Een stappenplan voor Hortensia’s

Door Tuindingen - 28-9-2019 in Beplanting
0 reacties

Een stappenplan voor Hortensia’s
Hortensia beschermen tegen zon en vorst

Stap 1 Water geven
Ga je een Hortensia planten als kamerplant, dan moet hij voldoende water krijgen. De grond moet permanent vochtig aanvoelen, maar Hortensia's mogen niet met hun 'voeten' in het water staan: de wortels sterven dan af en de bloemen en bladeren gaan slaphangen.

 

Stap 2 - Buiten of binnen?

Ga je de Hortensia planten als tuinplant? Ook dan heeft hij veel water nodig. Na een zonnige dag kunnen de bladeren van Hortensia's slap gaan hangen. Voelt de aarde erg droog aan, geef de Hortensia dan meteen water. Hangen de bladeren slap terwijl de aarde nog voldoende vochtig aanvoelt? Dan is er sprake van een té sterke verdamping. Bescherm haar in dat geval een paar dagen tegen de felle zon, bijvoorbeeld door er een parasol boven te plaatsen.
 

planten-die-goed-tegen-een-natte-tuin-kunnen
 

Stap 3 - Van kamerplant naar vaste tuinplant
Ga je een Hortensia planten vanuit de kamer naar de tuin? Laat hem dan eerst wennen aan de nieuwe omstandigheden. Dat heet 'afharden'. Doe dat in april-mei, als de kans op nachtvorst definitief voorbij is. Zet de hortensia met pot 14 dagen lang buiten in de schaduw op een beschutte en windstille plek. Geef hem regelmatig water.

 

Hortensia-beschermen-tegen-zon-en-vorst

 

Stap 4 - De juiste plek

Kies een half beschaduwde plek, bij voorkeur in de luwte van een muur of schutting. Graaf een ruime kuil. Vul deze gedeeltelijk met een mengsel van potgrond (of tuinaarde), turf en wat koemest. Dompel de plant met pot en al onder in een emmer water tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen.

 

Stap 5 - Aan de slag

Nu kun je de hortensia planten. Haal de plant voorzichtig uit de pot en zet hem in de kuil. Zorg dat de kluit niet onder of boven het niveau van de omringende grond zit. Vul de kuil met tuinaarde en duw deze stevig aan. Bemest de plant regelmatig met gedroogde koemest of hortensiamest.
 

Stap 6 - Van kamerplant naar kuipplant
Wil je de hortensia planten vanuit de kamer naar een kuip? Laat hem dan eerst 'afharden'. Dompel de hortensia met pot en al onder in een emmer water tot er geen luchtbelletjes meer opstijgen. Plant hem in een kuip, gevuld met een laag potgrond, vermengd met turf en wat gedroogde koemest. Opvullen met tuinaarde, tot 2 cm onder de rand, en de aarde stevig aandrukken. Zet de kuip op een beschutte plek. Niet in de felle zon.

 

paarse-hortensia-planten-bloemen

 

Stap 7 - Verplanten

Verplanten veroorzaakt altijd enige beschadiging van het wortelstelsel. Zolang de plant nog niet is uitgelopen hoeven de wortels nog niet op volle kracht water op te nemen. Daarom zijn maart en april de beste maanden om een hortensia te verplaatsen.
Bovendien is dan de kans op strenge vorst minimaal.
Hou de hortensia de eerste tijd goed in de gaten en geef hem zo nodig extra water.


Stap 8 - Snoeien

Hortensia snoeien? Het hoeft niet maar het mag wel. De beste tijd daarvoor is tussen september en april. Een zeer volle plant kan prima uitgedund worden. Knip een aantal takken vlak boven de grond af.

 

hortensia-met-grote-witte-bloemen
 

Stap 9 Boven- en ondergronds snoeien

Bij een hortensia snoeien bestaat de kans dat hij snel en onregelmatig zal uitgroeien omdat het wortelstelsel te uitgebreid is. Daarom is het verstandig om een hortensia niet alleen bovengronds maar ook ondergronds te snoeien door rondom wortels af te steken. Hoe dichter bij de stam, hoe sterker de groei wordt afgeremd. Ondergronds een hortensia snoeien kan het best in de maanden maart en april gebeuren.
 

Stap 10 Kleurveranderingen (beïnvloeden)

Omdat de bloemkleur sterk afhankelijk is van de samenstelling van de bodem, treedt bij het verplanten naar de tuin vaak kleurverandering op. Je kunt de bloemkleur ook zelf beïnvloeden. Wil je roze bloemen? Geef de plant dan kalkrijke mest. Begiet ze met leidingwater en niet met kalkarm water uit de regenton.
 

Stap 11 Kleuren

Een zuurdere bodem leidt tot blauwe bloemen. Dat bereik je door te bemesten met kalialuin of meststof die veel aluminiumsulfaat bevat. Er bestaat overigens ook speciale mest voor blauwe hortensia's. Begiet de plant bij voorkeur met regenwater; dat bevat weinig kalk.
 


 

Een leuk idee voor je tuin is een Hortensiahaag 
 

Dit is een haag die, zoals de naam al zegt, uit Hortensia’s bestaat. Aan de hand van de maat van de planten die je aankoopt hangt het aantal Hortensiaplanten af die je nodig hebt om een goede Hortensiahaag te maken. 
Sommige planten groeien sneller dan andere. Het ligt dus echt aan de soort Hortensiaplant en de maat waarin je hem aankoopt hoeveel planten je nodig hebt om een mooie haag te maken.

 

 

Alle kleuren, soorten en maten
De blauwe en roze hortensia’s zien we het meest, maar er bestaan nog veel meer soorten die wat minder bekend zijn, maar zeker niet minder mooi. Wist je bijvoorbeeld dat er ook wintergroene, kruipende en geurende hortensia's bestaan?

 


 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions