Hymenocallis / Ismene  - Spinlelie (soort)

13 Jun 2020 in Bloembollen

Door tuin.fr.grHymenocallis is een geslacht van planten in de familie van de Amaryllidaceae. Het bevat 63 soorten die voorkomen in tropisch en subtropisch Amerika.
 

Hymenocallis zijn bolvormige meerjarige kruiden. De bloemen hebben hun meeldraden verenigd tot een karakteristieke corona. Hymenocallis betekent "mooi membraan" in het Grieks, hetgeen verwijst naar de corona die de stengels van de meeldraden verbindt voor een gedeelte van hun lengte.
De lange bloemsteel draagt 3 tot 5 witte geurende bloemen die ongeveer 20 cm groot zijn. De 6 smalle kroonbladeren zijn teruggeslagen. De bloemen hebben hun meeldraden verenigd tot een karakteristieke kroon. De bladeren zijn zwaardvormig, soms spitsvormig, glanzend en lederachtig. Een soort bloeit in geel.

De soorten kunnen in 3 groepen ingedeeld worden:
De tropische soorten (Zuid-Amerika, Centraal-Amerika, de Caraïben en West-Indië). Deze soorten (tiental) zijn grotere planten die snel uitbreiden via broedbolletjes en die eerder als kamerplant dienst doen. Ze gaan ’s winters niet in rust en moeten op een relatief warme plaats overwinteren.
De Mexicaanse soorten. Een grote groep met veel diversiteit, gezien de grote klimatologische verschillen. De soorten in deze groep zijn moeilijk in cultuur te brengen. Deze soorten gaan in winterrust en hebben weinig vocht en een lagere temperatuur nodig (vorstvrij indien in potten) en komen relatief laat in de lente terug met nieuwe bladeren.
Het Zuidoosten van de Verenigde staten tot in Texas. Dit zijn over het algemeen planten voor vochtige tot natte bodem. Om ze succesvol te laten groeien moeten ze zeer regelmatig en overvloedig begoten worden en mag de grond tijdens het groeiseizoen nooit uitdrogen.


Plantvoorschriften algemeen
Plant ze net onder de grond na half mei op een plek in de zon in voedselrijke en goed doorlatende grond. Ze is matig winterhard, dus geplant in de volle grond moeten ze tijdens de winter goed afgedekt worden. Ze kan ook prima in een pot geplant worden (de neus gelijk aan de potrand). De pot vorstvrij laten overwinteren en de potgrond niet helemaal laten uitdrogen.


Onderhoud & vermeerderen
Tot de bladeren vergaan in de herfst, regelmatig bemesten en water geven.
Verwijder verwelkte bloemen voor een langere bloeiperiode.
Geef tijdens de bloeiperiode voeding voor een extra rijke bloemenpracht ( 1x per week)
Na de bloei (indien ze in potten staan)  kunt u ze gewoon laten overwinteren in de pot net zoals bij de amaryllis.
Geef geleidelijk minder water tijdens de winter in de rustperiode (niet volledig laten uitdrogen!)
Geef meer water  in het voorjaar als de bollen bladeren vertonen.
In de tuin: vuistgrote bollen in de herfst uitgraven en volkomen droog en warm bewaren - liefst in een kelder.
Wortels niet verwijderen.
Vermeerderen: Bij het verpotten de kleine knolletjes van de moederplant verwijderen en apart oppotten. Wordt ook vermeerderd via zaad. De zaden kiemen aan de plant en daaruit vormt zich een knolletje dat begint te wortelen zodra die in de aarde komt


Log in om te liken
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Dahlia Boek

M’n mond viel open van verbazing, de ene leukerd na de andere.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox