Catalpa bignonioides ‘Nana' / Trompetboom

02 Sep 2020 in Beplanting op stam

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Catalpa bignonioides ‘Nana' / Trompetboom


Bladverliezende winterharde bomen, hoewel zachte jonge scheuten vatbaar zijn voor vorstschade.
De Catalpa bignonioides ‘Nana’ heet in het Nederlands ook wel boltrompetboom. Het is de vorm van de trompetboom met de mooie bolvorm. De echte vorm komt uit China. Deze heet Catalpa bungei, maar wordt niet in Nederland gekweekt. De combinatie van het grote blad en de compacte bolvorm heeft deze Catalpa bignonioides een enorme populariteit in korte tijd gegeven. Helaas is de bloei een stuk minder dan bij de gewone trompetboom.
De Catalpa bignonioides is een prachtige boom met zeer opvallende hartvormige bladeren die wel 20 centimeter groot kunnen worden. Hij komt voor in verschillende vormen. Als hoge boom tot wel tien meter in zijn thuisland. Daarnaast komt hij ook als struik voor en wordt hij als een bolvorm op een onderstam gekweekt.
Catalpa bignonioides 'Nana' wordt hier ongeveer 4 tot 5 meter groot. De bolgrootte is afhankelijk van de snoei-intensiteit.
Hij bloeit rijk met grote mooie witte bloemen met gele en paarse accenten. Na de bloei verschijnen opvallende lange peulen aan de Catalpa bignonioides. Dat laatste maken we minder vaak mee doordat ons klimaat niet warm genoeg is.
Plantvoorschriften algemeen
Deze Catalpa bignonioides stelt een aantal eisen aan zijn omgevingen voor een goede ontwikkeling. Catalpa bignonioides is als boom toe te passen in een middelgrote tot grote tuin. Voor kleine tuinen is de bolcatalpa aan te raden. Deze word ook het meest toegepast.
Een warme en zonnige plaats met weinig wind is het best.
De grond is bij voorkeur kalkrijk en mag niet te nat zijn. 
Onderhoud
Als deze boom op zure grond staat, kun je vanwege zijn voorkeur voor kalkhoudende grond in het voorjaar beendermeel strooien bij de voet van de stam.
Snoei dit boompje in het voorjaar. Kies voor een regelmatig snoeipatroon. Elk jaar, om het jaar of om de twee jaar. Doordat deze vorm op een onderstam staat, dien je de grootte in toom te houden. Als deze bol zich vrij kan ontwikkelen, wordt hij te groot voor de onderstam en valt hij er na verloop van tijd van af.
Op hele hete zomerdagen kan de Catalpa zomaar verleppen. Knip deze takken weg
ziekten
Ineens hebben Catalpa’s geen groen blad, maar ligt er een wit waas overheen. Dit is een zomerse kwaal, meeldauw. Het staat niet mooi, maar de boom gaat er niet aan kapot


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox