Genadekruid - Gratiola officinalis

Door Juno - 26-11-2018 in Waterplanten
0 reacties

 Genadekruid - Gratiola officinalis

Genadekruid

Multifunctionele vijverplant

Genadekruid is een bijzondere (giftige) plant met veel functies. Deze plant komt uit de weegbreefamilie. Door heel Europa kun je Genadekruid vinden behalve op de Britse eilanden en in Scandinavië. Genadekruid groeit het beste in een vochtige grond, denk hierbij aan moerassen, waterkanten, slootjes en greppels. 

In de maanden juni t/m augustus is de bloeiperiode en groeit er een bloem uit de plant. Deze bloem heeft een witte kleur met een een geel ''hartje'' in het midden. Genadekruid groeit tot een hoogte van 15 - 60 cm. 

 

Genadekruid als medicijn

Genadekruid wordt over het algemeen gebruikt voor zijn zuiverende functie, denk hierbij aan ontlastingbevordering maar ook het bevorderen van de menstruatie. Vroeger werd genadekruid ingezet bij zweren, galkoorts en derdergraadskoorts. Ook kan de plant aambeien en reumatische aandoeningen voorkomen.
 

Genadekruid kweken

Genadekruid kun je kweken doormiddel van de pol te scheuren. De plant zorgt elk jaar voor veel zaden. De zaden kun je in een kas opkweken om ze op grootte te krijgen. Daarna kun je ze in potten doen. Ook kun je er altijd voor kiezen om de zaden te strooien langs bijvoorbeeld een vijverrand (vochtige grond). 

 

Combinaties

Genadekruid wordt veel in combinatie gebruikt met andere soorten medicinale planten, denk hierbij aan; eendenkroos, waterweegbree, waterdrieblad, moerasspirea, penningkruid en lisdodde. Dit resulteert in een medicinale vijvertuin.

 

Waar plaats ik mijn Genadekruid

Genadekruid dient geplaatst te worden in Tuindingen zone 1

 

Uitleg tuindingen zones


Tuindingen zone 1: Oeverplanten


Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Leuke 

  • Vroeger groeide Genadekruid het meest in Gorinchem en bij Bommelervaard.
  • Sommige mensen denken dat genadekruid uw paard mager maakt. Dit komt omdat Genadekruid ook wel in het hooi zit. Dit wil zeggen dat de spijsvertering wordt versneld door het Genadekruid. Wondermiddel voor paarden met obesitas?

 

 

 

 

 

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions