Storm in Ierland blaast alle appels van bomen

27 Oct 2021 in Fruit

Door Tuindingen

Afbeelding bij Storm in Ierland blaast alle appels van bomen


De storm Ophelia, die over Ierland raasde, heeft grote schade aan met name de ciderteelt van appels aangericht. De reguliere appelteelt kwam er gelukkig redelijk goed vanaf.

Stormschade fruitbomen

Fruitteler Cornelius Traas doet verslag van de situatie in Ierland: “De storm heeft bijna alle ciderappels in Ierland van de bomen geblazen. Het was vlak voor de start van de oogst (dat gebeurt door het schudden van de bomen), maar de storm heeft al het schudwerk dat normaal zes weken duurt in zes uur gedaan.
 

Dat levert de ciderindustrie grote problemen op, omdat ze nu alle appels binnen twee weken verwerkt moeten hebben. Normaal doen ze daar acht weken over. Dat is natuurlijk niet mogelijk en telers zijn bang dat de appels bederven voordat ze verwerkt kunnen worden.
In de reguliere appelteelt waren het alleen nog Jonagored en Red Prince die geplukt moesten worden. Van wat nog aan de bomen hing is misschien 20 procent is van de bomen gevallen. In het algemeen is dus maar een klein percentage van de totale oogst verloren. Gelukkig dat de storm niet een paar weken eerder kwam.


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Fruit

Ficus / Vijgenboom

Ficus is de botanische naam van een geslacht in de moerbeifamilie. Het telt zo'n 750 soorten. In Zuid-Europa kennen we al eeuwenlang de Ficus carica, vijgenboom of kortweg vijg, die geteeld wordt om zijn vruchten. In tegenstelling tot de meeste vijgen is de Ficus carica bij ons winterhard.


Door tuin.fr.gr

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox