Achimenes / Weduwetranen soorten & plantinformatie

26 May 2020 in Bloembollen

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Achimenes / Weduwetranen soorten & plantinformatie


Achimenes-soorten en -hybriden worden veel gebruikt als kasplant, kamerplant of terrasplant.

Een aantal kan in de zomer buiten worden gekweekt. Er zijn een groot aantal hybriden ontwikkeld, vooral van de soorten Achimenes grandiflora en Achimenes longiflora, die grote bloemen hebben.
De Achimenes bloeit rijkelijk in de kleuren paars, karmijn, blauw, wit, donker en licht roze, rood, rood-violet, met spatten, vlekken en strepen. Ze heeft klok- of trechtervormige langgerekte bloemen die bestaan uit met elkaar vergroeide bloemblaadjes die eindigen in een buis. Elke bloem bloeit 2-3 dagen, maar nieuwe knoppen verschijnen en openen snel, dus ze bloeit van het voorjaar tot de herfst. Het zijn bladverliezende, overblijvende planten, recht opgaand en meestal behaard. De groeiwijze is bossig met over het algemeen onvertakte stengels. Doordat de stengels van sommige soorten (cascade) week zijn, is ze ook geschikt als hangplant. De donker- tot bruingroen gekleurde bladeren zijn ei– tot lancetvormig en zacht behaard.  Onder de grond zitten geschubde wortelstokken, die wit, roze of lila getint zijn.
Niet winterhard. Bladverliezend.
Planthoogte: 30 cm.Bloeiperiode: juni – oktober.
 

Plantvoorschriften algemeen
Plant de rupsvormige geschubde wortelstokken in het voorjaar in humusrijke vruchtbare grond op een warme en lichte beschutte plek in de volle zon of halfschaduw. Zorg voor goede afwatering. Ze kan ook in een pot geplant worden. Let ook daar op een goede afwatering. Geef direct na het planten ruim water. Bescherm haar tegen felle zon en tocht. Ze produceert wortelstokken die vaak onder de grond worden gevormd, maar soms kunnen kleinere wortelstokken ook verschijnen op stengels of bladeren boven de grond. In de winter verliest ze haar blad. Ze is niet winterhand dus als ze in de volle grond is geplant, moet ze worden opgegraven en op een droge en koele plek worden bewaard. Is ze geplant in een pot, zet die dan binnen. Door de soepele stengels van enkele soorten, kan ze ook in hanging baskets worden geplant.
Plantdiepte: 2 cm - plantafstand: 6-15 cm
Toepassingen: borders, potterie, hanging basket, kamerplant binnenshuis


Onderhoud - vermeerderen
Ze is onderhoudsvriendelijk en groeit snel. Geef meer water zodra ze gaat bloeien en mest bij. Geef na de bloei in het najaar geen water meer, maar laat haar niet uitdrogen. Besproei de hele plant regelmatig om te zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Geef mest zodra de eerste bloemknoppen verschijnen en herhaal dit om de paar weken tot de plant stopt met bloeien. Zorg ervoor dat bij het water geven geen water op de bloemen of bladeren komt, geef water van onderaf, bijv. via een schotel. Door haar regelmatig te toppen krijg je bosvormige planten.
De wortelstukken kunnen overwinteren door ze droog en vorstvrij te bewaren. Laat de plant in de herfst verdrogen en knip alle stengels af. Schud de aarde van de wortelstokken. Leg ze in een kistje met turfmolm of scherp zand en bewaar ze bij ongeveer 10°C. In de pot kan ze met pot en al in een vorstvrije ruimte overwinteren. Vanaf eind januari weer oppotten in verse potgrond. Zet de bloempot in de huiskamer en geef regelmatig water. Vanaf half mei kan ze weer naar buiten.
Deel de wortelstokken in april. Zorg ervoor dat aan ieder stuk een ‘oog’ zit.  In goede omstandigheden bloeit ze na 4 maanden. Ze vermeerdert ook via zaad in februari of maart. Ze bloeit na 2 jaar.
   


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Dahlia Boek

M’n mond viel open van verbazing, de ene leukerd na de andere.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox