Agave

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Agave


Agave is zowel de Nederlandse als de botanische naam. Niet winterhard.
De agave behoort tot de vetplanten, d.w.z. dat hij grote hoeveelheden vocht kan opslaan. Deze planten zijn afkomstig uit gebieden waar het bijna nooit regent en hebben zich aangepast aan deze extreme droge weersomstandigheden. Ze slaan vocht op en verdampen bijna niets. Een super makkelijke plant dus!
De agave heeft dikke groene bladeren die door zijn variatie in soorten kan verschillen van groengrijs, groenrood tot groen met een geel randje. Afhankelijk van de soort kan de agave grote, kleine of geen stekels hebben op de bladrand.
Sommige agavesoorten blijven vrij klein, maar de grootste soorten, waaronder de bekende Agave americana, kunnen meters hoog en breed worden.
De Agave wordt in Mexico gebruikt voor de productie van Tequila en agavesiroop.
het overgaan tot bloeien gebeurt eigenlijk op het einde van het bestaan van de Agave. Dit is na ongeveer een 7 à 10 jaar. Het principe is (Plant-->Bloem--->Zaden--->Afsterven). Op dit laatste moment gaat de plant over tot aanmaak van kleinere exemplaren aan de voet (basis) van de moederplant. Er zijn enkele uitzonderingen die meerdere jaren bloemen geven.
De stengel waar de bloembedden op uitgroeien is lang en hol en heeft steeds een indrukwekkend zicht tijdens en na de bloei. De bloemen zijn zowel mannelijk als vrouwelijk en zijn over 't algemeen geel van kleur. De bloemstengel is volledig omgeven door schutbladen.
Maar meestal wordt de agave gehouden voor het blad en niet voor de bloei.
De meeste agaves zijn niet winterhard, al zijn er enkele uitzonderingen die matige vorst verdragen.
Plantvoorschriften algemeen
Plant in speciale cactusgrond als je deze hebt. De speciale mix zorgt voor een goede afwatering.
De Agave is door de brandende Mexicaanse zon gewend aan veel zonlicht. De plant is hierdoor geschikt voor een standplaats in de volle zon, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden.
Zet ze op je terras of balkon in de zomer. Ze doen het goed in de frisse lucht buiten. Neem ‘m terug naar binnen als de temperatuur onder 10° C gaat
Onderhoud
De agave als kamerplant of terrasplant is makkelijk te onderhouden, hij heeft weinig verzorging nodig.
De planten behoeven totaal geen meststoffen, daar zij van nature in "arme" grond gedijen. (Zand en leembodem).
Watergiften mogen, doch de plantgrond moet volledig uitgedroogd zijn.
De plant groeit zeer traag dus verpotten zal niet snel nodig zijn. Pas wanneer je merkt dat de pot echt wel te klein aan het worden is of de agave niet genoeg voeding uit de bodem kan halen ga je eraan beginnen. Voor het verpotten gebruik je speciale cactusgrond of universele grond die je aanvult met zand en/of hydrokorrels. Snijd de dode wortels en bladeren weg en plaats de agave in de nieuwe plantbak. 
Gebruik altijd stevige handschoenen wanneer je bepaalde handelingen met de plant verricht. (Stekels zijn zeer sterk en gaan dwars door de huid). Kijk daarom ook steeds uit waar je de plant zet in je tuin. (Voor de hond, kinderen, wandelgangen enz..) 
Ziekten
De bladeren kunnen verkleuren als de plant teveel water krijgt. De bruine verkleuring is vooral bij de bladranden en bladpunten aanwezig. De bladeren kunnen ook verslappen en dan zet je hem best langer droog. De bladeren kunnen ook grijsachtig uitslaan als er schildluis aanwezig is op de plant. Als er schildluis aanwezig is zet je de plant best uit de tocht en verminder je de bevochtiging. 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Mediterrane planten

Passie voor planten in je woonkamer| De oplossing voor gezonde kamerplanten

De kamerplanten van Deef worden gevoed met wormenpoep en ferma compost. Dat klinkt misschien grappig maar als je er goed over nadenkt kon Dees met zijn manier weleens DE oplossing hebben


De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox