Echte koekoeksbloem - Lychnis flos-cuculi

Door Juno - 10-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Echte koekoeksbloem - Lychnis flos-cuculi

Wilde inheemse vaste plant

De Echte koekoeksbloem is een sierlijke vaste plant die behoort tot de anjerfamilie, ook wel Caryophyllaceae genoemd. Deze plant is over het algemeen veel in Nederland maar ook in België te vinden. Vroeger werd deze plant ook wel geassocieerd met koekoeksspuug omdat er soms op de stengels een soort spuug zat. Deze plant kan een maximale temperatuur weerstaan van -25 graden celsius. Daarbij wordt er bij de Echte koekoeksbloem geadviseerd niet meer dan 7 tot 9 stuks te plaatsen per vierkante meter. Dat is dus een plantafstand van ongeveer 33 centimeter.

 

Kan ik deze koekoeksbloem verzorgen?

Ja, dat kan! Deze mooie vaste plant vindt het heerlijk om in een zonnige / licht beschaduwde plaats te staan. Daarbij snakt de Echte koekoeksbloem naar een vochtige tot natte ondergrond, die voedselrijk is. De bloeiperiode van deze plant valt in de maanden mei, juni, juli maar ook soms in augustus, september en oktober. De Echte koekoeksbloem groeit gemiddeld 30 tot 90 centimeter de hoogte in. Daarnaast is deze plant goed winterhard. 

 

De plaatsing van de Echte koekoeksbloem

De Echte koekoeksbloem dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1 en/of 2.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat in het ''koekoeksspuug'' een larve van een schuimcicade leeft?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions