Genadekruid - Gratiola officinalis

11 Mar 2019 in Waterplanten
Afbeelding bij  Genadekruid - Gratiola officinalis


Genadekruid

Multifunctionele vijverplant

Genadekruid is een bijzondere (giftige) plant met veel functies. Deze plant komt uit de weegbreefamilie. Door heel Europa kun je Genadekruid vinden behalve op de Britse eilanden en in Scandinavië. Genadekruid groeit het beste in een vochtige grond, denk hierbij aan moerassen, waterkanten, slootjes en greppels. 

In de maanden juni t/m augustus is de bloeiperiode en groeit er een bloem uit de plant. Deze bloem heeft een witte kleur met een een geel ''hartje'' in het midden. Genadekruid groeit tot een hoogte van 15 - 60 cm. 

Genadekruid als medicijn

Genadekruid wordt over het algemeen gebruikt voor zijn zuiverende functie, denk hierbij aan ontlastingbevordering maar ook het bevorderen van de menstruatie. Vroeger werd genadekruid ingezet bij zweren, galkoorts en derdergraadskoorts. Ook kan de plant aambeien en reumatische aandoeningen voorkomen.
 

Genadekruid kweken

Genadekruid kun je kweken doormiddel van de pol te scheuren. De plant zorgt elk jaar voor veel zaden. De zaden kun je in een kas opkweken om ze op grootte te krijgen. Daarna kun je ze in potten doen. Ook kun je er altijd voor kiezen om de zaden te strooien langs bijvoorbeeld een vijverrand (vochtige grond). 

Combinaties

Genadekruid wordt veel in combinatie gebruikt met andere soorten medicinale planten, denk hierbij aan; eendenkroos, waterweegbree, waterdrieblad, moerasspirea, penningkruid en lisdodde. Dit resulteert in een medicinale vijvertuin.

Waar plaats ik mijn Genadekruid

Genadekruid dient geplaatst te worden in Tuindingen zone 1

Uitleg tuindingen zones


Tuindingen zone 1: Oeverplanten


Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

Leuke 

  • Vroeger groeide Genadekruid het meest in Gorinchem en bij Bommelervaard.
  • Sommige mensen denken dat genadekruid uw paard mager maakt. Dit komt omdat Genadekruid ook wel in het hooi zit. Dit wil zeggen dat de spijsvertering wordt versneld door het Genadekruid. Wondermiddel voor paarden met obesitas?

0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Waterplanten

Koninginnenkruid - Leverkruid - Eupatorium cannabinum

Populaire plant die vlinders aantrekt. biedt nectar voor vlinders, bijen en andere insecten.


Door DaniekDeG

Waterplanten

Potamogeton / Fonteinkruid

Ondergedoken waterplant met lange, forse kruipende wortelstok


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Sagittaria Latifolia / Pijlkruid

De witte bloemen met een paars hart van Sagittaria sagittifolia verschijnen in de periode juni-augustus.


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Schizostylis coccinea / Kafferlelie

waterplant: grasachtig blad en groeit op een warme plaats in de zon


Door tuin.fr.gr

Waterplanten

Stachys palustris / Moerasandoorn

Stachys palustris wordt in het nederlands moerasandoorn genoemd. Het is een bladverliezende vaste plant of moerasplant met een rechtopgaande habitus.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox