Sandersoria / Kerstklokken

26 May 2020 in Bloembollen

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Sandersoria / Kerstklokken


Er is slechts één soort van dit geslacht: Sandersonia aurantiaca.


De Sandersonia is een knolgewas dat langwerpig van vorm is en in doorsnede rond tot ovaal.
De bloem van de Sandersonia is een zeer opvallende verschijning. Deze bloem heeft namelijk een schitterende oranje kleur en heeft de vorm van een lampion. Een opvallend kenmerk aan de Sandersonia is dat de bloemen niet aan de top bloeien, maar aan de steel zelf. De totale lengte van deze bloem is 60 tot 80cm. Doordat deze bloem van onder naar boven groeit, zijn de onderste bloemen als eerste uitgebloeid. Nadat ze zijn uitgebloeid, kunt u ze direct verwijderen.
Deze exclusieve klimplant is uitermate geschikt om te gebruiken als potplant, snijbloem en in de volle grond


Plantvoorschriften algemeen
Je kunt haar het beste in een potplanten, want ze is niet winterhard. Plant in april/mei in een diepe plastic pot met een diameter van 25 cm. Ze heeft goed gedraineerde, beluchte, enigszins zuur groeimedium nodig dat wat organische stof bevat zoals gelijke delen fijn verteerde, goed afgebroken zure compost en grof rivierzand of silicazand. Leg een laagje steenslag van 2-3 cm over de gaten om de drainage te verbeteren. Vul tweederde van de pot met groeimedium en plaats in het midden een stok waar je de fijne stelen aan vast kunt maken. Je kunt hiervoor ook een rekje gebruiken of laat de plant door decoratief snoeihout groeien. Je kunt 3 tot 5 wortelstokken in een pot planten. Zet de pot op een beschutte plek met ochtendzon en middag schaduw. 
De knol is erg stevig en heeft aan het uiteinde een klein groeipunt. Dit groeipunt zorgt er voor dat de knol uitgroeit tot een volledige plant. Het is daarom heel belangrijk dat dit groeipunt niet beschadigd raakt. De knol wordt met het groeipunt naar beneden ongeveer 7cm in de grond geplant.


Onderhoud - vermeerderen
Geef ze matig water tot de eerste blaadjes verschijnen. Houd de plant voldoende vochtig tijdens de groei en gebruik regelmatig wat plantenvoeding in het gietwater. Knip om herbloei te bevorderen de uitgebloeide bloempjes weg. In de herfst minder water geven tot al het blad afsterft. Bewaar de wortelstokken droog in de bloempot op een niet te koude vorstvrije plek (10-12 °C). Geef in het voorjaar voorzichtig iets meer water en warmte als de wortels weer gaan groeien. De wortelstokken hebben de neiging om te rotten. Zorg ervoor dat ze in het juiste groeimedium geplant zijn en ze in de winter in droge grond worden bewaard.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?

Aan de slag met de dahlia knollen in het voorjaar. Maak gebruik van de volgende tips om ze op het juiste moment in de tuin te plaatsen en creƫer ook nog eens extra veel en meer bloemen.


Door Jan de B

Bloembollen

Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.

Leer hoe je narcissen verzorgt en behoudt! Ontdek snoeitips, het belang van verwildering en het verrijken van narcissenbollen voor prachtige bloemen jaar na jaar.


Door Tuindingen

Bloembollen

Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.

Welke soorten narcissen zijn er? Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes met witte bloemetjes. Bekijk hier de verschillende soorten narcissen en hun kenmerken.


Door Tuindingen

Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox