Bonte kalmoes - Acorus calamus 'Variegatus'

Door Kim - 13-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Bonte kalmoes - Acorus calamus 'Variegatus'

Makkelijk te onderhouden waterplant Acorus calamus

De Bonte kalmoes is een zeer makkelijk te onderhouden waterplant die lange zwaardvormige bladeren heeft. Deze plant heeft kleurige bladeren en produceerd bonte kolven. De Bonte kalmoes kan een maximale temperatuur verdragen van -35 graden celsius. Deze plant laat zich makkelijk combineren met de andere kalmoes planten. De Bonte kalmoes kan zowel aan de oever aangeplant worden als in een vijvermand.

 

Onderhouden en verzorgen van de Bonte kalmoes

De Bonte kalmoes is een vaste plant die perfect past bij elke vijver. Deze plant vindt het heerlijk om in een zonnige / halfschaduw plaats te staan. Daarnaast snakt hij naar een vochtige tot natte ondergrond om te groeien. Deze plant kan wel tot 80-100 centimeter de hoogte in groeien. De bloeiperiode van de Bonte kalmoes is in de maanden juni, juli en augustus. Daarnaast is hij winterhard maar niet wintergroen.

 

Aanplanten van de Bonte kalmoes

De Bonte kalmoes dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 1, 2 en/of 3.

 

Uitleg tuindingen zones

 

Tuindingen zone 1: Oeverplanten

Oeverplanten staan om de vijver heen in normale tuingrond. De grond is hier droog maar bevat ook vocht. Deze grond kan zo nu en dan door een goeie regenbui onder water komen te staan maar dit is geen probleem voor de oeverplanten. De oeverplanten worden over het algemeen gebruikt als sierstuk voor de vijverrand. Zo heb je altijd zelf in de hand hoe de vijver er in zijn totaalplaatje uitziet.

 

Tuindingen zone 2: Moerasplanten

Het moerasgebied is eigenlijk het verlengde van de oever, waar het over het algemeen wat natter is dan de oever. Deze grond blijft ook altijd zeer vochtig. Moerasplanten worden geplaatst tussen 0 tot 15 centimeter diepte. Sommige moerasplanten ‘‘moeten’’ onder water geplant worden om zo de groei te bevorderen of om te overwinte-ren. Bij deze planten is altijd aangegeven op welke diepte ze geplaatst moeten worden. Vijvermanden worden bij moerasplanten geadviseerd om zo de plant gecontroleerd te laten groeien.

 

Tuindingen zone 3: Waterplanten

Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onderwater geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat de Bonte kalmoes een aromatische geur afgeeft?

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions