Lepelboom - Kalmia polifolia

03 Jan 2021 in Bladhoudende beplanting

Door T.Z

Afbeelding bij Lepelboom - Kalmia polifolia


Lepelboom, botanisch bekend als Kalmia polifolia, is een compacte, kleine sierheester die van nature voorkomt in moerassige gebieden in Noord-Amerika en delen van Europa. Deze charmante plant bloeit overvloedig in de maanden mei en juni, met grote, roze bloemen die een opvallend contrast vormen met de zilvergrijze bladeren.

Met een maximale hoogte van 50 tot 60 centimeter is Lepelboom een uitstekende keuze als een wat hogere bodembedekker in tuinen. Het kan ook goed gedijen als een voorrandplant in borders. Voor optimale groei en bloei heeft de Lepelboom een plek nodig met (gefilterd) zonlicht en beschutting tegen koude wind.

Een van de voordelen van Lepelboom is dat het zijn blad het hele jaar door behoudt en winterhard is. Hoewel snoeien over het algemeen niet nodig is, kunnen de oudste takken indien nodig worden verwijderd.

Vijf combinaties van vaste planten die goed samengaan met Lepelboom

Combinatie 1: Schaduwrijke border:
Lepelboom (Kalmia polifolia)
Hosta 'Francee'
Astilbe chinensis 'Pumila'
Heuchera 'Palace Purple'
Tiarella cordifolia 'Brandywine'

De combinatie van Lepelboom (Kalmia polifolia) met Hosta 'Francee', Astilbe chinensis 'Pumila', Heuchera 'Palace Purple', en Tiarella cordifolia 'Brandywine' vormt een harmonieuze en complementaire mix van planten voor een schaduwrijke border. Hier is waarom deze plantcombinaties goed samengaan.

Lepelboom (Kalmia polifolia): Als hoofdplant in deze combinatie voegt de Lepelboom een opvallend element toe aan de border met zijn compacte groeiwijze, roze bloemen en zilvergrijze bladeren. Het feit dat het het hele jaar door blad behoudt, zorgt voor continu visueel belang, zelfs wanneer andere planten in rust zijn.

Hosta 'Francee':gedijt goed in schaduwrijke omstandigheden en biedt een prachtig contrast met de Lepelboom vanwege zijn weelderige, groene bladeren met witte randen. Hosta's voegen textuur en volume toe aan de border en bedekken de grond efficiënt.

Astilbe chinensis 'Pumila': voegt een vleugje elegantie toe aan de border met zijn verfijnde bloempluimen in tinten van roze, wit of rood. De fijne textuur van de bloemen contrasteert mooi met de grovere bladeren van de Lepelboom en Hosta.

Heuchera 'Palace Purple': voegt diepte en kleur toe aan de border met zijn opvallende donkerpaarse bladeren. Het contrasteert mooi met de lichtere tinten van de Lepelboom en biedt visueel belang, zelfs wanneer de bloemen van andere planten zijn vervaagd.

Tiarella cordifolia 'Brandywine': brengt een subtielere toevoeging aan de combinatie met zijn gedetailleerde bladeren en delicate witte bloemen. Het vormt een mooie overgang tussen de verschillende planten en voegt een extra laag textuur toe aan de border.

Combinatie 2: Zonnige border:
Lepelboom (Kalmia polifolia)
Lavandula angustifolia 'Hidcote'
Salvia nemorosa 'Caradonna'
Echinacea purpurea 'Magnus'
Nepeta racemosa 'Walker's Low'

De planten in combinatie 2, geschikt voor een zonnige border, zijn zorgvuldig geselecteerd vanwege hun vermogen om goed te gedijen in volle zon en omdat ze elkaar aanvullen qua hoogte, kleur en textuur.
Lepelboom (Kalmia polifolia): is een compacte sierheester met roze bloemen en zilvergrijze bladeren. Het voegt structuur en visueel belang toe aan de border. Het feit dat het het hele jaar door blad behoudt, zorgt voor continu interesse, zelfs buiten het bloeiseizoen.
Lavandula angustifolia 'Hidcote' (Lavendel): is een bekende vaste plant die bekend staat om zijn aromatische geur en paarse bloemen. Het voegt een vleugje mediterrane sfeer toe aan de border en trekt bijen en vlinders aan. Bovendien biedt het een prachtig contrast met de roze bloemen van de Lepelboom. Salvia nemorosa 'Caradonna' (Salie):  is een meerjarige plant met opvallende donkerpaarse bloemaren die boven donkergroene bladeren uitsteken. Het voegt hoogte toe aan de border en biedt een sterke verticale lijn. De diepe kleur van de bloemen vormt een mooi contrast met de andere planten in de combinatie. Echinacea purpurea 'Magnus' (Zonnehoed): is een robuuste vaste plant met grote, paarse bloemhoofden. Het voegt een vleugje wilde schoonheid toe aan de border en trekt vlinders en andere bestuivers aan. De opvallende bloemen voegen hoogte en kleur toe aan de compositie. Nepeta racemosa 'Walker's Low' (Kattenkruid): Kattenkruid is een laagblijvende vaste plant met grijsgroen blad en lavendelblauwe bloemen. Het vormt een aantrekkelijke bodembedekker en voegt een zacht contrast toe aan de andere planten in de combinatie. Bovendien trekt het bijen en vlinders aan.



Combinatie 3: Cottage garden style:
Lepelboom (Kalmia polifolia)
Alchemilla mollis
Delphinium 'Magic Fountain'
Coreopsis verticillata 'Moonbeam'
Achillea millefolium 'Paprika'

In een goed ontworpen borderpakket zoals het Cottage Garden Style, zijn de planten zorgvuldig gekozen en gecombineerd om een harmonieus en aantrekkelijk geheel te vormen. In dit specifieke combinatievoorbeeld spelen de Lepelboom (Kalmia polifolia), Alchemilla mollis, Delphinium 'Magic Fountain', Coreopsis verticillata 'Moonbeam' en Achillea millefolium 'Paprika' allemaal een rol in het creëren van een levendige en toch evenwichtige tuinomgeving.

Lepelboom (Kalmia polifolia)
: De Lepelboom, met zijn delicate bloemen en compacte groeiwijze, voegt een vleugje elegantie toe aan de border. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure bodems, wat betekent dat hij goed samengaat met andere planten die vergelijkbare groeiomstandigheden nodig hebben.
Alchemilla mollis: Alchemilla mollis, ook bekend als vrouwenmantel, is een uitstekende partner voor de Lepelboom vanwege zijn lage groei en weelderige, groen-grijze bladeren. Het vormt een zachte, bodembedekkende laag en zorgt voor een mooie overgang tussen de verschillende planten in de border. Daarnaast heeft het de eigenschap om regenwater op te vangen, wat een mooie aanvulling kan zijn op de vochtminnende Lepelboom.
Delphinium 'Magic Fountain': Delphiniums voegen hoogte en structuur toe aan de border met hun opvallende bloemtrossen. 'Magic Fountain' is een compacte variëteit die niet alleen kleur en hoogte toevoegt, maar ook een speels element introduceert. De kleurrijke bloemen contrasteren mooi met de groenere tinten van de andere planten en zorgen voor een verticaal accent in het geheel.
Coreopsis verticillata 'Moonbeam': Coreopsis 'Moonbeam' brengt een vleugje lichtheid en luchtigheid in de border met zijn fijne, gele bloemen. Het vormt een aanvulling op de andere planten door een zachtere textuur en een subtiele kleur te introduceren. Bovendien is Coreopsis een gemakkelijke plant om te kweken, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan het geheel.
Achillea millefolium 'Paprika': Tot slot voegt Achillea 'Paprika' een pittig accent toe aan de border met zijn levendige rode bloemen. Deze plant gedijt goed in zonnige, droge omstandigheden en vormt daarmee een mooie aanvulling op de andere planten die vergelijkbare groeiomstandigheden vereisen. De fijne, gevederde bladeren van de Achillea voegen ook textuur toe aan de mix.

Combinatie 4: Rotsachtige tuin:
Lepelboom (Kalmia polifolia)
Sedum rupestre 'Angelina'
Aubrieta deltoidea 'Purple Cascade'
Sempervivum tectorum 'Greenii'
 Thymus serpyllum 'Elfin'


Lepelboom (Kalmia polifolia): De Lepelboom is een uitstekende keuze voor een rotsachtige tuin vanwege zijn natuurlijke habitat in vochtige, zure gronden, wat vaak voorkomt in rotsachtige omgevingen. De compacte groei en sierlijke bloemen voegen een vleugje verfijning toe aan de tuin, terwijl de kleurvariaties en de textuur van de bladeren visuele interesse bieden.
Sedum rupestre 'Angelina': Sedums zijn bekend om hun droogtetolerantie en vermogen om te gedijen in arme, rotsachtige bodems. 'Angelina' voegt een heldere, gouden kleur toe aan de border en brengt contrast en textuur met zijn sappige, naaldachtige bladeren. Bovendien zorgt het lage groeiende karakter ervoor dat het de ruimte tussen de rotsen mooi opvult en een natuurlijk ogende bodembedekking vormt.
Aubrieta deltoidea 'Purple Cascade': Aubrieta is een klassieke bodembedekker die zich perfect aanpast aan de rotsachtige omgeving. De paarse bloemen van 'Purple Cascade' zorgen voor een levendige kleurinjectie en creëren een prachtig contrast met het groen van de omringende planten. Bovendien draagt het kruipende karakter van Aubrieta bij aan het versterken van het natuurlijke rotsachtige gevoel van de tuin.
Sempervivum tectorum 'Greenii': Sempervivums, ook wel huislook genoemd, zijn succulente planten die zich perfect aanpassen aan de droge, rotsachtige omgeving. 'Greenii' voegt een vleugje fris groen toe aan de border en brengt een interessante textuur met zijn compacte rozetten van vlezige bladeren. Deze planten gedijen goed tussen de rotsen en voegen een element van natuurlijke groei toe.
Thymus serpyllum 'Elfin': Tijm is een kruid dat niet alleen geur en smaak toevoegt aan de tuin, maar ook visuele aantrekkingskracht biedt met zijn kleine, delicate bladeren en lage groeiwijze. 'Elfin' is een dwergvariëteit van tijm die perfect geschikt is voor rotsachtige tuinen vanwege zijn compacte formaat en droogtetolerantie. Het voegt een subtiel aroma toe aan de tuin en creëert een aantrekkelijke bodembedekking tussen de stenen.

Samengevoegd vormen deze planten een evenwichtige en boeiende mix die perfect past bij de omgeving van een rotsachtige tuin. Door hun vermogen om te gedijen in arme, droge gronden en hun natuurlijke uitstraling dragen ze bij aan het creëren van een authentieke en onderhoudsarme tuinruimte die het hele jaar door aantrekkelijk blijft.

    Lepelboom (Kalmia polifolia)     Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'     Echinops ritro 'Veitch's Blue'     Solidago rugosa 'Fireworks'     Veronica spicata 'Red Fox'

Combinatie 5: Natuurlijke tuin met (wilde)  bloemen:
Lepelboom (Kalmia polifolia)
Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'
Echinops ritro 'Veitch's Blue'
Solidago rugosa 'Fireworks'
Veronica spicata 'Red Fox'

Deze combinatie van planten is zorgvuldig samengesteld om een levendige en natuurlijke uitstraling te creëren in een tuinborder. Hier zijn enkele redenen waarom ze goed samengaan.

Diversiteit van hoogtes en texturen: De lepelboom (Kalmia polifolia) is een laagblijvende struik, terwijl Rudbeckia fulgida 'Goldsturm', Solidago rugosa 'Fireworks', en Veronica spicata 'Red Fox' verschillende hoogtes hebben en variëren van middelgrote tot hogere planten. De Echinops ritro 'Veitch's Blue' voegt een unieke bolvormige textuur toe. Deze variatie in hoogtes en texturen voegt visuele interesse toe aan de tuinborder.

Lepelboom (Kalmia polifolia) Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' Echinops ritro 'Veitch's Blue' Solidago rugosa 'Fireworks' Veronica spicata 'Red Fox'

Seizoensgebonden bloei: Elk van deze planten bloeit op verschillende tijdstippen gedurende het groeiseizoen, waardoor de tuinborder constant kleur en interesse heeft. De lepelboom bloeit in de late lente tot de vroege zomer, terwijl Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' en Solidago rugosa 'Fireworks' bloeien van de zomer tot de herfst. Veronica spicata 'Red Fox' biedt ook zomerbloei, en Echinops ritro 'Veitch's Blue' voegt bloei toe in de zomer tot de vroege herfst.

Aantrekken van bestuivers: Alle genoemde planten trekken verschillende soorten bestuivers aan, waaronder bijen, vlinders en mogelijk zelfs vogels. Dit draagt bij aan de ecologische waarde van de tuinborder door bij te dragen aan de bestuiving van andere planten in de omgeving en het bevorderen van een gezond ecosysteem.

Kleurharmonie: Hoewel de planten verschillende bloemkleuren hebben, passen ze toch goed bij elkaar. De roze bloemen van de lepelboom vormen een mooie harmonie met de gele bloemen van Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' en Solidago rugosa 'Fireworks'. Veronica spicata 'Red Fox' voegt een vleugje roodachtig-paarse kleur toe, terwijl Echinops ritro 'Veitch's Blue' een contrasterende maar complementaire blauwe kleur biedt.

Bij het selecteren van plantencombinaties is het essentieel om rekening te houden met factoren zoals zonlicht, bodemgesteldheid, groeisnelheid en grootte van de planten. Door planten te kiezen die goed passen bij de lichtomstandigheden en bodemkwaliteit van je tuin, en die qua grootte en groeisnelheid goed bij elkaar passen, kun je een evenwichtige en gezonde tuin creëren die zowel visueel aantrekkelijk als goed verzorgd is




0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bladhoudende beplanting

Alles wat je moet weten over het verzorgen van een Camellia in jouw tuin

In dit blog leer je alles over de Camellia, een prachtige plant met kleurrijke bloemen die de tuin kan opfleuren. Ontdek de voorwaarden waaraan je moet voldoen om de Camellia te laten floreren en geniet van de schoonheid van deze bijzondere struik. Of je nu een ervaren tuinier bent of net begint, de Camellia is zeker een mooie toevoeging aan elke tuin.


Door Tuindingen

Bladhoudende beplanting

Heksenstruik - Loropetalum chin. 'Fire Dance'

Bijna volledig paarse struik. Een prachtig kleurenfestijn in maart en april.


Door Kim

Bladhoudende beplanting

Australische munt - Prostanthera cuneata

Een aromatische bloemenplant die goed gebruikt kan worden als kuipplant.


Door Kim

Bladhoudende beplanting

Laurierkers - Prunus l. Titan ('Rentan'®)

Laurierkers is een zeer sterkte plant. Ongevoelig voor ziektes en winterhard tot -22 graden Celsius. Geschikt voor kleine hagen


Door Kim

Bladhoudende beplanting

Lepelboom - Kalmia polifolia

Bloeit rijkelijk met roze, grote bloemen en heeft zilvergrijze bladeren.


Door T.Z

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox