Waterlelie - Nymphaea 'Joey Tomocik'

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
2 reacties

Waterlelie - Nymphaea 'Joey Tomocik'

In elke vijvertuin zou een koningin der waterplanten moeten stralen

De waterlelie is misschien wel de bekenste vijverplant die er is. In elke vijver zie je wel een waterlelie. Er zijn erg veel verschillende soorten waterlelies maar ze hebben allemaal veel overeenkomende dingen. Denk hierbij aan de hartvormige tot ronde drijvende bladeren, die algengroei tegengaan doordat er schaduw in de vijver valt. Ook worden deze bladeren gebruikt door kikkers als lanceer platvorm. Daarnaast groeien er sierlijke bloemen boven het wateroppervlak. Deze plant kun je niet missen in de vijver. Het is een multifunctionele plant die ook nog is erg mooi is... Win win situatie toch? Waterlelie - Nymphaea 'Joey Tomocik'  is te herkennen aan haar mooie zacht-gele kleuren.

De verzorging van de waterlelie

Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. De Waterlelie vindt het heerlijk om op een zonnige plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in stilstaand, tot zwakstromend water. De bloeiperiode van de Waterlelie is in de maanden juni, juli, augustus en september. Deze plant groeit gemiddeld 5 tot 15 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard maar niet wintergroen.

 

Hier plaats ik de Waterlelie

De Waterlelie dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 4.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.


Jan de B 12-1-2020
heeft een neusje voor tuinieren
Adriaan schreef op: 12-1-2020 13:25:37

Ik wil graag straks een vijver gaan maken in mijn tuin (nieuw huis). Daar zou ik als één van de waterplanten waterlelies in willen planten. Kan iemand mij adviseren welke soort waterlelies ik het beste neem?

Zijn er eigenlijk wel verschillende soorten, en is dat ook zichtbaar in blad en bloem

Hallo Adriaan

Verschil is er zeker (maar niet altijd overduidelijk). Welke je moet kopen is een beetje afhankelijk van het feit of je een grote of kleine vijver gaat nemen. Voor een kleine vijver zou ik je 'Aurora' willen aanraden. Die heeft een blad met contrasterende, bruine vlekken en een rijkelijke bloei van oranjekleurig naar lichtgeel. Ook Firecrest' is mooi, die bloeit dieproze en verspreid een zoete geur. De bloem heeft geel-oranje meeldraden. Als laatste de 'Rose Arey', die heeft een stervormige, roze bloem.

Aanraders voor een middelgrote vijver tot grote vijver zijn 'James Brydon', Marliacae Albida' en 'Gladstoniana'en. 'James Brydon', is ijzersterke variant met donkerrode bloemen. 'Marliacae Albida' en 'Gladstoniana' hebben een zuiver witte bloei. Mooi donkergroen blad. Perfect voor een grote vijver.

 De beste planttijd is het voorjaar, van april tot juni.
 

Lees ook eens >> op welke diepte plaats ik mijn waterplanten en aanschaf waterplanten 

Kun je hier wat mee? 


Adriaan 12-1-2020
ligt voor pampus in het gras

Ik wil graag straks een vijver gaan maken in mijn tuin (nieuw huis). Daar zou ik als één van de waterplanten waterlelies in willen planten. Kan iemand mij adviseren welke soort waterlelies ik het beste neem?

Zijn er eigenlijk wel verschillende soorten, en is dat ook zichtbaar in blad en bloem


De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions