Eetbare inheemse wilde planten.

05 Oct 2020 in Eten uit eigen tuin

Door Mellisa

Afbeelding bij Eetbare inheemse wilde planten.


Nagelkruid (Geum urbanum) 

Eetbare inheemse wilde planten. 

De Nederlandse naam van deze plant heeft geen betrekking op de nagels lijkende weerhaakjes van de vruchtjes, maar op het feit dat de wortel naar kruidnagel ruikt.

Echte-Kruidnagelwortel-Geum-Urbanum-eetbare-wilde-planten

De alleenstaande langesteelde bloem heeft groene kelkbladen en vijf gele, afstaande kroonbladen. De kroonbladen zijn ongeveer even lang als de kelkbladen. Van bovenaf gezien wisselen kelk- en kroonbladen elkaar af. De 0,8-1,2 cm grote bloemen zijn rechtopstaand. De plant bloeit van mei tot in september en oktober. Na de bloei zijn de kelkbladen teruggeslagen.

De vruchten hebben haakvormige uiteinden, waardoor ze aan de vacht van dieren blijven haken. Daardoor worden ze makkelijk verspreid. In onze tuinen is het geen lastige plant.  De wortel ruikt naar kruidnagel. De wortel bevat eugenol. Dat is een desinfecterende stof. Vroeger werden ze gedroogd en gebruikt om vliegen te verdrijven, maar ook om de smaak van het bier te verbeteren. Verder bevat de plant etherische oliën en looi en bitterstoffen. Ook werd de plant (wortel) vroeger gebruikt om boze geesten te verdrijven.

Eetbare Inheemse wilde planten in Nederland
(Foto: tuinrecept)

Wilde inheemse planten de voordelen van Nagelkruid: 


🌱- De hele plant is eetbaar, maar de wortels zijn het lekkerst. 
🌱 - Nagelkruid groeit goed op schaduwrijke plekken
🌱 - De wortels hebben een sterke geur, die aan kruidnagel doet denken 
🌱- Je kunt de wortels gebruiken om een soep mee te maken 
🌱 - Motten houden niet van de geur van de wortels hang wat wortels in de kledingkast


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Marie Mul Avatar

Marie Mul 3 jaar geleden
Leuk en nuttig artikel!


Eten uit eigen tuin

Van oude dakgoten naar een heerlijke aardbeienoase

Heb je ooit gedacht aan het hergebruiken van oude dakgoten? En het resultaat is geweldig: mijn eigen groeiplaats voor heerlijke aardbeien! 🌞🍓


Door Mellisa

Eten uit eigen tuin

Spinaziesoep met daslook

Ze groeien zo'n beetje gelijktijdig in de moestuin. De spinazie en de daslook en ze zijn ook nog eens perfect te combineren in gerechten. Met wat prei, spinazie en een bos daslook maak je een heerlijke en gezonde, groene spinaziesoep met daslook. Decoreer met daslookbloemen.


Door Lynda

Eten uit eigen tuin

Heirloom tomaten, een wereld van verschil

Het kweken van bijzondere heirloom tomatensoorten.


Door Feggies

Eten uit eigen tuin

Huisgemaakte pizza met eigen tomatenpuree - tomaten uit eigen moestuin

Van de tomatenoogst die we niet direct weg eten, maken we porties neutrale tomatenpuree die we invriezen en dan hopelijk voor het hele jaar, de winter en het voorjaar genoeg hebben voor sauzen, soep en eigengemaakte pizza’s


Eten uit eigen tuin

Wilde cichorei een pracht van een kruid

Deze is een plant met geschiedenis, legendes en verhalen in overvloed. Geschild en gekookt kan deze bereid worden of als toevoeging aan sauzen


Eten uit eigen tuin

Mispels een gezonde vrucht voor heerlijke recepten als mispeljam of mispellikeur

Vroeger kenden ze reeds de voordelen van de mispel. Wist je dat ze een grote hoeveelheid aan vitamine C bevatten, voedingsvezels en mineralen.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox