Kikkerbeet - Hydrocharis morsus 'Ranae'

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

Kikkerbeet - Hydrocharis morsus 'Ranae'

Kleine blijvende drijvende waterplant

De Kikkerbeet is een overblijvende waterplant die uit de Waterkaardefamilie komt, ook wel Hydrocharitaceae genoemd. Deze plant is veel te vinden in Nederland. Voornamelijk in laagveengebieden. Het is een veegebruikte vijver en aquarium plant. De Kikkerbeet staat er om bekend dat het een vrij snelle groeier is. Daarnaast is het een perfecte zuurstofvoorziener van de vijver. Ook zorgt deze plant ervoor dat algen slecht groeien. Dit komt omdat er schaduw vormt door de bladen.

 

Hoe verzorg ik de Kikkerbeet

De Kikkerbeet heeft meerdere functies als je hem gebruikt voor de vijver. Deze plant vindt het heerlijk om op een zonnig plaats te staan. Daarnaast verlangt de Kikkerbeet naar ondiep, stilstaand of langzaam stromend water. Daarnaast komt hij het best tot zijn recht in zoet water. De bloeiperiode van de Kikkerbeet valt in de maanden juni, juli en augustus. Deze plant groeit gemiddeld 15 tot 30 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij prima winterhard.

 

De aanplanting van de Kikkerbeet

De Kikkerbeet dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 3, 4, 5 en/of 6.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 4: Waterlelies

In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan variëren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.

 

Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten

De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onderwater. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes.

 

Tuindingen zone 6: Drijvende planten

Drijfplanten drijven (Zoals de naam al zegt) op het water. Deze planten hoeven dus niet gelant te worden, maar heel simpel op het water gelegd worden. Ze zorgen zelf dat de wortels in het water kriejoelen zodat de wortels voedzame stoffen uit het water kunnen vissen. Ook hebben drijfplanten een postieve invloed op de groei van algen. Doordat deze planten ook schaduw af geven kunnen algen slecht groeien. Daarnaast ontrekken ze ook nog is veel voedingszouten uit de vijver. Deze plant kan zich snel vermeerderen, daarom is het verstandig om af en toe een handje planten eruit te halen. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions