit (boomgaard) zo lang mogelijk na de oogst bewaren en drogen, of in de diepvries. Zacht fruit oogsten, eten en rest in diepvries en later tot jam verwerken en of in de diepvries.   Nice to know P.s. Wist u dat de meeste vitamines het overleven tot in de jam. Voedingsmiddelen zoals de metalen in elk geval ook. Alleen Vitamine C neemt met 70-80% af door het koken van de Jam.. Jam bevat wel 50% toegevoegde suikers.   Meer weten Wil je meer lezen of meer weten over lekker van eigen land kijk dan op mijn pagina (Facebook)   Lees ook mijn volgende Blog: Rendement op je moestuin   Lee ook mijn volgende Blog:     

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox