wespen bestrijden in de tuin op afstand houden

Door Leoni - 7-5-2020 in Insecten
0 reacties

wespen bestrijden uit de tuin. op afstand houden diervriendelijke tips
wespen bestrijden uit de tuin. op afstand houden diervriendelijke tips
wespen bestrijden uit de tuin. op afstand houden diervriendelijke tips
wespen bestrijden uit de tuin. op afstand houden diervriendelijke tips
wespen bestrijden uit de tuin. op afstand houden diervriendelijke tips

We hebben het allemaal wel eens zien gebeuren. Die persoon die eerst wild om zich heen begint te slaan op een vol terras om vervolgens zo paniekerig op te staan dat bijna de terrasstoel én het hele tafeltje met glazen omvalt. Het maakt de persoon in kwestie niets uit, hij of zij moet zo snel mogelijk weg bij het tafeltje en dat doen ze dan ook. Terwijl ze wegrennen maken ze vaak nog schijnbewegingen, slaan ze wild met hun armen en hebben ze moeite om de obstakels onderweg te ontwijken. Het lijkt wel of ze achterna worden gezeten. Vaak klopt dat ook. Een deel van het terras kijkt met verbazing naar deze persoon en een ander deel van de mensen begrijpt gelijk het probleem. Helaas behoor ik zelf ook tot de laatste groep, ook ik ben panisch voor… de wesp.

Wespen-van-eten-drinken-verjagen-weghouden

Ik haat wespen

Ook ik ben een van die mensen die helemaal kriegelig wordt als er een wesp in de buurt komt. Gelukkig kan ik die paniekaanvallen tegenwoordig beter bedwingen, mede ook omdat ik weet wat ik het beste kan doen. Voorheen was ik ook een van die personen die wild met zijn armen ging wapperen of om me heen ging slaan. En als dat geen indruk maakte op de wesp? Ook ik ging er dan het liefst vandoor. Menig uitstapje is in het verleden voor mij bedorven omdat er op sommige plekken een overvloed aan geel zwarte insecten waren. Denk maar aan de prullenbakken op pretparken, de snackbalie bij het openluchtzwembad of inderdaad op het terras. Ik haatte die wesp, wat had ze voor nut? Waren ze alleen maar hier om mij en met mij velen anderen te pesten?

Het nut van een wesp

Het ligt toch even anders. De wesp heeft namelijk wel degelijk nut. Ze zijn een natuurlijk bestrijdingsmiddel en dus belangrijk voor het milieu. Ze beschermen voedsel en gewassen tegen andere insecten en voorkomen ook plagen met andere insecten. Het zijn echte jachtdieren, die de populatie van bijvoorbeeld rupsen en bladluizen in toom houden. Ook zijn ze belangrijk voor het verspreiden van de pollen, door de nectar te drinken bestuift hij als het ware de bloemen. En wat doet de wesp dan de rest van de dag? Juist, jou een beetje pesten. En als je ze irriteert, zijn ze meer dan bereid om je ook nog te steken. Ze steker vaker dan bijen, maar gelukkig is de wespensteek minder giftig dan die van de bij.

Hoe hou je de wesp uit de buurt?

Het beste is natuurlijk om te zorgen dat de wesp bij je uit de buurt blijft. Dat doe je door te zorgen dat jouw omgeving helemaal niet zo aantrekkelijk is voor de wesp. Dat is niet altijd even makkelijk want hoe kun je wespen verjagen van het terras waar allemaal aantrekkelijke dingen voor een wesp staan? Wat zijn de wespen middeltjes waarmee ze op afstand blijven? Of hoe kun je de wespen het beste verjagen? Een wesp heeft mij geprikt en nu wat te doen? Allemaal vragen die belangrijk zijn als je geen liefhebber van de wesp bent.

Nuttige anti-wesp tips

We hebben wat tips waarmee je deze diertjes op een afstand kunt houden. Of hoe je ze kunt bestrijden. Het is ook belangrijk dat je weet waarom de ze graag op bepaalde plekken zijn, dan kun je hier rekening mee houden door te zorgen dat die aantrekkelijke plekken minder aantrekkelijk voor de wesp worden. Daarnaast laten we je zien hoe je een wespenval kunt maken of wat je moet doen als je een wespennest in de tuin hebt. Allemaal nuttige informatie dus voor mensen die niet van het wespenvolk houden.

Waarom komt die wesp op je af?

Je zit lekker in de tuin te lezen en ineens is die vervelende wesp daar. Het lijkt wel of hij het leuk vindt om je te pesten. Misschien doet het je niets en schenk je er geen aandacht aan, maar als je het wel vervelend vindt, is het misschien goed om te weten waarom de wesp zo om je heen blijft cirkelen. In de periode dat er minder larven in de wespennesten zitten, zoeken ze namelijk mensen op. Niet omdat ze ons zo leuk vinden maar omdat dit meestal dezelfde periode is dat we veel buiten zijn. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar ze hun maag mee vullen en als die zoetstof er niet of niet voldoende is, gaat fase twee in werking: een wesp komt af op andere zoete stoffen. Vaak staat dat bij jou op tafel of het heeft op tafel gestaan. Alles wat een zoete geur verspreid komt in aanmerking.

Wespen-verjagen-terras-bestrijden-met-middel

Wespen bij de tuintafel hoe kan ik dit voorkomen?

De wespen verjagen van het terras of bij je tuintafel weghouden kun je het beste doen door te zorgen dat er geuren zijn die de wesp juist niet aantrekkelijk vindt. Er zijn hele eenvoudige wespen middeltjes waarmee ze op afstand blijven, waaronder deze geuren:

Azijn en kruidnagel

Een wesp is niet dol op azijn en al helemaal niet op kruidnagel. Een bakje (eventueel warme) azijn op tafel houdt ze bij je weg en zeker als je er ook nog wat kruidnagel in gooit. Alleen een schaaltje met kruidnagels werkt ook.

Citroen en sinaasappel

Een citroen of een sinaasappel met hierin flink wat kruidnagels gestoken maakt de tafel ook niet aantrekkelijk voor de wesp. Deze geuren staan ze beslist niet aan.

Ui


Ook een schaaltje met gesnipperde ui kan helpen om de wesp bij de tafel weg te houden.

Koffie

Waar wij helemaal vrolijk worden van de geur van een verse bak koffie, denkt de wesp hier anders over. De koffiegeur staat hem niet aan, zeker een verbrande koffiegeur niet. Zet dus een schaaltje koffie buiten en steek deze koffie aan zodat hij gaat smeulen of branden.

Wierrook

Stokjes wierrook willen ook nog wel eens helpen. De wesp houdt überhaupt niet zo van rook.

Een wespenval maken

‘Ik heb veel wespen bij de tuintafel hoe kan ik dit voorkomen?’, is een veelgehoorde vraag. Dit komt dus omdat de wesp op zoete luchten afkomt. Je kunt ze in een dergelijke situatie gaan verjagen, maar je kunt ook zorgen dat ze een andere plek aantrekkelijker vinden omdat daar meer te halen valt. Je kunt dus een wespenval maken, die de wesp als het ware bij de tafel weglokt. Dit kan op een hele simpele manier.
Maak gewoon van een plastic limonadefles een wespenval. Snij de fles door op 1 à 2 centimeter onder het punt waar hij aan de bovenkant breder wordt. De onderkant van de fles vul je met lekkere zoete siroop. De afgesneden bovenkant van de fles plaats je ondersteboven in de onderkant. Druk hem goed aan en zorg dat de dop er af is. Een wesp komt af op de zoete geur van de siroop, vliegt de fles in, maar komt er niet meer zo snel uit. 
 

Wespenval-met-zoetstof-zelf-maken

Hoe kun je de wesp verjagen?

Wespen verjaag je met geuren die voor de wesp niet aantrekkelijk zijn, maar als je dat even niet bij de hand hebt, zoek je misschien een actiever middel. Je kunt ze natuurlijk uit de lucht meppen en het handigste is als je hier een tennis of badmintonracket voor gebruikt. Wespen verjaag je met een krant of tijdschrift en je kunt ze een soort van verlammen met een bus haarlak. Door even wat haarlak op de wesp te spuiten, kleven zijn vleugeltjes aan elkaar en valt de wesp op de grond. Het zijn misschien niet de meest wesp-vriendelijke manieren, maar als je constant lastiggevallen wordt door deze beesten ben je het op een gegeven moment wel zat.

Een wespen nest in de tuin wat nu?

Als je voortdurend een overvloed aan wespenvolk in je tuin hebt, kan het best zijn dat je een wespennest in je tuin hebt. Een wespennest kan grote overlast geven. Dus hebben we wat uitleg op een rij gezet bij de vraag: ‘Een wespen nest in de tuin wat nu?’

Het liefst maakt een wesp zijn nest in de grond, maar anders doen ze dit ook graag in een spouwmuur of bij een dakrand. Of aan het plafond in je tuinhuis of schuur. De wespenkoningin geeft aan haar onderdanen de opdracht om het nest te bouwen en hiervoor moeten ze op zoek naar dood hout. Hier kauwen ze een soort van vezelballetjes van en die plakken ze vast aan een plek waar het hard kan worden. Met die houtvezels maken ze een raat van zeshoekige cellen en in iedere cel wordt door de koningin een eitje gelegd waar kleine witte larven uit komen. De wespenkoningin neemt de opvoeding van deze larven op zich. Ze voert ze met een papje van vliegen en muggen totdat ze zelf voedsel kunnen zoeken, zoals jouw limonade of andere zoetigheden.

Als je het wespennest wilt verwijderen, zullen ze daar niet blij van worden en bereid zijn om het nest te verdedigen door te steken. Het wespengif bevat een lokstof die ook weer hun soortgenoten aantrekt om de indringer te verjagen. Dit kan dus heel gevaarlijk zijn en soms zelfs dodelijk, zeker voor mensen die allergisch zijn voor wespengif. Laat het verwijderen van een wespennest dus altijd over aan een professional.

Is het een wesp of een hoornaar

Het is ook nog eens belangrijk om bij het aantreffen van een nest jezelf de vraag te stellen: ‘is het een wesp of een hoornaar?’ De hoornaar is namelijk nog agressiever als je in de buurt van het nest komt. Vaak zit het nest van de hoornaar in een holle boom. De hoornaar is ook zwart met geel, maar een stuk groter dan de wesp. De koningin kan soms wel 36 mm groot zijn, de werksters zijn tussen de 18 en 25 mm en de mannetjes zijn tussen de 21 en 28 mm. Op de kop, het achterlijf en op het borststuk van de hoornaar zie je vaak bruinrode accenten.

Super-grote-wesp-wat-is-dit

Een wespenspray gebruiken

Als je een wespenspray gebruikt, neem er dan een op basis van natuurlijke pyrethrinen. Deze spray kun je ook voor andere vliegende insecten gebruiken. Luxan Pyrethum bevat bijvoorbeeld die pyrethrinen wat een insecten dodend plantaardig extract is en niet schadelijk voor mensen en (warmbloedige) dieren. Je kunt deze spray ook in huis gebruiken of eventueel met de speciale spuitlans gebruiken om een wespennest uit te roeien.

Een wesp heeft mij geprikt en nu wat te doen?

Ben je toch gestoken door een wesp? Dan hangt het een beetje af van de reactie op de steek. 

Lokale reactie wespen steken

Is het slechts een lokale reactie, dan is een bezoek aan de arts niet altijd nodig. Het wordt rood en gezwollen en het kan pijnlijk zijn of ook gaan jeuken. Koel eventueel met natte doeken of gebruik een zalf tegen huidirritatie. Na een paar uur wordt het minder. Deze reactie komt het meest voor. Neem wel contact op met een arts als de steek in de buurt van je mond of keel zit en gebruik vast een ijsblokje om zwelling te voorkomen.

Allergische reactie van wespen steek

Bij een allergische reactie gaat de plek vaak jeuken en krijg je er eventueel de volgende klachten bij: duizelig, braken, diarree, daling van de bloeddruk, moeite met slikken, bewustzijnsverlies of zelfs een anafylactische shock. Dit kunnen levensbedreigende klachten zijn en snel handelen is noodzaak. Raadpleeg altijd een arts als het risico op een allergische reactie bestaat. Zorg ook dat je altijd anti-allergie medicatie middelen bij je hebt als je weet dat je allergisch bent.

Toxische reactie wespen steek

Als je meerdere keren gestoken wordt in een korte tijd neemt het gevaar op een toxische reactie toe. Hoe meer gif er in je lichaam komt, hoe gevaarlijker dit is. Voor volwassenen kunnen meer dan 20 steken al gevaarlijk zijn, bij kinderen ligt dit aantal lager. Schakel altijd een arts in.

3 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions