Houten boomstammen muur met sedum begroeiing

03 Apr 2024 in Tuinaanleg

Door Tuindingen

Afbeelding bij Houten boomstammen muur met sedum begroeiing


Doe-het-zelf project van gestapelde houten boomstammen, levendig begroeid met prachtige Sedum plantjes.

Het idee is eenvoudig maar effectief: bouw een muur van gestapelde boomstammen en vul de tussenliggende ruimtes met materialen die dienen als habitat voor insecten en vogels. Verspreid tuinaarde (geen potgrond) tussen de stammen en plant kleine Sedum plantjes om een weelderige groene levende tuin te creëren. Zaai of planten enkele lage vaste planten en kruipende soorten die de muur zullen transformeren tot een waardevolle plek voor insecten. Laat je creativiteit de vrije loop en integreer ergens tussen de stammen een vogelhuisje; eens gevestigd zullen de vogels er vrolijk op en neer vliegen. Vergeet ook de egeltjes niet! Laat onderaan een opening vrij zodat ze kunnen schuilen, of plaats zelfs een egelhuisje tussen de boomstammen.

De boomstammen zelf worden multifunctioneel: maak ze tot een luxe insectenhotel door overal gaten te boren, waardoor ze een veilig onderkomen bieden aan een verscheidenheid aan insecten en wilde bijen.  lees ook >Diervriendelijke tuininrichting<

Bedek de bovenkant van de boomstammen met een laag mulch, welke zorgvuldig tussen de kieren en gaten gedrukt. Geef het geheel water en vul de gaten opnieuw op. bedek de bovenzijde  met Sedum matten, deze zijn kant en klaar verkrijgbaar of plant verspreid  Sedum plantjes. Het mooie van Sedum plantjes is hun robuustheid; ze hebben nauwelijks verzorging nodig en zijn bestand tegen extreme omstandigheden, waardoor ze perfect zijn voor dit project, ongeacht de locatie in de tuin.

natuurlijke tuinafscheiding stappelmuur - stapelblokken met plantjes - sedummuur voorbeelden - insectenhotel met boomstammen

Aanvullingen op de levende boomstam stapelmuur

Rondom de levende boomstammenmuur, waar ruimte is, mag je verder uitbreiden met vaste planten als aanvulling op de boomstam stapelmuur. Gebruik hiervoor bij voorkeur inheemse vaste planten.  >>Bekijk hier onze plantlijst<<

Gebruik de levende stapelmuur als achtergrond voor een vijver of wadi.

Met de stapelmuur als basis heb je fantastische mogelijkheden om je tuin te verlevendigen. De stapelmuur, met haar natuurlijke uitstraling, is een mooie toevoeging als achtergrond voor een vijver of wadi. Stapel er nog wat rotspartijtjes bij en maak gebruik van oeverplanten die een natuurlijke overgang naar de vijver zullen creëren. Salamanders, kikkers, kevertjes en torretjes maken hiermee weer gebruik van de schuilmogelijkheden.

Wees vooral heel creatief en werk niet te netjes.0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Tuinaanleg

Plant eens een plantje tussen de bestrating.

Verfraai je bestrating met speelse planten zoals muurpeper, zenegroen, parelgras en steenanjer. Voeg kleur en geur toe met kruiptijm en campanula. Succulenten brengen diversiteit, terwijl je zo bijen en vlinders verwelkomt in je buitenruimte. Creëer een levendig display en een gastvrije omgeving voor de natuur.


Door Tuindingen

Tuinaanleg

bladluis verminderen

Heb jij ook last van zwarte luis in je (fruit-)? Zo verminder je het probleem door samen te werken met de natuur


Tuinaanleg

NIEUW: de sedum tegel een kant en klaar systeem om zelf te plaatsen.

Het resultaat is een strak begroeide, onderhoudsvrije sedumtegel. De samenstelling van de tegel (porositeit en dikte) en het soort sedum op de tegel kan variëren. Dit is afhankelijk van de positie van het dak en de zon en/of windbelasting.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox