Zet de parken, slootkanten, groenstroken weer in bloei.

14 Jun 2021 in Insecten

Door Tuindingen

Afbeelding bij Zet de parken, slootkanten, groenstroken weer in bloei.


Stop met het rigoureus maaien zet je gemeente weer in bloei. 

Red de insecten!

Samen roepen we alle gemeentes in Nederland op om insectvriendelijk te worden.

Teken de petitie, op naar de 80.000 handtekeningen!

Petitie tegen maaibeleid in Nederland

Wat is er aan de hand? 

Er voltrekt zich een stille ramp... Afgelopen 30 jaar verdween 76% van de insecten. Ook hele gangbare soorten komen niet meer voor in Nederland. Een regelrechte ramp! 

Insecten leven niet alleen in de natuur, maar ook in parken, langs de sloot en in groenstroken in de straat. Daarom roepen wij alle gemeentes op om insectvriendelijker te worden en de politieke partijen om in hun verkiezingsprogramma’s vast te leggen dat ze stoppen met het rigoureus maaien. Dan krijgen planten de ruimte om te bloeien en insecten een plek om te leven. Hoe meer gemeentes meedoen, hoe beter.  

Waarom deze petitie? 

Met deze petitie willen we insectvriendelijk groenbeheer bij alle gemeentes blijvend op de agenda plaatsen. In aanloop naar de gemeenteraadsverkzieingen 2022 worden nu verkiezingsplannen voor de komende 4 jaar gemaakt, is dit het moment om de partijen aan te sporen te kiezen voor natuur. De tekst van de petitie lees je hieronder. We geven tips voor meer bloemen in parken, bermen en groenstroken. Nu ziet dat groen er waarschijnlijk tot in de puntjes verzorgd uit. Maar wilde bloemen en insecten vragen om ‘liefdevolle verwaarlozing’, wat minder maaien en wat meer zaaien. Dan krijgen planten en insecten de ruimte. En krijgen gemeentes kleur! Laat je stem horen en teken de petitie.  

Rampzalige gevolgen! 

In Nederland heerst woningnood onder insecten. Buiten de natuurgebieden is er steeds minder ruimte om te leven. Het landschap in Nederland lijkt groen, maar is verdroogd, verzuurd en strakgetrokken. De rommelhoekjes en rafelrandjes, heggen, slootkanten en bomenrijen -waar insecten leven- zijn grotendeels verdwenen. 

De gevolgen zijn rampzalig. Zo worden resten van bloemen en planten niet meer afgebroken waardoor er geen voedingsstoffen meer in de bodem komen voor bijvoorbeeld planten. Ook heeft het grote gevolgen voor insecteneters, zoals vogels en kleine zoogdieren. Maar dat is niet alles. Zonder insecten worden bloemen, gewassen en bomen niet meer bestoven. Onze voedselvoorziening kan dus in gevaar komen!
 

Petitie tegen maaibeleid gemeente bermen openbaar groen

Deel dit bericht op je social media kanalen door onderstaande link te selecteren

https://www.tuindingen.nl/blog/insecten/zet-de-parken-slootkanten-groenstroken-weer-in-bloei


 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Insecten

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


Door Marie Mul

Insecten

Elzenbladwesprupsen

Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


Door Jan de B

Insecten

De dag actieve nachtvlinder.

De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


Door Roel

Insecten

Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen

Muggen! Die irritante zoemers die ons overal achtervolgen en ons lek prikken. Muggen kun je afschrikken met DEET, maar als een middel wordt afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen, dan hoef je geen complotdenker te zijn om te vermoeden dat het spul niet supergezond is. Gelukkig bestaan er muggenwerende natuurlijke middelen die wel werken.


Door Mellisa

Insecten

Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)

Vuurwantsen zijn bontgekleurde insecten die graag in de zon zitten. Ze zijn nuttig als opruimers in de tuin en kunnen het pantser van kleine insecten doorboren. Vuurwantsen lijken op kevers maar behoren tot de wantsenfamilie en kunnen niet vliegen. Ze hebben unieke patronen op hun dekschild en zijn individuen, net als andere dieren. Ze zijn interessant om te leren kennen.


Door Ilse

Insecten

Insectenhotel knutsel ideeën

Naast de honingbij is er een unieke variëteit aan wilde bijensoorten. Met hun bestuivingsactiviteit zorgen ze voor diversiteit in de natuur, en in onze tuinen. Een blikjeshotel voor wilde bijen is makkelijk zelf te maken en kan bijna overal geplaatst worden: in je eigen tuin, op het balkon, op het dakterras of op een vensterbank. Omdat wilde bijen bij lagere temperaturen vliegen, zorgen ze ook bij slecht weer voor bestuiving.


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox