Lilium gloriosa rothschildiana / Klimlelie

28 Apr 2021 in Bloembollen

Door tuin.fr.grZe heeft langwerpige knollen/wortelstokken, unieke bloemblaadjes met een vlammend patroon en is een prachtige klimmer.
 

Met de kleine krulletjes aan de punten van de bladeren trekt ze zich omhoog. De stampers aan de onderkant van 6 golvende bloemblaadjes zijn groengeel. De bloemen verschijnen aan de top van de stengels. Die groeien door tijdens de bloei en daarom hangen de 4 cm klokjes sierlijk aan de stengels.  De bloem krult zich gracieus open en verkleurt van licht/flets groen naar vlammend goudgeel en vurig rood… Ze bloeit ongeveer een maand waarna uit het hart van iedere bloem een doosvrucht zo groot als een flinke augurk verschijnt. Hierin zitten de zaden verstopt.
Ranken moeten aan een rekje omhoog worden geleid. De ranken kunnen tot 2 meter lang worden. De klimranken grijpen zich stevig vast aan de klimconstructie.
De bloemen staan op stevige stengels.
De Gloriosa bevat colchicine en is daarom uitermate giftig.


Plantvoorschriften
Omdat de Gloriosa niet winterhard is, kan ze het beste in een pot geplant worden. Plant ze in mei in een ruime pot met de neus naar boven en bedek ze met 5 cm grond mengsel van compost, gazonaarde, turf en zand. Deze exotische kamerplant verlangt veel licht. Ze groeit graag in vochtige grond die tussendoor droog wordt. Plant ze voorzichtig want elke knol heeft maar één groeipunt. In een zonnige serre, waar de temperatuur het hele jaar niet onder de 15 °C komt, kunnen ze wel in de volle grond worden geplant.
Ook kan de knol / wortelstok begin mei op een zonnige beschutte plaats in de volle grond geplant worden.


Onderhoud
Op zanderige veengrond doet de plant het hele zomer seizoen het prima, met veel bloemen. Ook vormt hij prachtige grote nieuwe wortelstokken die voor de eerste nachtvorst voorzichtig opgerooid moeten worden en in droge turfmol bewaard kunnen worden bv in de kruipruimte. Denk erom dat de groeipunt van de knol niet beschadigd, want dan kan de knol weg gegooid worden. Eigenlijk de behandeling net zo als bij de overbekende dahlia's, het oprooien en opslaan voor de winter.
   


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Dahlia Boek

M’n mond viel open van verbazing, de ene leukerd na de andere.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox