Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)

22 May 2023 in Insecten

Door Ilse

Afbeelding bij Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)


VUURWANTSEN

Deze insecten zijn bijzonder bont gekleurd. Hun opvallende rood- zwarte tekening valt niet te missen in de tuin, vooral niet als het zonnig is. Met zijn allen in de zon zitten is overigens hun favoriete tijdverdrijf. En hoewel je verrast kunt zijn door hun grote aantallen in de lente, hoef je je niet te verdiepen in de bestrijding ervan, want deze insecten zijn onze bondgenoten en behoren tot de opruimers van onze tuin. Ze zijn omnivoor, maar hebben geen interesse in het sap van planten of bomen (wel in dat van lindebomen). Ook kunnen ze het pantser van kleine insecten, zoals bladluizen, doorboren met hun spitse zuigsnuit (rostrum).

Vuurwants-nuttige-dieren

Vuurwantsen lijken op kevers maar worden gerangschikt onder de wantsen, herkenbaar aan die typische zuig- of steeksnuit en hun verharde voorvleugels. Hun vleugels zijn te kort om mee te kunnen vliegen. Als gevolg van natuurlijke selectie kunnen veruit de meeste vuurwantsen niet vliegen (vandaar de soortaanduiding apterus, ‘geen vleugels’); ze zijn aangepast aan een leven op de grond, of klimmend op muren en bomen.

Zwart oranje insecten

Helpers in de huishouding. 

Ze kunnen het pantser van kleine insecten, zoals bladluizen, doorboren met hun spitse zuigsnuit.

Als je de zwarte vlekken op hun dekschild bekijkt, kun je daar makke- lijk een menselijk masker in zien. Kijk je nog wat beter, dan zul je zien dat geen enkel masker helemaal hetzelfde is. Een mooie gelegenheid om te constateren dat ook insecten individuen zijn, allemaal uniek, net als wij en alle andere dieren.


✅ Wil je me nog beter leren kennen in het volgende blog leggen we je uit hoe nuttig de Vuurwants is. 

👉👉 lees maar mee; https://www.tuindingen.nl/forum/dieren-in-de-tuin/vuurwants


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Insecten

Van koninklijke bruidsvluchten tot stoepkrijt: De fascinerende wereld van mieren

We duiken in de fascinerende wereld van mieren, waarin we ontdekken hoe ze zich gedragen, hoe ze communiceren en samenwerken met andere organismen. Ook bespreken we mogelijke overlast die mieren kunnen veroorzaken en geven we suggesties voor het beheersen van hun aanwezigheid. Kortom, een boeiende inkijk in het leven van mieren en hun rol in de natuurlijke omgeving.


Door Marie Mul

Insecten

Elzenbladwesprupsen

Ontdek de schoonheid van elzenbladwesprupsen! Deze bijzondere rupsen, ook wel bekend als (Craesus septentrionalis), voeden zich met de bladeren van elzenbomen. Hoewel ze soms als een plaag kunnen worden gezien, dragen ze bij aan de biodiversiteit en ecologische balans. Bewonder hun unieke vraatpatronen en de manier waarop ze zich voortbewegen.


Door Jan de B

Insecten

De dag actieve nachtvlinder.

De sint-jacobsvlinder is een dag actieve nachtvlinder die vaak verward wordt met dagvlinders. Deze vlinder staat echter niet vermeld in dagvlinderboeken. De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan gifstoffen van jakobskruiskruid op, waardoor ze oneetbaar zijn als rups en later als vlinder. Jakobskruiskruid is niet geliefd, maar de sint-jacobsvlinder heeft er een voorkeur voor.


Door Roel

Insecten

Natuurlijke middelen die werken bij het op afstand houden van muggen

Muggen! Die irritante zoemers die ons overal achtervolgen en ons lek prikken. Muggen kun je afschrikken met DEET, maar als een middel wordt afgeraden voor kinderen en zwangere vrouwen, dan hoef je geen complotdenker te zijn om te vermoeden dat het spul niet supergezond is. Gelukkig bestaan er muggenwerende natuurlijke middelen die wel werken.


Door Mellisa

Insecten

Vuurwants (rood met zwart gekleurde dekschilden)

Vuurwantsen zijn bontgekleurde insecten die graag in de zon zitten. Ze zijn nuttig als opruimers in de tuin en kunnen het pantser van kleine insecten doorboren. Vuurwantsen lijken op kevers maar behoren tot de wantsenfamilie en kunnen niet vliegen. Ze hebben unieke patronen op hun dekschild en zijn individuen, net als andere dieren. Ze zijn interessant om te leren kennen.


Door Ilse

Insecten

Insectenhotel knutsel ideeën

Naast de honingbij is er een unieke variëteit aan wilde bijensoorten. Met hun bestuivingsactiviteit zorgen ze voor diversiteit in de natuur, en in onze tuinen. Een blikjeshotel voor wilde bijen is makkelijk zelf te maken en kan bijna overal geplaatst worden: in je eigen tuin, op het balkon, op het dakterras of op een vensterbank. Omdat wilde bijen bij lagere temperaturen vliegen, zorgen ze ook bij slecht weer voor bestuiving.


Door Kim

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox