Stamroos

Door tuin.fr.gr - 29-5-2020 in Rozen
0 reacties

Stamroos
Stamroos
Stamroos

Een stamroos is een struikroos of een treurroos die op een stammetje is gekweekt.
Treurrozen zijn eigenlijk op stam geënte klimrozen waarvan de buigzame takken sierlijk overhangen. Goede stam- en treurrozen hebben meestal twee of drie entplekken (oculaties) bovenaan de stam. Dat geeft een mooi vertakte kroon.
Voor de op stam geënte struikrozen kunnen zowel grootbloemige rozen als trosrozen worden gebruikt. Treurrozen zijn altijd trosrozen. Voor grootbloemige struikstamrozen is de stamhoogte meestal 1 m, voor struiktrosrozen vaker 80 cm, maar ook halfstamrozen (60 cm) komen voor. Treurrozen staan dikwijls op een stam van 120 cm of meer. Die hoogte is nodig om de takken voldoende ruimte te geven. Over het algemeen geldt: hoe hoger, hoe duurder.
Plantvoorschriften algemeen
Zon - halfschaduw.
Zet de struik eerst een nacht in een emmer met lauw water. Graaf een ruim plantgat, maak de grond goed los en verbeter de grond met compost en koemest. Spreid de wortels van de roos goed uit en plaats de struik op de juiste diepte.
Leg een stok over het plantgat om de plantdiepte te controleren. Als de roos tot boven het grondmerk in de grond wordt geplant zullen er meer wilde scheuten ontstaan. Een stamroos moet je met een paal steunen. Zet de paal voor het planten stevig in het plantgat zodat de wortels niet worden beschadigt. Controleer of deze juist tot aan de onderste takken komt.
Vul het plantgat met de verbeterde aarde, druk goed aan met uw voet en geef ruim water.Bind de stam aan de paal zodat de roos niet tegen de paal schuurt. Als de stam dikker wordt moet je de verbinding iets losser maken.
Onderhoud
Heeft veel voedsel nodig voor een rijke bloei. Mest uw roos daarom regelmatig bij. Leg in de winter koemestkorrels rond de voet van de struik. Geef in het vroege voorjaar een gemengde organische mest. Mest in juli bij met speciale rozenmest. Kijk voor de juiste hoeveelheid op de verpakking.
Rozen snoeien.
Moet elk voorjaar gesnoeid worden. Snoei in maart alle takken terug tot op 3-5 ogen (knopjes). Laat ongeveer vijf dikke takken per struik zitten.
Op de stam ontstaan 'valse scheuten'. Dit zijn uitlopers van de wilde roos die de onderstam van de stamroos levert. Scheur deze altijd weg. Knip ze niet af. Dan blijft er namelijk een stompje achter waaruit nog meer uitlopers kunnen ontstaan.
Ziekten
Luis

Foto hoofding ; Rosa 'Arthur Bell'
Heester. Winterhard. Hoogte 80cm op stam 1.4m
Trosroos ‘Arthur Bell’ (Rosa) is een rozenstruik die van zomer tot herfst bloeit. Naast de struikroos is Arthur Bell tevens als stamroos verkrijgbaar.
De bloemen geuren heerlijk en zijn goudgeel tot crème gekleurd. De bloemen zijn ook goed voor corsages en boeketten te gebruiken.
Bloei: Mei-sept.
 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions