Aeonium

06 Jun 2020 in Mediterrane planten

Door tuin.fr.grMeestal gehouden als kamer of terrasplant. Niet winterhard.
Het zijn vetplanten die bladrozetten vormen met succulente bladeren. De meeste soorten hebben meerdere rozetten per plant. Er zijn ook soorten die monocarp zijn, dus met maar één rozet per plant. Doordat oude verdroogde blaadjes afvallen komen de rozetten steeds hoger te zitten op kale stengels. Er zijn echter een paar soorten die vrijwel stengelloos zijn en laag blijven waarbij de oude verdroogde bladeren juist vast blijven zitten. De meeste soorten bloeien witgroen en crèmewit tot goudgeel, maar ook roze en steenrode bloempluimen komen voor. De bloemstengel komt uit het hart van een rozet en vertakt zich tot een pluim. Na de bloei sterft de rozet waaruit de bloemstengel kwam af. Ze vormen vruchten met veel stoffijne zaden.
Verschillende soorten, zoals de meest voorkomende Aeonium arboreum, zijn populair als kamerplant of kuipplant
Plantvoorschriften algemeen
Heel veel vetplanten vinden het fijn om binnen te staan; droge lucht, zon en warmte verdragen ze goed. Zet ze op een zonnige plaats, maar niet direct in het zonlicht.
Leg op de bodem van de pot wat grind, kleikorrels of potscherven. Vul de pot verder met normale potgrond en voeg er wat scherp zand en eventueel wat fijn verkruimelde klei aan toe. Goed doorlatende potgrond is heel belangrijk. Een te natte grond heeft rotting als gevolg.
Onderhoud - vermeerderen
Eén  keer in de maand een klein scheutje water is genoeg, bij warm weer eenmaal per week. Te weinig water is beter dan te veel. Giet nooit op de plant, maar er naast. Of nog beter: geef ze water op een schoteltje. Wees ook voorzichtig met bemesten. Het beste is de plant jaarlijks te verpotten in verse aarde. Hier haalt het vetplantje dan genoeg voeding uit.
Aeonium Arboreum:
Het zijn taaie planten. Bovendien verliezen ze hun bladeren nooit. Behalve als het vriest, want winterhard zijn ze niet. De naam Aeonium is dan ook van het Griekse aioon afgeleid, wat eeuwig of volhardend betekent. Toch is de naam enigszins misleidend want na de bloei sterft de desbetreffende rozet af
Bij Aeonium arboreum, de soort die het best voor kamercultuur geschikt is, staan de rozetten op stammetjes. Af en toe verschijnen er groengele bloemen in pluimen.
In de zomer staan deze vetplanten liever in de tuin. In de winter willen ze koel overwinteren. Een bureau of een koele kamer, een overloop of een vestibule zijn het meest geschikt. Houd de planten dan aan de droge kant.
Tijdens de rustperiode zullen enkele blaadjes verschrompelen. Ga dat verschijnsel niet tegen door extra water te geven. Tegen het einde van de rustperiode kunt u deze lelijke blaadjes gemakkelijk verwijderen.

   

Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox