Reinigen van terrassen, balkon en vlonders

20 Jan 2020 in Verhardingen

Door Tuindingen

Afbeelding bij Reinigen van terrassen, balkon en vlonders


Helaas is er geen magische formule voor het reinigen van terrassen. Of het nu natuursteen hout of beton is: afhankelijk van het materiaal en de oppervlakteafdichting moet je anders handelen. We beschrijven de mogelijkheden om het tuinterras verantwoord te reinigen.

Bij het reinigen en onderhouden van verhardingen zijn er verschillende mogelijkheden, afhankelijk van het materiaal en de oppervlakteafdichting.
Terrassen worden intensief blootgesteld aan het dagelijks gebruik, dus er zit ook zomaar een vlek op de terrastegel. En moeder natuur draagt ​​ook ijverig bij aan de vervuiling. Afgevallen herfstbladeren, bloemblaadjes, zaden, vochtig weer of vervelende groene aanslag. De mate van vervuiling op de terrastegels hangt af van het type materiaal en de locatie van het terras, vlekken zijn meer merkbaar op heldere, gladde en egale oppervlakken dan op donkere, kleurrijke of gestructureerde oppervlaktes.

Terrassen zonder dak boven het hoofd of langs hoge begroeiingen worden vooral blootgesteld aan weersinvloeden. En je ziet ook steeds meer groene korstmossen, algen, schimmels die zich op de verschillende materialen nestelen. Deze groene bedekkingen kunnen erg koppig zijn

Groene-aanslag-bestrating-reinigen

 

Terras tegels reinigen: en de meest gehoorde probleemgevallen

Verse vlekken moeten zo snel mogelijk worden verwijderd, los vuil moet worden verwijderd met een harde straatbezem. Water en pH-neutrale zeep zijn over het algemeen geschikt voor het reinigen van een plaats delict wat u heeft zien gebeuren, zit de vlek er al wat langer gebruik dan soda of schaf een speciaal reinigingsmiddel aan voor deze hardnekkige vlekken. Een hogedrukreiniger wordt alleen aanbevolen voor oude stenen omdat deze machine de oppervlakte van het materiaal poreuzer maakt. Vlekken of vloeistoffen op betonstenen kunnen vaak worden verwijderd met zandbakzand, strooi het droge zandbakzand op de vlek en het zand zal de vloeistof absorberen. 

 

De dagelijkse ongelukken en schoonmaak van het tuinterras

Gemorste rode wijn, vetspatten of roest - verwijder verse vlekken zo snel mogelijk. Vloeistoffen worden snel geabsorbeerd, vooral bij terrastegels met een poreus oppervlak veroorzaken verkleuringen die daarna moeilijk te reinigen zijn.

Je kan makkelijk los vuil verwijderen met een harde straatbezem of een klassieke heksenbezem van rijststro. Bladeren,zaden en overige aanwaaisels verwijderen je het beste met de plastic bladhark.

 

bestrating-bezem-harde-schoonmaken-vervuiling

 

Vlekken en verkleuring op verhardingen

Sommige vlekken op terrastegels vervagen en verdwijnen na verloop van tijd door de straling van de zon of lossen geleidelijk op door de regen. Als dit niet het geval is moet je ze schrobben met warm water en pH-neutrale zeep
Ga je met een ander huis tuin en keukenmiddel aan de slag, controleer voor alle zekerheid eerst ergens op een onopvallende plaats of de terrastegels niet verkleuren. Er zijn speciale middelen in de handel voor het reinigen van terrassen voor hout, natuursteen of beton. We raden je aan producten te gebruiken die altijd biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk zijn, omdat er altijd tijdens en na de opfrisbeurt vloeistoffen in aanraking zullen komen met het grondwater.
 

De hogedrukreiniger en de schoonmaak van terrasbestrating

Het gebruik van hogedrukreinigers voor het reinigen van terrassen is absoluut verleidelijk en een erg snel en handige tool. Hogedrukreinigers zorgen ervoor dat het water met een kracht van 160 bar op de bestrating of vlonder wordt gespoten en dat is te krachtig voor deze materiaal soorten, waardoor de oppervlakte beschadigd en de toplaag poreus wordt. Door deze enorme oppervlakte beschadigingen zal de vervuiling eerder terugkomen en zal de aanhechting van deze vervuiling nog moeilijker weg te werken zijn in een volgende schoonmaak ronde.
Een ander probleem: is dat de waterstraal ook het zand wegspuit tussen de stenen waardoor het zandbed onder het terras instabiel wordt en er verzakkingen in het terras zullen ontstaan.
Ook terrassen die zijn afgesloten met een voegmortel zijn niet berekend op deze behandeling en zullen het gaan begeven.

Daarom moet je bij het gebruik van hogedrukreinigers de afstand tussen de terrastegels ruim aanhouden of bij professionele hogedrukreinigers die optie hebben om de waterdruk te kunnen regelen. Het is het beste om de hogedrukreiniger te gebruiken in combinatie met een oppervlakreinigingshulpstuk dat de druk over een groter gebied verdeelt met twee roterende sproeikoppen. Ramen en gevels blijven op deze manier ook droog en schoon. Als je een oppervlaktereiniger aansluit op een apparaat met verstelbare drukregeling, kun je deze ook gebruiken om houten terrassen schoon te maken. Bij sommige modellen hogedrukreinigers kun je zelfs een reinigingsmiddel tegelijk met het spuitwater aanbrengen.

 

 

Hoe reinig je terrassen van natuursteen?

Natuurstenen zijn robuust, slijtvast en veranderen zelfs na jaren niet van kleur. Natuurlijke terrastegels hebben meestal in het oppervlak kleine inkepingen, onregelmatigheden, waarin vuil zich goed kan nestelen. Dit maakt natuurlijke stenen zoals zandsteen gevoelig voor groene aanslag zoals algen en mossen. Om krassen en andere schade te voorkomen, moet je je verdiepen in de eigenschap van de steensoort voordat je aan de slag gaat met de hogedrukreiniger of een elektrische borstel. Water en PH-neutrale zeep zijn over het algemeen geschikt voor het reinigen van lichte vervuiling van natuurstenen. Je kan deze harde natuurstenen zoals graniet of basalt voorzichtig reinigen met de hogedrukreiniger op een lagedrukstand en een zachte bezem, wat alleen mogelijk is met lage druk op zachte natuurstenen zoals marmer, kalksteen of zandsteen. Hardnekkige vlekken op (zachte) natuursteen materialen kunnen daarom beter worden gereinigd met speciaal in de handel verkrijgbare bestrating reinigers en na het inwerken met veel water worden afgespoeld
 

Hoe reinig je het beste een tuinterras van betonsteen? 

Terrastegels van beton zijn robuust, maar hebben open poriën en zijn daarom enigszins absorberend en daarom kunnen vlekken binnensijpelen zoals sommige natuurstenen. Veeg, als preventieve maatregel altijd afgevallen,bladeren, zaden en bessen, van de terrastegels, die na regen of in vochtige gebieden vlekken veroorzaken. Reinig met zo min mogelijk water, veel vlekken kunnen zelfs worden verwijderd met kwartszand, dat je over de terrastegels kunt vegen. Het werkt als schuurpapier en poetst de vlekken weg. Een hogedrukreiniger is mogelijk om te reinigen, maar alleen vanaf een bepaalde afstand. Groene aanslag van algen kunnen worden verwijderd met warm water en een scheutje natuurazijn en een borstel.
 

Wat met hout werkt, werkt ook met terrastegels van beton en natuursteen: stenen kunnen tegenwoordig worden geïmpregneerd. Impregneermiddelen laten alleen waterdamp door en stoten vuil water af - de terrastegels verliezen hun absorptievermogen en blijven schoon. Ze zijn dus redelijk veilig tegen nieuwe vervuiling, maar behouden tegelijkertijd hun onregelmatige oppervlaktestructuur. Bestaande vlekken zul je vooraf moet reinigen anders zullen ze na impregneren zichtbaar blijven bestaan.

 

 

Terrastegels met beschermde toplaag zijn veel makkelijker schoon te maken dan onbehandelde terrastegels en worden over het algemeen niet zo snel vervuild. Als er een ongeluk gebeurt op een tuinfeest en er sauzen of rode wijn op de vloer vallen, is dit geen probleem voor voorbehandelde terrastegels. Overal waar vlekken kunnen optreden, kun je deze makkelijk met een vochtige doek afvegen. Je kunt hardnekkige vlekken reinigen met afwasmiddel (groene zeep). Hogedrukreinigers en reinigingszand moeten je in schuur laten staan bij bestrating met een gëimpregneerde toplaag, de toplaag na een oppervlaktebehandeling zal hiermee verkorten.

 

Tip: Gëimpregneerde terrastegels kunnen krassen, wat vooral zichtbaar is op donkere materialen. Kleine krasjes verdwijnen meestal vanzelf, zo niet, dan zijn er speciale middelen. Als preventieve maatregel adviseren wij stukjes vilt onder de poten van tafels en stoelen te monteren.


Alleen heet water, biologisch afbreekbare middelen, voegschrapers, onkruidbostels of gasbranders gebruiken bij de reiniging van verhardingen. 
Chemische bestrijding is een snelle ingreep, maar weet wel het maakt meer kapot dan je lief is. 
 

 

 


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox