Elk jaar je vogelhuisje in gebruik als nestplaats, de perfecte locatie.

10 Jan 2021 in Vogels

Door Roel

Afbeelding bij Elk jaar je vogelhuisje in gebruik als nestplaats, de perfecte locatie.


Er zijn veel redenen om ervoor te kiezen een haag in je tuin te planten.

Als levende wezens dragen haagplanten bij aan het in stand houden van verschillende ecosystemen. Zo maakt zij deel uit van de waterkringloop en voorziet zij verschillende dieren in hun levensonderhoud, onder andere vogels en insecten. Vogels en haagplanten zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden.


Schuilplaats, broedplaats en voedsel voor vogels. 

Wie een haag in de tuin heeft staan, zal vaak vogels in zijn tuin zien opduiken. 
Een haag biedt een ideale leefomgeving voor vogels. Ze kunnen zich in de haag verschuilen voor hongerige buurtkatten of even uitrusten van een lange vlucht, zichzelf tegoed doen aan de diverse insecten die in de haag leven.

Enkele voorbeelden van hagen die geliefd zijn bij de vogels:

* lees hier hoeveel haagplanten je per meter plaatst

Elk jaar je vogelhuisje in gebruik als nestplaatsje, dit is de perfecte locatie.

Heb je een nestkastje in je tuin hangen maar wil het niet lukken om er vogels in te krijgen? Je bent zeker niet de enige. Vogels zijn vrij kieskeurig en willen alleen de allerbeste broedplaatsen. Vogels gebruiken als nestruimte meestal een holle boom. Een nestkast is eigenlijk een imitatie van deze holle boom. Een nestkast ophangen heeft daarom vooral zin als er weinig holle bomen in de buurt staan! Niet geschilderd verdient dan ook de voorkeur. Nestkasten zijn in diverse soorten en maten te vinden. Hoe de vorm van de nestkast eruitziet is niet zo belangrijk. Wel belangrijk is de grote van het gat aan de voorkant, ook wel invliegopening genoemd. Vogels zijn namelijk heel kieskeurig. De grootte van de invliegopening bepaalt welk soort vogel de kast in gebruik zal nemen. Vogels zijn namelijk erg kritisch en hebben hun eigen voorkeuren voor de grootte van de opening. Een opening moet precies zo groot zijn dat de vogel naar binnen kan. Als de opening te groot is kunnen ook andere soorten vogels naar binnen.

Je haagplanten of grotere struiken verlevendigen met nestkastjes als schuil en broedplaats.

De haag heeft een extra functie gekregen, tussen de haagplanten op 2 meter hoogte heb ik enkele broedblokken gehangen voor de tuinvogels, en elk jaar broeden in deze uitgeholde broedblokken pimpelmezen en koolmezen hun jongen uit. Het voordeel als nestkast valt hij nauwelijks op, deze uitgeholde boomstam. Dit maakt de nestkast erg geliefd. De invliegopening van 32 mm is ideaal voor een koolmees, kuifmees, boomklever of een bonte vliegenvanger. Deze vogels kiezen graag voor deze natuurlijke nestkasten, en als je dan ook nog kiest om hem te plaatsen in een natuurgetrouwe omgeving, is dit een win-win situatie voor de kritische tuinvogel. 

Pas je snoeischema aan op het broedseizoen. 

Je merkt het vanzelf wanneer je nestkastjes bewoond is de ouders vliegen af en aan, eerst met nestmateriaal en later met voedsel om hun kroost te laten groeien. Maar op een dag is het zover de kleintjes zijn uitgevlogen, dit is dan ook gelijk het moment om je haagplanten te snoeien. Zelf heb ik een laurierhaag en die snoei ik 2 keer per jaar. Deze tweede snoeibeurt stel ik uit naar een zo laat mogelijk moment in het najaar. In deze laatste snoeironde snoeien we de laurier wat rigoureuzer om het volgende broedseizoen deze snelgroeiende haagplant iets meer in model te houden. 

nestkasten ophangen voor de beste plekken voor broeden

De vogels die je tuin bezoeken geven je tuin een extra stukje entertainment mee. Er gebeurt altijd wel iets interessants als er vogels in je tuin verschijnen. Je kunt de televisie wel uitzetten, want je diervriendelijke tuininrichting zorgt voor urenlang kijkplezier. Wie weet spot je wel een soort die je nog nooit hebt gezien! In ieder geval leer je veel over de natuur door goed rond te kijken in je tuin.
 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Vogels

‘OPTIEFEN!’

De meeste zangvogels houden in herfst en winter hun snavel, maar als je dan toch een vogel hoort zingen is de kans erg groot dat dit een roodborst is. Die zingt dan niet uit vreugde, die roept: ‘OPTIEFEN!!!’.


Vogels

Wat een eikels!

Hoi, mijn naam is gaai. Ooit ‘Vlaamse’ gaai, maar om mij onbekende redenen moet ik het tegenwoordig doen met alleen ‘gaai’. Ze noemen me ook wel goudvogel, rotzak, smeerlap en stinkerd. Lieve kinderen hebben vele namen, denk ik altijd maar. Míjn kinderen noemen mij trouwens ‘papa Gaai’.


Vogels

Noorderlingen

Alsof het nog steeds niet duidelijk is dat het najaar is begonnen, verschijnen er lijsters met herfstkleuren bij de oksels…


Vogels

Liever een dode poster dan een levende vogel?

Een tuin vogelvriendelijk maken is niet zo moeilijk, maar helaas is de huidige trend van de zogenaamde onderhoudsvrije ‘tuinen’ nogal vogelvijandig.


Vogels

Pimpelpandemie

Over kleine vogeltjes met stierennekjes. Het lijkt de pimpelmezen voor de wind te gaan, maar nog niet zo heel lang geleden werden er opeens talloze zieke pimpelmezen aangetroffen.


Vogels

Bijna het hele jaar lente!

De wat nonchalante maar onverstoorbare manier van voortplanten van Turkse tortels.


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox