Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)

22 May 2023 in Insecten

Door Ilse

Afbeelding bij Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)


VUURWANTSEN

Deze insecten zijn bijzonder bont gekleurd. Hun opvallende rood- zwarte tekening valt niet te missen in de tuin, vooral niet als het zonnig is. Met zijn allen in de zon zitten is overigens hun favoriete tijdverdrijf. En hoewel je verrast kunt zijn door hun grote aantallen in de lente, hoef je je niet te verdiepen in de bestrijding ervan, want deze insecten zijn onze bondgenoten en behoren tot de opruimers van onze tuin. Ze zijn omnivoor, maar hebben geen interesse in het sap van planten of bomen (wel in dat van lindebomen). Ook kunnen ze het pantser van kleine insecten, zoals bladluizen, doorboren met hun spitse zuigsnuit (rostrum).

Vuurwantsen lijken op kevers maar worden gerangschikt onder de wantsen, herkenbaar aan die typische zuig- of steeksnuit en hun verharde voorvleugels. Hun vleugels zijn te kort om mee te kunnen vliegen. Als gevolg van natuurlijke selectie kunnen veruit de meeste vuurwantsen niet vliegen (vandaar de soortaanduiding apterus, ‘geen vleugels’); ze zijn aangepast aan een leven op de grond, of klimmend op muren en bomen.

Zwart oranje insecten

Helpers in de huishouding. 

Ze kunnen het pantser van kleine insecten, zoals bladluizen, doorboren met hun spitse zuigsnuit.

Als je de zwarte vlekken op hun dekschild bekijkt, kun je daar makke- lijk een menselijk masker in zien. Kijk je nog wat beter, dan zul je zien dat geen enkel masker helemaal hetzelfde is. Een mooie gelegenheid om te constateren dat ook insecten individuen zijn, allemaal uniek, net als wij en alle andere dieren.


✅ Wil je me nog beter leren kennen in het volgende blog leggen we je uit hoe nuttig de Vuurwants is. 

👉👉 lees maar mee; https://www.tuindingen.nl/forum/dieren-in-de-tuin/vuurwants


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Insecten

Insectenhotel knutsel ideeën

Naast de honingbij is er een unieke variëteit aan wilde bijensoorten. Met hun bestuivingsactiviteit zorgen ze voor diversiteit in de natuur, en in onze tuinen. Een blikjeshotel voor wilde bijen is makkelijk zelf te maken en kan bijna overal geplaatst worden: in je eigen tuin, op het balkon, op het dakterras of op een vensterbank. Omdat wilde bijen bij lagere temperaturen vliegen, zorgen ze ook bij slecht weer voor bestuiving.


Door Kim

Insecten

Harige witte vlinder met zwarte stippen - witte tijger (Spilosoma lubricipeda)

Wat is ze mooi met haar witte cape! De soort vliegt uitsluitend 's nachts. Als je er eentje overdag aantreft, dan kun je die heel goed fotograferen: ze laten zich gemakkelijk hanteren en vliegen niet weg. Komen 's nachts graag op kunstlicht af, zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Zowel de rups als de volwassen vlinder is voor vogels niet eetbaar en zelfs giftig.


Door Marjo.H

Insecten

De jaarlijkse trek van de Danaus plexippus, beter bekend als de monarchvlinder.

één van ’s werelds bekendste natuurfenomenen. Miljoenen monarchen vliegen vanuit Canada zo’n 3.000 kilometer naar Mexico om daar te overwinteren.


Door Tuindingen

Insecten

Planten in tuincentra bevatten nog steeds gevaarlijke bestrijdingsmiddelen - Lavendel spande de kroon

Gifvrije planten kopen? tips: Planten met het Europese biologische keurmerk, het Skal logo, zijn gegarandeerd gifvrij


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox