Helianthus / Zonnebloem (soort)

02 Jun 2020 in perkplanten en zomerbloeiers

Door tuin.fr.gr



Er zijn wel 100 verschillende Helianthus-soorten, overblijvende maar ook eenjarigen en van die laatste is de metershoog groeiende Helianthus annuus de bekenste. Zij draagt op iedere dikke, met merg gevulde stengel een reusachtige, prachtige composietenbloem, die aan een grote zon doet denken.

Haar zaad (de zonnebloempitten) vormt een waardevol voedingsmiddel.
Na de bloei verschijnen de zaden, om deze te kunnen oogsten moet je de bloemen afknippen en op een luchtige, droge en warme plek, omgekeerd te drogen hangen. De overheersende kleur van de bloemen is geel in diverse tinten.


Perfect geschikt voor het houden van wedstrijden. Hoogte tot 4,5 m.

Maar er zijn zonnebloemen van heel klein (40 centimeter) tot heel groot (ruim 4m)
De bloemen kunnen vrij klein zijn (maar dan altijd nog wel minimaal 8 centimeter) maar ook heel groot (ruim 30 centimeter). En ze zijn er in enkelbloemig en semidubbel tot zeer gevuld.
Onvolwassen zonnebloemen waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon van oost naar west. 's Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Deze dagelijkse beweging wordt bewerkstelligd door een flexibel segment van de stengel onder de bloemknop, de pulvinus. Tegen de tijd dat de bloem begint te openen verstijft de pulvinus, in de oostelijke stand. Daardoor wijzen bloeiende zonnebloemen de hele dag naar het oosten, terwijl hun heliotropisme al voorbij is.


Plantvoorschriften Zonnebloem

Zonnige standplaats. Zaai de zaden rechtstreeks ter plaatse uit in de tuin in april/mei , als de temperatuur 's nachts niet lager komt dan 10°C.
Per 2/3 zaden in plantgaatjes die 20cm uit elkaar liggen. Circa 2,5cm diep. De zaden voorzichtig in de grond drukken en dun afdekken met potgrond.
Heef daarna royaal water met een nevelsproeier. Hou de grond vochtig tot de eerste blaadjes verschijnen. Kiemtijd 14-21 dagen.
Haal drie weken later de zwakste plantjes weg zodat een tussenafstand van 30 tot 50cm ontstaat.
Zorg voor wat beschutting als de tuin erg op de wind ligt.
Prefereren zware grond.

Zaaien in pot:
Zonnebloemen zijn niet moeilijk te zaaien, mits je je aan wat voorwaarden houdt. Zaai de zaden zo ongeveer tussen half maart en eind mei voor. Zelf zaai ik de zaden altijd begin tot half april voor. Uitplanten kan dan reeds halfweg mei. Ik zaai altijd in huis of in de koude kas voor en gebruik er potgrond voor die ik met ongeveer 1/6e deel brekerzand en/of eventueel wat vermiculiet luchtiger maak. Zonnebloemzaden hebben wat meer kans op rotten in natte/vaste potgrond. Gebruik dus een luchtig grondmengsel en houd de grond vochtig maart zeker niet kletsnat. Bij kamertemperatuur kiemen de zaden binnen één tot anderhalve week.

Onderhoud
Zorg voor een stevige steun. Die moet minstens half zo hoog zijn als de volwassen bloem.
Een zonnebloem vereist voor een goede groei veel vocht.
Bij droog weer in juni/juli moet u extra begieten om de bloei zo veel mogelijk te verlengen.
Hebben normaal geen extra voeding nodig maar kaliumrijke vloeibare meststof doet ze rijker bloeien.
Na de bloei gewoon bij de grond afknippen.
Eventueel zaden recupereren voor het volgende jaar.

Ziekten
Jonge planten kunnen aangegeten worden door slakken


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
perkplanten en zomerbloeiers

Cosmea / Cosmos (eenjarig)

Langbloeiende insectenplant: Cosmea is een super mooie eenjarige plant en makkelijk om te zaaien. Het doet het perfect in een border van de tuin of in een veldje. Als je cosmea zaait in het aan het einde van de lente, zal zij direct bloeien van juli tot oktober.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alcea / Stokroos

60 soorten ALCEA ROSEA - zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden' en een open ruimte. Stokrozen zijn 2-jarige planten en kunnen tussen de 2 tot 3 meter hoog worden.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Alonsoa meridionalis / Alonsoa

Eenjarig Zuid Amerikaans plantje. De bloempjes zijn slechts zo’n anderhalve centimeter groot, vrij klein dus, maar wel talrijk en erg mooi.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Bellis perennis / Tuin Madeliefje (soort)

Ze hebben krachtige rozetten van frisgroene, spatel tot omgekeerd eivormige bladeren en bereiken een hoogte van 10-20 cm. De bloemen worden bijzonder groot en bereiken, afhankelijk van het ras, een doorsnee van maximaal 7 cm. Ze zijn half tot dichtgevuld en bloeien in witte, roze of rode tinten, maar ook tweekleurig.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Calendula officinalis / Goudsbloem (soort)

De goudsbloem is een eenjarige plant. Het zijn bovendien ook van oudsher bekende, geneeskrachtige planten. De bloemen kunnen worden gegeten en hebben een ontstekingremmende werking. Afhankelijk van het ras vormen ze talrijke halfgevulde of gevulde composieten bloemen met een doorsnee van 2-8 cm, die ’s nachts weer dichtgaan.


Door tuin.fr.gr

perkplanten en zomerbloeiers

Viola / Viooltje

De viooltjes die we het beste kennen en grote getale worden gekweekt zijn de kleinbloemige viooltjes of Viola cornuta (hoornviooltje).Deze vaste plant is zeer winterhard en wordt 15cm hoog en 30cm breed.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox