Romanesco (Broccoli uit Rome)

06 Mar 2021 in Eten uit eigen tuin
Afbeelding bij Romanesco (Broccoli uit Rome)


Lees ook mijn vorige Blog:Fabels inzake houtsnippers

Inleiding

Wij vinden dat niet de eenvoudigste groente om zelf te kweken en dan voornamelijk om er een oogst aan te krijgen. De plant wilde eigenlijk best wel groeien, maar vooral een fatsoenlijke romanesco er boven op, dat bleek dus de uitdaging net als bij bloemkool en broccoli. En dan bedoel ik de verzameling van roosjes die eigenlijk de oogst vormen. Des te mooier is het dan, als het wel lukt. Wat milder, frisser dan bloemkool en wat zachter dan broccoli en bloemkool en best wel makkelijk te bereiden. Wil je dan gaan kokkerellen met deze mooie groene roosjes van de romanesco ben je ook nog wel wat tijd kwijt aan het opzoeken van recepten.

Origine

De officiële naam is Broccolo Romanesco, broccoli uit Rome. Dat wij dan romanesco associëren met broccoli is dus niet zo bijzonder. Voor zover nu bekend wordt het voor het eerst genoemd in de 16e eeuw. Maar het duurt tot eind jaren 70 voor het in Nederland wordt het geïntroduceerd en nog steeds is het een groente die je niet alle dagen ziet op de menukaart of in de keuken. In Nederland kennen we Romanesco klaarblijkelijk ook als fractoli. Als lid van de koolfamilie zou het ook nog kunnen dat voor de 16e eeuw deze variant ook al bekend was en gekweekt werd  in Klein- Azië, waar alle koolsoorten hun origine vinden

Wat geldt voor een kubusvorm gekweekte meloen (Japan) of speciaal super rechte komkommer gaat niet op voor de Romanesco. Je zou haast gaan denken dat Romanesco, met zijn bijzondere fractale piramidevorm, wetenschappelijk verantwoord uiterlijk specifiek zo ontwikkeld is als kruising tussen de bloemkool en de broccoli, is, Niets is minder waar, het is dus niet een nieuw gekweekte vormgegeven groente, maar gewoon natuurlijke vormgeving.

Waarom Romanesco

Ik heb romanesco een jaar of 2 geleden leren kennen op een proefavond van de Italiaanse keuken in een prima restaurant hier in zuidwest Drenthe. Daar was het een nieuw vegetarisch gerecht en het trof me direct hoe lekker dat was

Sinds die dag ben ik begonnen met het kweken van romanesco en het eerste jaar had ik best wel mooie planten, maar geen echt, overtuigende vrucht-, bloemzetting. Opzoeken leerde me dat er waarschijnlijk genoeg stikstof in de grond zit (mooie stevige planten) maar te  weinig Kali, dat kon de uitdaging wel eens zijn, want ook de knollen (bieten, wortelen en pastinaak) en aardappels (stevige planten en mooie loof, maar de aardappel en knollen bleven vrij “klein”. Dus bij de najaarsronde van mest/compost, lavameel en daarop mulchmateriaal voor de aardappelbedden, de knollen en de kool wat extra kali toegevoegd en dat in het voorjaar herhaalt. Als laatste circa 2 maanden na poten, zetten bij deze gewassen nog een extra shot kali toegediend rondom de plant. En ja hoor dit jaar veel betere biet, wortel knollen, aardappels en nu dus ook Romanesco. Nog niet als in de reguliere handel en slechts bij 4 van de 12 planten, maar het begin is er.


s'Middags geoogst, gewogen: 296 gram. Schoongemaakt hield ik 220 gram over aan roosjes, prima voor een persoon aan dagelijkse groente. Ik heb deze gekookt (3 minuten) en daarbij een citroensausje gevoegd (sap van halve citroen, wat citroenschilrasp een ½ theelepel suiker en een niet gekruide roux) Meer is het niet en ik heb genoten. Minder is meer in dit geval

De volgende Blog over Lekker van Eigen Land: Waarom spit ik niet meer?

Meer weten over hoe wij wat doen en waarom kijk ook eens mijn facebook pagina

www.facebook.com/Lekkervaneigenland

 

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox