Rabarber vermeerderen door te stekken

08 Nov 2020 in Beplanting
Afbeelding bij Rabarber vermeerderen door te stekken


Rabarber vermeerderen door te stekken

Rabarber, een veelzijdige plant in de tuin waarmee je de lekkerste dingen kunt maken. Ik heb zelf aan 1 plant niet genoeg en daarom stek ik er alk jaar een paar nieuwe planten van. Doordat je ze stekt verjong je de plant ook en gaat deze meer blad en dus ook stelen geven om te gebruiken. Natuurlijk staat meer planten ook gelijk aan meer stelen. Mocht je een lekker recept hebben met rabarber laat het dan vooral hier onder achter!!

In het najaar verdwijnt het blad van de rabarberplant en gaat de plant in rust. Je hoeft voor de winter eigenlijk niets te doen om de rabarber de winter goed door te helpen. Ik laat het blad er op liggen als bescherming en de nieuwe knoppen zitten alweer aan de plant om uit te lopen zodra de temperatuur weer omhoog gaat. Een Rabarber gaat volgens de boeken een jaar of 10 mee maar in mijn eigen ervaring vervang ik hem toch liever na 5 jaar. Het verschil tussen een nieuwe plant en een plant die ouder is word dan steeds groter en het stekken van rabarber is zo makkelijk dat het een kleine moeite is om hem steeds weer te verjongen.

Hoe begin je

Doordat ik elk jaar vermeerder heb ik meerdere planten staan en neem ik een hele plant uit de grond om te stekken. Je kunt natuurlijk ook met de schep of spade een stuk van je plant halen door hem bijvoorbeeld door midden te steken. Als je het zand er af haalt en wat schoon gemaakt hebt dan die je afgezien van een dikke wortel groen/rode gladde knobbels zitten. Dit zijn de nieuwe groeipunten voor volgend jaar alweer, deze noemen we ook neuzen. Deze neuzen zijn erg belangrijk en moet je proberen niet te beschadigen. Snij met een broodmes de rabarber zo in stukken dat aan elk stuk een neus zit. Let wel op dat je er zoveel mogelijk wortel aan houd want daar zit zn energie in waarmee hij het van het voorjaar moet doen.

Als je alle neuzen verzameld hebt dan weet je ook ongeveer hoeveel nieuwe planten je uit 1 rabarberplant weer kunt halen. Bij een gezonde plant van een paar jaar is dat zeker een stuk of 20.

Ik kies er voor om ze in potjes te zetten maar je kunt ze ook meteen in de grond poten. Naar mijn ervaring slaan ze iets beter aan in de potjes. Als je ze poot dan laat je de neuzen net met de grond gelijk en in een potje kunnen ze er zelfs zonder problemen net iets onder.

In potjes moet je ze vochtig houden maar zeker niet te nat want anders heb je kans dat ze gaan rotten. Als je een natte herfst en winter hebt en je hebt ze buiten staan in de volle grond dan houd je eigenlijk maar de helft van de stekken over. Als de plant er eenmaal een jaar staat dan maakt dit niets meer uit.


In de video hier onder laat ik het je precies stap voor stap zien hoe ik het doe.


Heb je nog vragen over rabarber stekken? stel ze dan hier onder!!

Of stuur me een berichtje via:

Instagram:  HelemaalRonald

Facebook:  Facebook

En natuurlijk kun jij je gratis en zonder verplichtingen abonneren op mijn YouTube kanaal zodat je elke week een nieuwe moestuin video kunt zien.

Abonneer gratis op mijn YouTube kanaal


 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Houttuynia cordata 'Chameleon'

Ze is niet mooi, ze is prachtig! De charme die ze uitstraalt, heeft ze niet te danken aan haar bloemen, Nee, haar opvallende verschijning moet ze hebben van het bijna hartvormige blad, dat fris geel/groen gevlekt van start gaat.


Door Marie Mul

Beplanting

Wanneer uitgebloeide bloemen van de hortensia verwijderen

Hoe moet je bloemen uit je hortensia knippen? ... Richt je op de oude bloemen van vorig jaar; knip de uitgebloeide takken terug tot een gezond paar knoppen.


Door Tuindingen

Beplanting

Planten of verplanten in het najaar

Wist je dat het najaar het ideale plantseizoen is om nieuwe planten in je tuin te zetten


Door Roel

Beplanting

UITLEG; NPK formule meststoffen. Hoe wat en welke gebruiken voor de tuin?

van kunstmest, organische, minerale meststoffen, tot groenbemesters.


Door Marie Mul

Beplanting

Het hele jaar bloeiende vaste planten in de tuin

12 planten uitgelicht voor een bloeiende tuin 12 maanden lang


Door Tuindingen

Beplanting

Maarts viooltje (Viola odorata)

Het lekkerst ruikende viooltje dat er is.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox