Vaccinium corymbosum / Blauwe bes

11 Jun 2020 in Fruit

Door tuin.fr.grOok wel trosbosbes genoemd, is een plant uit de heidefamilie. Het is een vruchtdragende struik met een hoogte van 1,5-2,5 m. Het blad verkleurt in de herfst naar vuurrood.
De blauwe bosbes hoort goed thuis in onze streken. Late nachtvorst, koele regenachtige zomers of overvloedige regens, de blauwe bosbes is er veel beter tegen bestand dan andere vruchten. Ze zullen steeds een betrouwbare oogst opleveren.
 
De blauwe bes bloeit in trossen met een groot verschil in bloei tussen de eerste en laatste bloem in de tros. De bloem is witcrème tot roze van kleur. De bloei is in de eerste helft van mei. Door deze vroege bloei kan er nachtvorstschade optreden.
Bestuiving gebeurt door de hommels. Zelfbestuiving is meestal mogelijk, maar het bijplanten van een ander ras, verhoogt de productie (grotere bessen) en geeft een vroegere rijptijd en dikkere bessen.
Overigens begint de vruchtvorming als een struik drie jaar oud is, maar de opbrengst wordt pas echt goed na een jaar of zeven.
 
De vruchtproductie is hoog. De stevige blauwe bessen zijn klein tot middelgroot, voorzien van een waslaag en zijn bijzonder smakelijk. Ze zijn zoet met een licht zure bijsmaak.
de rijptijd wisselt per ras: bij vroege rassen begin juli, bij late rassen begin augustus. Je kunt daarna ongeveer een maand lang doorplukken, want niet alles rijpt tegelijkertijd. Het is daarom verstandig wekelijks de rijpe bosbessen plukken, te vroeg geplukte bessen zijn minder van smaak en te rijpe bessen vallen af.
 
De vruchten van de blauwe bes zijn vers goed te bewaren, en ook invriezen en drogen gaat goed. De bessen kunnen worden gebruikt als vulling van gebak, worden ingemaakt (als jam, bessensap, siroop) en verwerkt worden tot vruchtenwijn.
Het is wel belangrijk tijdens het rijpen de vruchten met netten tegen vogels te beschermen.
Plantvoorschriften algemeen
Blauwe bessen kunnen geplant worden het volledige jaar door, maar idealiter begint men hiermee in het najaar waardoor de beworteling kan gebeuren in de winter.
De blauwbes is zeer goed winterhard. De meeste Vaccinium-soorten zijn bosplanten die graag lichte schaduw hebben en het liefst in wat zure, zeer humusrijke grond staan.
De aanbevolen plantafstand voor eigen teelt is 0,75-1,5 m.
Gebruik bij voorkeur goed ontwikkelde twee- of driejarige struiken met minstens drie takken van 40-50 cm lang.
Door het planten van meerdere blauwe bessen rassen krijg je een hogere productie door kruisbestuiving
Onderhoud
Vaccinium heeft een ondiep wortelnetwerk maar wil toch graag natte voeten, zorg er dus voor dat de bodem altijd vochtig genoeg is door extra water te geven.
De snoei beperkt zich tot verjongingssnoei. Na drie jaar geven de nieuwe takken weer bosbessen. Als je in het voorjaar bemest, geen beendermeel geven, want dat bevat kalk.
Dek je struiken goed af met netten tegen de vogels om niet te veel productie te verliezen
Ziekten:
Over het algemeen is blauwbes goed ziekteresistent.  


0
Deel je mening in een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Heb je al een account en wil je liever reageren onder je eigen naam? Klik dan eerst hier om in te loggen.


Er zijn nog geen reacties.
Fruit

Ficus / Vijgenboom

Ficus is de botanische naam van een geslacht in de moerbeifamilie. Het telt zo'n 750 soorten. In Zuid-Europa kennen we al eeuwenlang de Ficus carica, vijgenboom of kortweg vijg, die geteeld wordt om zijn vruchten. In tegenstelling tot de meeste vijgen is de Ficus carica bij ons winterhard.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox