klimplant Lathyrus kweken, verzorgen en laten klimmen tegen hekwerken

16 May 2024 in Klimplanten

Door Marjo.H

Afbeelding bij klimplant Lathyrus kweken, verzorgen en laten klimmen tegen hekwerken


Lathyrus kweken, verzorgen en laten klimmen tegen hekwerk

Het kweken van Lathyrus, ook bekend als zoete erwten, is een plezierige activiteit voor zowel beginners als ervaren tuiniers. Deze geurige klimplanten worden gewaardeerd vanwege hun levendige kleuren en heerlijke geur, waardoor ze een favoriet zijn in siertuinen. 

klimplanten-bloeiende-bloemen-geschikt-voor-snijbloemen

Het kiezen van de juiste Lathyrus

Het kiezen van de juiste Lathyrus begint met het selecteren van de juiste rassen. Er zijn zowel eenjarige als meerjarige variëteiten beschikbaar. 1 jarige siererwten staan bekend om hun intense geuren en moeten elk jaar opnieuw worden gezaaid. Aan de andere kant blijven meerjarige variëteiten, zoals de Lathyrus latifolius, langer in de tuin, maar hebben over het algemeen minder geur.

Prachtige variëteiten van Lathyrus odoratus (siererwt) die perfect zijn voor snijbloemen.


  • Lathyrus odoratus 'Erewhon': Deze opvallend geurige tweekleurige variëteit is uitstekend geschikt om te snijden.
  • Lathyrus odoratus 'King Edward VII': Een zeer geurige magenta erfstukvariëteit met een rijke geschiedenis.
  • Lathyrus odoratus 'White Supreme': Deze variëteit kenmerkt zich door lange stelen en een sterke geur, perfect voor het maken van boeketten.
  • Lathyrus odoratus 'Black Knight': Een schitterende fluweelachtige variëteit in kastanjebruin met violette tinten, een echte blikvanger.
  • Lathyrus odoratus 'Matucana': Een afstammeling van de originele pronkerwt en nog steeds een van de beste soorten vanwege zijn betrouwbare bloei en geur.
  • Lathyrus odoratus 'Just Julia': Deze fraai blauwe variëteit, gekweekt door Roger Parsons, heeft een sterke geur en groeit krachtig.
  • Lathyrus odoratus 'Fire and Ice': Een fantastisch geurende variëteit met blauw-zachtroze bloemen, een ware traktatie voor de zintuigen.
  • Lathyrus plant - klimplanten -bijenplanten - kleurrijke bloemen - verzorging - kleine tuin - ontwerp inrichting

    Bij het planten van Lathyrus is het belangrijk om enkele overwegingen in gedachten te houden. Deze planten gedijen het beste in de volle zon, dus zorg ervoor dat je een plek kiest die minstens 6 uur zonlicht per dag krijgt. Daarnaast hebben ze goed doorlatende, vruchtbare grond nodig. Zorg ervoor dat je de grond goed losgemaakt is. Ook is het belangrijk om een ondersteuning te bieden zoals een hekwerk of gaaspaneel.

    Het planten en verzorgen van Lathyrus vereist enkele specifieke stappen om ervoor te zorgen dat de planten gedijen en bloeien.

    Zaaien van zaden: Voor jaarlijkse siererwten kunnen zaden direct in de grond worden gezaaid na de laatste nachtvorst in het voorjaar. Het wordt aanbevolen om de zaden een nacht te laten weken om de zaden zachter te maken, waardoor de kiemkracht wordt verbeterd.

    Planten van vaste planten: Meerjarige Lathyrus kan worden vermeerderd door gevestigde planten te verdelen of door zaden te zaaien. Verdeling van planten is het beste in het vroege voorjaar of de herfst, waarbij elke sectie meerdere scheuten en een deel van het wortelstelsel moet hebben. 

    siererwten-klimplanten-soorten-zaden-zaaien-veel-bloemen

    Verzorging en onderhoud klimmende siererwten

    Water geven en bemesten: Siererwten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Een uitgebalanceerde organische meststof met langzame afgifte die aan het begin van het seizoen wordt toegepast, zal een gezonde, krachtige groei bevorderen.

    Lathyrus toppen of niet?

    Er is vaak discussie over het toppen van Lathyrus. Sommigen geloven dat het zorgt voor bossigere groei, terwijl anderen vinden dat het niet nodig is. Als je lange stelen en grote bloemen wilt, laat de plant dan ongetopt en verwijder de zijscheuten. Voor een bossige plant met kleinere bloemen, top de plant en laat de zijscheuten zitten. Het hangt af van je voorkeur, vergelijkbaar met het dieven van tomaten.

    Enkele problemen waarmee je kunt worden geconfronteerd bij het kweken van Lathyrus

    Echte meeldauw: Siererwten kunnen worden aangetast door echte meeldauw, een schimmelziekte die een wit poederachtig laagje op de bladeren achterlaat.

    Bladluizen zijn kleine, sapzuigende insecten die zich voeden met de sappen van de plant, wat kan leiden tot vervormde groei en verzwakte planten.

    Oplossingen: Houd de planten regelmatig in de gaten op tekenen van ziekten of plagen. Vroege detectie kan helpen bij het voorkomen van grotere problemen.

    Biologische behandelingen: Gebruik biologische middelen om echte meeldauw en bladluizen te behandelen. Deze zijn veilig voor gebruik in de tuin en helpen bij het bestrijden van plagen zonder schade aan te richten aan nuttige insecten.

    lathyrus-latifolius-langbloeiende-klimplanten

    Vermeerderen van Lathyrus methodes

    Zaaien:  Zaden vereisen zorgvuldige behandeling en stratificatie (koudeperiode) voordat ze worden geplant. Dit kan helpen om de kiemkracht te verbeteren en een gezonde groei te bevorderen.

    Deling:  Een eenvoudigere methode waarbij de ouderplant wordt verdeeld in meerdere planten. Zorg ervoor dat elke sectie zowel scheuten als een deel van het wortelstelsel heeft om de kans op gezonde groei te vergroten.

    Lathyrus toppen of niet?

    Er is vaak discussie over het toppen van Lathyrus. Sommigen geloven dat het zorgt voor bossigere groei, terwijl anderen vinden dat het niet nodig is. Als je lange stelen en grote bloemen wilt, laat de plant dan ongetopt en verwijder de zijscheuten. Voor een bossige plant met kleinere bloemen, top de plant en laat de zijscheuten zitten. Het hangt af van je voorkeur, vergelijkbaar met het dieven van tomaten.

    Verleng het plukseizoen van je Lathyrus (siererwten)!

    Wil je genieten van prachtige boeketten pronkerwten gedurende het hele seizoen? Dan is regelmatig plukken de sleutel! Door dit te doen, stimuleer je de plant om steeds weer nieuwe bloemen te produceren, waardoor je continu verse bloemen kunt oogsten voor je boeketten.

    Wanneer moet je plukken?

    Het is het beste om je pronkerwten vroeg in de ochtend of laat in de avond te plukken. Vermijd het plukken midden op de dag, omdat de bloemen dan meer uitgedroogd zijn, wat hun levensduur in de vaas verkort. Pluk de bloemen om de twee tot drie dagen. Het ideale moment om te plukken is wanneer de onderste drie bloemen volledig open zijn, maar de bovenste bloem nog niet helemaal ontvouwd is.

    Hoe verleng je de bloeitijd?

    Als je merkt dat je pronkerwten zaden of peulen beginnen te vormen, is er nog een kans om hun bloeitijd te verlengen. Verwijder alle bloemstelen vanaf het vroegste groeistadium tot aan de peulen. Geef de plant vervolgens voldoende water en voeding. Hoewel dit niet altijd werkt, is het de moeite waard om te proberen om de bloeitijd te verlengen en nog meer bloemen te kunnen plukken.



    0
    Inloggen is verplicht

    Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

    Log in
    Er zijn nog geen reacties.
    Klimplanten

    Klimplanten soorten: welke klimmer voor schutting of pergola?

    Ben je op zoek naar een klimplanten soort welke je kan plaatsen bij pergola of schutting? In dit artikel staat een handig overzicht van zelfhechtende, groenblijvende tot bloeiende klimmers


    Door Linda

    Klimplanten

    Het hele jaar een bloeiende klimplant

    Dus als je een beetje slim kiest, kun je op vrijwel elk moment van het jaar hun prachtige bloemen bewonderen – ook in de winter


    Door Tuindingen

    De Tuindingen nieuwsbrief

    Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox