Moerasviooltje - Viola palustris

Door Tuindingen - 24-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Moerasviooltje - Viola palustris

Waar plant ik Moerasandijvie

Het Moerasviooltje is een sierlijke paarse plant. Het is een vaste plant die uit de viooltjesfamilie komt, ook wel Violaceae genoemd. Van oorsprong komt het Moerasviooltje voor op natte plekken in heel Europa. Denk hierbij aan moerasbossen, greppels, graslanden en veenmosrietlanden. Deze plant wordt veel bezocht door de Zilveren maan vlinder.

 

De verzorging van het Moerasviooltje

Deze sierlijke plant is een mooie aanvulling van de vijvertuin. Het Moerasviooltje vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast komt deze sierlijke plant het best tot zijn recht in een vochtige tot natte ondergrond. De bloeiperiode van het Moerasviooltje is in de maanden april en mei. Deze plant groeit gemiddeld 5 tot 15 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard maar niet wintergroen.

 

De aanplanting van het Moerasviooltje

Het Moerasviooltje dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions