Portulaca / Postelein

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door Tuindingen



Portulaca (Portulaca grandiflora)

Portulaca (Portulaca grandiflora) is de naam van een groep vrolijk bloeiende, zonminnende, eenjarige planten met mooie heldere gele, rode, lila en zelfs witte roosachtige, vaak gevulde bloemen boven fijn vetbladachtig loof aan roodgetinte stengels. De bloei is van mei tot september. Ze zijn makkelijk te verzorgen en zeer goed bestand tegen droogte. Het zijn ideale, laagblijvende planten (20 cm) voor schalen en bakken op balkon en terras.

Portulaca grandiflora 'Carnaval' is een veelkleurige, langzaam groeiende, half kruipende, halfhangende eenjarige die uitbundig bloeit in de volle zon. Portulak is niet winterhard (verdraagt geen vorst) en wordt daarom als eenjarige gekweekt. De hoogte is 20 cm, de breedte 30 cm. In de zomer en vroege herfst verschijnen komvormige bloemen in een mengeling van kleuren. De bloei stopt vaak pas wanneer de eerste nachtvorsten zich aandienen. Uitgebloeide bloemen moeten regelmatig worden verwijderd om de vorming van nieuwe bloemen te bevorderen. De kleuren van de bloemen zijn heel opvallend: rood, geel, okergeel, wit, oranje, lila, roze, donkerroze, paarsachtig en allerlei tinten daartussenin.

purslane-portulaca-zomerbloeiers-perkplanten-weinig-water-volle-zon

De bloei is het rijkst bij zuidelijke, felle zon.

Portulak 'Carnaval' bloeit al bij minder zonlicht en de bloemen openen ook veel eerder op de dag dan bij de oude rassen. 's Avonds sluiten de bloemen zich weer. Door de uiteindelijk iets overhangende vorm van de groeiende en bloeiende stengels is Portulak 'Carnaval' ook heel geschikt voor hangmanden. Het komt ook mooi tot zijn recht in een rotstuin. Er worden ook afzonderlijke, grootbloemige rassen aangeboden, zoals 'Sunshine' (halfgevuld, vroegbloeiend), 'Sundance' (halfgevuld, bloemen blijven ook bij zwakke zon geopend), 'Cupido' of 'Calypso'. Portulaca umbraticola, met iets kleinere bloemen, is ook verkrijgbaar in afzonderlijk gekleurde rassen, bijvoorbeeld 'Aprikot', 'Schwefelgelb' en 'Karminrot'.

Plantvoorschriften algemeen: Koop in het voorjaar vers zaad en kweek de planten zelf op, of koop jonge planten. Zaai vanaf half maart in schalen of potten. De jonge planten kunnen pas na de laatste vorst worden uitgeplant (april). U kunt ook vanaf begin mei buiten breeduit zaaien of in ondiepe voren. Dun de zaailingen uit op 15-20 cm afstand. Portulaca houdt van volle zon en warmte en gedijt uitstekend op zeer warme, droge plaatsen. Het vereist zandige, doorlatende grond. In zware kleigrond kunnen de planten gemakkelijk rotten, dus werk er veel zand en compost doorheen.

portulaca-oleracea-zomerbloeiende-droogte tolerante perkplanten volle zon

Onderhoud: Geef de planten om de vier weken een kleine dosis vloeibare mest vanaf het moment dat er bloemen verschijnen. Portulaca is over het algemeen ongevoelig voor droogte, maar bij grote hitte kan extra water de bloei bevorderen.

Ziekten: Bij aantasting door trips lijken de bladeren van Portulaca zilverachtig gespikkeld. Om dit te voorkomen, dient u de planten nooit volledig uit te laten drogen. Aangetaste planten kunnen worden behandeld met insecticide.


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox