Lis -(Borstelige) Iris - Iris setosa

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

 lis - Iris setosa

De Borstelige iris is een plant voor normale tot vochtige grond

Borstelige iris is een prachtige blauw-paarse bloem die behoort tot de Lissenfamilie. Deze plant is een echte ''eye catcher'' door haar kleuren. Borstelige iris doet het prima in halfschaduw maar haar voorkeur gaat uit naar een zonnige plaats waardoor ze beter gaat bloeien. Borstelige iris dient geplaatst te worden met de wortels in het water. Deze plant is perfect om je vijverrand ''natuurlijk'' vorm te geven. Borstelige iris kan goed gecombineerd worden met andere tuin maar ook waterplanten.

 

Aanplanten

Borstelige iris groeit tot een hoogte van ongeveer 60 tot 80 centimeter. De bloeiperiode van deze plant is in de maanden mei en juni (het is dus een voorloper). Het is een vaste plant met blauw-paarse kleuren met een witte tekening. Bij Borstelige iris wordt geadviseerd om niet meer dan 9 stuks te plaatsen per vierkante meter. Daarnaast is deze plant winterhard maar blijft niet groen in de winter.

 

Waar plaats ik de Iris setosa

Iris setosa dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1, 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Borstelige iris kan ook geplaatst worden in regio's bij de zee. Ze verdraagt zeewind redelijk goed en ze kan zelfs tegen luchtvervuiling.

 

LET OP! 

 

  • Borstelige iris kan bestormd worden door zaagwespen en slakken. 

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions