Zet de parken, slootkanten, groenstroken weer in bloei.

Door Tuindingen - 14-6-2021 in Insecten
0 reacties

Zet de parken, slootkanten, groenstroken weer in bloei.

Stop met het rigoureus maaien zet je gemeente weer in bloei. 

Red de insecten!

Samen roepen we alle gemeentes in Nederland op om insectvriendelijk te worden.

Teken de petitie, op naar de 80.000 handtekeningen!

Petitie tegen maaibeleid in Nederland

Wat is er aan de hand? 

Er voltrekt zich een stille ramp... Afgelopen 30 jaar verdween 76% van de insecten. Ook hele gangbare soorten komen niet meer voor in Nederland. Een regelrechte ramp! 

Insecten leven niet alleen in de natuur, maar ook in parken, langs de sloot en in groenstroken in de straat. Daarom roepen wij alle gemeentes op om insectvriendelijker te worden en de politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s vast te leggen dat ze stoppen met het rigoureus maaien. Dan krijgen planten de ruimte om te bloeien en insecten een plek om te leven. Hoe meer gemeentes meedoen, hoe beter.  

Waarom deze petitie? 

Met deze petitie willen we insectvriendelijk groenbeheer bij alle gemeentes blijvend op de agenda plaatsen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkzieingen 2022 worden nu verkiezingsplannen voor de komende 4 jaar gemaakt, is dit het moment om de partijen aan te sporen te kiezen voor natuur. De tekst van de petitie lees je hieronder. We geven tips voor meer bloemen in parken, bermen en groenstroken. Nu ziet dat groen er waarschijnlijk tot in de puntjes verzorgd uit. Maar wilde bloemen en insecten vragen om ‘liefdevolle verwaarlozing’, wat minder maaien en wat meer zaaien. Dan krijgen planten en insecten de ruimte. En krijgen gemeentes kleur! Laat je stem horen en teken de petitie.  

Rampzalige gevolgen! 

In Nederland heerst woningnood onder insecten. Buiten de natuurgebieden is er steeds minder ruimte om te leven. Het landschap in Nederland lijkt groen, maar is verdroogd, verzuurd en strakgetrokken. De rommelhoekjes en rafelrandjes, heggen, slootkanten en bomenrijen -waar insecten leven- zijn grotendeels verdwenen. 

De gevolgen zijn rampzalig. Zo worden resten van bloemen en planten niet meer afgebroken waardoor er geen voedingsstoffen meer in de bodem komen voor bijvoorbeeld planten. Ook heeft het grote gevolgen voor insecteneters, zoals vogels en kleine zoogdieren. Maar dat is niet alles. Zonder insecten worden bloemen, gewassen en bomen niet meer bestoven. Onze voedselvoorziening kan dus in gevaar komen!
 

Petitie tegen maaibeleid gemeente bermen openbaar groen

 

Deel dit bericht op je social media kanalen door onderstaande link te selecteren

https://www.tuindingen.nl/blog/insecten/zet-de-parken-slootkanten-groenstroken-weer-in-bloei


 

 

 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions