Houtsnippers: Ideale bodembedekker, en Organische mest

Door Lekker van Eigen Land - 2-12-2020 in Grondbewerking
0 reacties

Houtsnippers: ideale bodembedekker, Organische mest
 
Waarom deze tekst
Ik lees de laatste tijd regelmatig op diverse Facebook pagina’s, forums en groepen over houtsnippers en welke dan wel en of dat goed is voor je bodem. Zo viel mijn blik ik op de vraag of iemand ervaring had met houtsnippers en verder lezend zag ik dat daar nogal verschillend over wordt gedacht. Ik wilde graag mijn mening en ervaring delen met jullie
 
Welke houtsnippers wel en welke niet:
Volgens mij gaat in de natuur zelf ook alle houtsoorten door elkaar met struiken, blad etc. etc. en ga zo maar door. Ik heb nog nooit een selectie proces gezien waardoor een bepaalde soort (linde bijvoorbeeld) wel verteerd wordt door de natuur en eik en dennen niet. Dennenhout en eiken gaan misschien wat langzamer over in voedzame humus, maar het gebeurt wel. Dus waarom selecteren. Weer zo menselijk ingrijpen, oh zoo goed bedoeld.
 
Hier van harte welkom
Ik ontvang graag gemallerde houtsnippers, liefst met blad erbij omdat dit heel goed aansluit bij onzes beleven van natuurlijk bemesten en produceren, mulchen en de bodem bedekt houdenen. Je krijgt relatief zeer weinig onkruid het ligt er zeker een jaar op en onderaan de laag verteert het in humus. Tevens houdt het vocht vast, zit vol met pieren en andere organismen na enige tijd en voegt dus op die manier voedingsstoffen en mineralen toe aan de bodem en als je van alles ontvangt zit je op een gemiddelde van wat de natuur heeft te bieden en dus altijd goed.
 
Solitair houtsnippers (monocultuur)
Houtsnippers als monocultuur op gebied van bodemverrijiking? Nee want we hebben ook compost en oude paardenmest, maar op sommige plekken wel gewoon alleen.  En ja ik leg in het najaar eerst een laag van 2-3 centimeter oude mest/compost in mijn moestuin (voornamelijk eenjarigen, zaaigoed) )en daarop dan de houtsnippers als mulchmateriaal. In de fruittuin en de boomgaard compost ik ook regelmatig maar daar gaat ook best wel eens houtsnippers direct op de oude laag.
 
By the way
In mijn siertuin, even wat anders, gebruik ik het bij alle borders als bodembedekker en heb daar steeds minder onkruid, prachtig bloeiende en groeiende, bloeiende planten en heesters etc. Ik vul dat daar jaarlijks aan met een laagje verse snippers
Foto is van begin 2020 in de fruittuin en heel veel opbrengst, weinig water hoeven te geven en gezonde en goed groeiende planten, struiken en bovenal een losse voedzame bodem.
 
Je mag er rustig anders over denken. Ik ben geen wetenschapper, geen apostel, geen zendeling,maar heb wel een eigen mening en mijn ervaringen.
 
 
Meer over hoe en wat wij doen op onze FaceBook pagina: Lekker van Eigen Land
 
Lees ook mijjn volgende Blog: Fabels over Houtsnippers
 

0 personen vinden dit leuk

Heb je een opmerking of aanvulling? Reageer dan op dit bericht

Om te reageren moet je ingelogd zijn.
Nog geen account? Registreer je dan op Tuindingen.

De tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox

Tuindingen op social media

Volg ons op Social Media voor elke dag nieuwe posts met de laatste tuindingen informatie.

Facebook Twitter Instagram Youtube Pinterest
sitemap | contact | webdesign dotsolutions