Insect-aantrekkelijke bomen & hoe schaf je goedkoper een boom aan

29 Sep 2019 in Bomen

Door Tuindingen

Afbeelding bij Insect-aantrekkelijke bomen & hoe schaf je goedkoper een boom aan


Wanneer er bomen worden aangeschaft voor de tuin, wordt er meestal gekeken naar de sierwaarde van de boom. Geheel terecht natuurlijk, want bomen kopen is een lange termijn investering waarbij de bomen ons meestal overleven. 
 

Naast het feit dat een boom een bepaalde sierwaarde heeft, moeten we het ook belangrijk gaan vinden dat de boom een functionele ondersteuning voor de natuur heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld bomen waardoor er volop leven wat betreft vogels en insecten in de tuin zal ontstaan. Diervriendelijk zou je ze kunnen noemen. 
 

insectenbomen-die-goed-zijn-voor-bijen
 

Bomen waar vogels op af komen zijn in principe altijd vruchtdragende vogelbomen. Vogels zijn bijvoorbeeld gek op de Krentenboom. De Krentenboom kent vele cultivars. Naast deze bomen zijn vogels ook gek op de Lijsterbes en de Zoete Kers.

Insectrijke bomen zijn vanzelfsprekend een grote trekpleister voor vogels. En zo is de cirkel weer rond.

 

Bomen voor insecten 
Er zijn ook bomen waar insecten gek op zijn. Men is tegenwoordig vooral enthousiast om de bijen te ondersteunen. Geheel terecht, want bijen zijn zeer belangrijk voor ons. Bijen zorgen bijvoorbeeld voor de belangrijke bestuiving van bomen onderling. Bomen die belangrijk zijn voor bijen, ook wel bijenbomen genoemd, bloeien vaak ook nog eens prachtig. Een voorbeeld van een boom waar bijen gek op zijn heet ook daadwerkelijk de Bijenboom (Tetradium Daniellii is de Latijnse benaming voor deze bijenboom). Deze boom is tevens ook een waardboom voor vlinders. Naast de bijenboom is de volgende boom wellicht nog wel interessanter voor de insecten. Deze boom heet de Zevenzonenboom (Heptacodium miconoides). Deze Zevenzonenboom is ook te verkrijgen als meerstammige boom. Deze insectenboom bloeit laat in september/oktober en wordt in deze periode drukbezocht door allerlei insecten. Daarnaast hebben deze bomen uitzonderlijk mooie stammen.
 

De  Amandelwilg (Salix triandra 'Semperflorens')  heeft een langdurig aanbod van stuifmeel

 

 

 

De herfst is een zeer gunstige tijd om bomen te planten.
Het scheelt een vermogen als je planten uit de volle grond (met kluit) aanschaft. 
Vraag jouw hovenier in deze periode dus altijd wat hij vanuit de volle grond kan leveren!

 


 

 

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bomen

Geniale manier om de stad te vergroenen

Dit werkte zo goed, We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen.


Door Jan de B

Bomen

Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom

Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.


Door Tuindingen

Bomen

Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen

Bloeit op het naakte hout en een boom in volle bloei is een roze wolk die vanaf grote afstand opvalt. De bloemkeur varieert, van licht- tot donkerroze en een enkele keer kom je een witbloeiende albino tegen.


Bomen

Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres

Cipressen zijn wintergroene markante coniferen die in verschijningsvorm (habitus) varieert van zeer smal zuilvormig tot breed horizontaal-waaiervormig. Je kan de varianten indelen in groepen;


Door Tuindingen

Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

Bomen

Verschillende soorten bomen

In dit artikel ontdek je alle verschillende soorten bomen met enkele interessante weetjes en tips om ze te herkennen. Heb je ooit ontzag gehad voor de schoonheid van een boom terwijl je er gewoon naar staarde? De gebeeldhouwde stam, overkoepelende takken, fijn gedetailleerd blad en zachte bloemtinten. Dit is het perfecte moment om een ​​bomen mens te worden.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox