Gewone vlier - Sambucus nigra

Door T.Z - 15-3-2019 in Bladverliezende beplanting
0 reacties

Gewone vlier - Sambucus nigra

De Gewone Vlier is een bijzondere plant: al jaren lang wordt deze plant voor medische doeleinden gebruikt. De bloemen, bessen en de schors zijn dan ook zeer nuttig. 

Deze struik kan een hoogte van 700 centimeter bereiken en heeft een aantal kenmerken. Allereerst zijn dit de witte bloemschermen die verschijnen in de periode juni - juli. Daarnaast ontwikkelt de Gewone Vlier na de bloei lekkere, zwarte bessen die ook regelmatig worden gebruikt om jam mee te maken. De bladeren van de Vlier geven een sterke geur af.

Een leuk feitje is dat de naam ''Vlier'' afkomstig is van het feit dat de bladeren heen en weer wapperen door de wind. Ze ''vlieren'' als het ware. Het blad heeft een vederig, groen uiterlijk.

Het beste is om de Gewone Vlier op een zonnige tot half schaduwrijke standplaats neer te zetten. De grond mag zeker kalk bevatten. Zorg voor een bodem die voldoende voorzien is van voedsel.

In maart kun je de winterharde, bladverliezende Gewone Vlier voorzien van een snoeibeurt. Snoei de Gewone Vlier een groot stuk terug om het volgende seizoen de bloei te bevorderen. 

De Vlier zelf is niet zeer spectaculair, maar door de vele vogels en insecten én de heerlijke geur die de bloemen afgeven zeker de moeite waard. 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions