Aarvederkruid - Myriophyllum propium

Door Tuindingen - 18-12-2018 in Waterplanten
0 reacties

Aarvederkruid - Myriophyllum propium

Meest gebruikte zuurstofplant voor vijvers Myriophyllum propium

Aarvederkruid Myriophyllum propium Is zoals de titel al zegt, de meest gebruikte zuurstofplant in vijvers. Deze plant heeft een groene kleur. Echter hebben de bladeren die boven het water uitsteken een meer brons rode kleur. Het is een soort van de ''draadvederkruid'' en komt dus uit de vederkruidfamilie. Hij staat bij voorkeur in rustig water, denk hierbij aan stilstaand of rustig stromend water.

 

Aanplanten en onderhouden van Aarvederkruis Myriophyllum propium

Aarvederkruid Myriophyllum propium is een zuurstofplant die het heerlijk vindt om in een zonnige / halfschaduw plaats te staan. Daarbij verlangt deze pland naar neutraal, licht zure vochtige tot natte grond (het liefst in het water). De bloeiperiode van deze plant is van juni t.m augustus, een echte zomerbloeier dus. Hij kan tot wel 150cm diep geplant worden. Ook is hij winterhard mits hij op een goeie diepte is aangeplant. Het voordeel van Aarvederkruid Myriophyllum propium is dat hij ook zeewind tolerant is en tegen luchtvervuiling kan.

 

Hier plaats ik de Aarvederkruid Myriophyllum propium

Aarvederkruid Myriophyllum propium dient geplaatst te worden in Tuindingen zone 3, 4 of 5.

 

Uitleg tuindingen zones


Tuindingen zone 3: Waterplanten


Het waterplant gebied is weer wat dieper dan het moerasgebied. Dit gebied varieert van 0 tot ongeveer 40 centimeter diepte. In dit gebied moeten de waterplanten met de wortels in het water geplaatst worden. Over het algemeen mogen de planten ook volledig onder water geplant worden. Waterplanten hebben veel zon nodig en stilstaand water. Uit de buurt van watervalletjes en/of fonteinen. Als ze hier wel in de buurt staan kan het zijn dat de plant gaat rotten. Ook bij waterplanten wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand.


Tuindingen zone 4: Waterlelies


In het diepere deel van de vijver vinden we onder andere de waterlelies. Waterlelies dienen geplaatst te worden op de bodem van de vijver. Deze plant vind het het fijnst om te groeien in een rustige omgeving (stilstaand water). Waterlelies geven veel schaduw af onder de plant zelf. Dit zorgt ervoor dat algen niet zomaar hun weg kunnen gaan. Daarnaast is de waterlelie een genot voor het oog! Win win situatie? Als het donker is of somber weer, sluit de waterlelie zich. De diepte van de waterlelie kan varieeren van 40 tot 120 centimeter onder water. Het voordeel hiervan is dat eigenlijk elke vijver geschikt is voor waterlelies. Ook bij de waterlelies wordt geadviseerd om gebruik te maken van een vijvermand. 


Tuindingen zone 5: Zuurstofplanten


De zuurstofplanten behoren net zoals de waterlelies in diepe delen van de vijver. Deze planten kunnen geplaatst worden in 40 tot 120 centimeter onder water. Zuurstofplanten halen erg veel voedingsstoffen uit de vijver, dit resulteert in algen die bijna niet kunnen leven in het water. Daarbij geven ze veel zuurstof af. Indirect zorgt deze plant ervoor dat dat de bodem van de vijver niet gaat rotten (door de afgifte van zuurstof). Deze planten zijn verkrijgbaar in opgepotte variant maar ook als losse bosjes. Lees hier meer over de verschillende vijverzones

 

Leuke 

  • Wist je dat deze plant gebruikt wordt door vissen om hun etjes op af te leggen? 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions