Bomen in de kou

11 Feb 2021 in Bomen
Afbeelding bij Bomen in de kou


De afgelopen week heeft het in heel Nederland flink gesneeuwd en de verwachting is dat het nog een tijd blijft vriezen. Tijd dus om de tuin in te gaan en je bomen te inspecteren. Hoewel bomen zich goed kunnen beschermen tegen de vorst, worden ze van dikke pakken sneeuw niet gelukkig. In deze blog lees je waarom dat zo is en wat je eraan kunt doen.


Bomen en vorst

Naarmate de dagen korter en kouder worden, bouwen bomen vorstresistentie op, onder andere door het aanmaken van suikers en het verminderen van de hoeveelheid vocht in de boom, waardoor de bladeren afvallen. Een vorstresistente boom is goed beschermd tegen de kou en kan daardoor extreem lage temperaturen overleven. Externe factoren kunnen de opbouw van vorstresistentie verlangzamen, maar dit zijn veelal natuurlijke processen waar je weinig invloed op hebt. 

 

Waar je wel voorzichtig mee moet zijn, is het snoeien van je bomen als het vriest of gaat vriezen. Dit kan de vorstresistentie als het ware doorbreken, waardoor de vorst de bomen via de snoeiwonden aantast. Ook is het verstandig om goed in de gaten te houden of je bomen last hebben van schimmels en ziektes, die de opbouw van vorstresistentie vertragen. Bomen die niet goed vorstresistent zijn, kunnen openscheuren of zelfs sterven en daardoor een gevaar vormen voor hun omgeving. Als je vermoedt dat je boom de kou niet goed aankan of last heeft van schimmels en ziektes, neem dan altijd contact op met een boomtechnisch adviseur.

 

Bomen en sneeuw

Vorstresistente bomen kunnen wel tegen een stootje, dus een beetje sneeuw is geen reden tot zorg. Sterker nog: een dunne laag sneeuw isoleert je bomen en beschermt ze tegen de vorst, lekker laten zitten dus! Het wordt een heel ander verhaal als het dagenlang flink sneeuwt. Het gewicht van de sneeuw op de takken kan dan zo groot worden, dat de takken door het gewicht gaan hangen. Als dit te lang duurt, is de boom daarna niet meer in staat zijn oude vorm aan te nemen. Dit geldt vooral voor zuilvormige bomen, (groenblijvende)hagen en conifeerachtigen zoals dennen waarbij de sneeuw tussen of op de takken valt en er niet vanzelf kan afglijden. In het ergste geval kunnen takken dan zelfs afscheuren. 

 

Bij een flink pak sneeuw is het verstandig om de sneeuw van de takken van je boom af te schudden. Laat als het kan wel een klein laagje zitten, zodat de boom goed geïsoleerd blijft. Bij naaldbomen kun je de buitenste takken met een touw bij elkaar te binden zodat de sneeuw minder goed aan de naalden kan hechten.

 

Bomen uit een warm klimaat

Bomen uit een warm klimaat, bijvoorbeeld olijfbomen of palmbomen, zijn van nature minder gewapend tegen vorst of sneeuw. Plant deze bomen daarom aan op een beschutte plek en bescherm deze waar mogelijk met een doek in de koude, natte periode. Een olijfboom houdt bovendien niet van natte voeten in de winter, dus bescherm ook de wortels en geef de boom in de winter geen water.

 

Bomen over Alles is een boomtechnisch adviesbureau in de regio's Katwijk, Den Haag en Amsterdam. Bij ons kunt u terecht voor onder andere boomveiligheidscontroles, projectbegeleiding, onderzoek en advies. Meer weten of direct contact? Kijk op www.bomenoveralles.nl.

 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bomen

Geniale manier om de stad te vergroenen

Dit werkte zo goed, We hoeven ze nu niet te planten, water te geven of te verzorgen.


Door Jan de B

Bomen

Gezonde monumentale zomereik moet wijken om plaats te maken voor (groene) stroom

Op de plek van de zomereik moet een transformatorstation komen van Tennet en Rendo. ‘De boom is voor zijn omgeving waardebepalend en een mogelijke schuil- en nestelplaats voor dieren’, schrijft de inspecteur.


Door Tuindingen

Bomen

Judasboom (Cercis siliquastrum) bijzondere sierbomen

Bloeit op het naakte hout en een boom in volle bloei is een roze wolk die vanaf grote afstand opvalt. De bloemkeur varieert, van licht- tot donkerroze en een enkele keer kom je een witbloeiende albino tegen.


Bomen

Als er een boom mediterraan is, dan is dit wel de Cipres

Cipressen zijn wintergroene markante coniferen die in verschijningsvorm (habitus) varieert van zeer smal zuilvormig tot breed horizontaal-waaiervormig. Je kan de varianten indelen in groepen;


Door Tuindingen

Bomen

Berkenbomen zijn inheemse bomen

Berken zijn sterke bomen die goed groeien op voor andere bomen ongunstige plekken.


Door Tuindingen

Bomen

Verschillende soorten bomen

In dit artikel ontdek je alle verschillende soorten bomen met enkele interessante weetjes en tips om ze te herkennen. Heb je ooit ontzag gehad voor de schoonheid van een boom terwijl je er gewoon naar staarde? De gebeeldhouwde stam, overkoepelende takken, fijn gedetailleerd blad en zachte bloemtinten. Dit is het perfecte moment om een ​​bomen mens te worden.


Door Roel

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox