Watervoorziening tuinvogels

01 May 2020 in Vogels

Door RoelZet een vogeldrinkbak in de tuin

Water is essentieel voor vogels. In een vogeldrinkbak kunnen de vogels water drinken en een waterbad nemen.

Vogels hebben geen zweetklieren en de manier van de snavel wijd open en de vleugels gespreid is bedoeld om vocht te verdampen. Een soort van zweten, want ook de functie van het zweten is afkoeling. Oververhitting is een gevaar maar de afkoeling door verdamping eveneens. De vogel kan meer vocht verliezen dan dat er gedronken wordt met uitdroging als een nieuw gevaar.

Merel-koolmees-drinken-in-vijver-drinkbakje-water-geven-waterplaats-plas

Welke drinkbakjes zijn geschikt voor tuinvogels?

Zorg er voor dat de vogeldrinkbak een ruwe bodem heeft zodat de vogels niet uitglijden en dat de drinkbak in de buurt van struiken staat, zodat ze kunnen vluchten bij onraad. Vogels zijn bang voor diep water, dus houd daar rekening mee. Ze drinken en poedelen het liefst in een badje dat lijkt op een regenplas. Neem daarom een platte schaal, diep bord, koekenpan, bloempot-onderzetter of nog iets anders met lage zijkanten, dat in het midden niet dieper is dan vijf centimeter.

Voor vijverbezitters is het zaak een schuin aflopend, ondiep deel te maken dat volstaat als vogelbad. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een platte steen of grind.

Zorg er in droge tijden voor dat de drinkbak gevuld blijft. Vogels moeten er op kunnen rekenen.

Onderhoud watervoorziening vogels

Om zoveel mogelijk vogels aan te trekken raden we aan om het waterbad continu te voorzien van water. In de natuur zijn betrouwbare plassen schaars en vliegen vogels grote afstanden om ze te bezoeken. Indien er een betrouwbaar waterbad in je tuin is, blijven vogels in de buurt en maken ze er veelvuldig gebruik van. Maak het waterbad regelmatig schoon, ongeveer om de 2 à 3 dagen. Laat het water niet vies worden en verschoon het waterbad zodra er groene aanslag ontstaat. Gebruik hiervoor geen schoonmaakmiddel, maar een borstel met water.

Vogels-badderen-waterschaal-drinkbakje-water-drinken-dieren

Leg ook een stofbad aan

Net als kippen vinden vogels het fijn om door het zand te rollen. Dat is goed tegen parasieten. Maak eens zo'n plekje in de tuin. Een stofbad van een halve vierkante meter is voldoende.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

Wat zijn de verschillen tussen de kraaiachtigen kauwen, kraaien, raven en roeken

Vaak zie je van die zwarte vogels vliegen en die noemen we kraaien, maar zijn het werkelijk wel kraaien? In de meeste gevallen hebben we te maken met kauwtjes en niet met kraaien. Maar hoe zien kraaien er dan wel uit?


Door Tuindingen

Vogels

Nestkastje bekogeld met stenen door kinderen.

Aan alle ouders/verzorgers, juffen en meesters


Door Tuindingen

Vogels

Live meekijken nestplaats 2021 Tortelduiven Fam. Vlaar

12 maart zijn de eitjes gelegd - 26 maart komen de eitjes uit


Door Roel

Vogels

Bijzondere nestplaats in raamkozijn

Dagelijks genoten we van deze unieke momenten


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox