Grote wederik - Lysimachia vulgaris

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Grote wederik - Lysimachia vulgaris

Opvallende vaste plant met gele bloemen met daarin een vlek

De Grote wederik is een apparte maar sierlijke vaste plant die uit het geslacht wederik komt, ook wel Lysimachia genoemd. Deze plant is uitermate geschikt voor de vijvertuin. Deze plant is makkelijk te herkennen aan allereest natuurlijk zijn mooie gele bladeren met in het midden een rode vlek. Daarnaast is het blad gesteeld, eirond tot langwerpig. Je kunt de Grote wederik vinden op natte plekken, zoals greppels, sloten, vijvers etc.

 

De verzorging van de Grote wederik

De Grote wederik is een veel gebruikte plant in vijvertuinen doordat hij zo opvalt. Deze plant vindt het heerlijk om op een zonnige tot licht beschaduwde plaats te staan. Daarnaast zul je zien dat de Grote wederik het best groeit in een vochtige tot natte, voedselrijke grond. De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden juni, juli en augustus. De Grote wederik groeit gemiddeld 60 tot 150 centimeter de hoogte in. Daarnaast is hij uitstekend winterhard maar niet wintergroen.

 

Waar plaats ik de Grote wederik

De Grote wederik dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions