Aarvederkruid - Myriophyllum spicatum

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Aarvederkruid - Myriophyllum spicatum

Snelgroeiende zuurstofplant met geveerde bladeren

Aarvederkruid Myriophyllum spicatum is een snelgroeiende zuurstofplant die onderwater opgaand groeit. Officieel komt deze soort uit Europa en Azië. Echter heeft Myriophyllum spicatum zich later verspreid over de wereld en is dus een invasieve soort geworden. Deze plant heeft sierlijke grijsbruine tot koperachtige geveerde bladeren die kransvormig rond de stengel groeien. Aarvederkruid Myriophyllum spicatum groeit het beste in een vijvermand en in helder water met goed waterkwaliteit. Ook heeft deze plant veel bladgroenkorrels waardoor het een goeie zuurstof voorziening is voor de vijver. 

 

Het vorzorgen van deze invasieve zuurstofplant

Aarvederkruid Myriophyllum spicatum is een sierlijke, invasieve snelgroeier die efficiënt is voor de vijver. Deze plant verlangt naar een zonnige/halfschaduw standplaats. De bloeiperiode van Aarvederkruid Myriophyllum spicatum is in de maanden juni t/m september. Deze plant is winterhard mits Aarvederkruid Myriophyllum spicatum diep genoeg is aangeplant. Daarnaast is hij bladhoudend in de winter. Deze snelgroeier kan wordt gemiddeld tussen de 30 en 250 centimeter.

 

Het plaatsen van Aarvederkruid Myriophyllum spicatum

Aarvederkruid Myriophyllum spicatum dient aangeplant te worden in Tuindingen zone 3 en of 4.

 

Uitleg tuindingen zones

Tuindingen zone 3: Waterplanten


Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onder water geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.


Tuindingen zone 4: Waterlelies


In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan varieeren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat Aarvederkruid Myriophyllum spicatum gemiddeld 2x sneller groeit dan de gemiddelde vijverplant?

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions