Erythronium / Hondstand

26 May 2020 in Bloembollen

Door tuin.fr.gr



De Erythronium heeft zijn populaire naam ‘hondstand’ te danken aan de smalle langwerpige bol, die op de hoektand van een hond lijkt.


De cyclaamachtige bloemen bloeien slechts korte tijd tussen maart en mei in geel, wit, roze, violet, lavendelblauw. Ze hangen knikkend aan korte, dunne stengels. Ze heeft 2 langwerpige grondbladeren, meestal gevlekt of gemarmerd zoals een regenboogforel. Er komen echter ook vormen voor die egaal groene bladeren hebben.
Voor verwildering op het gazon en in een border zijn de planten zeer geschikt, zolang ze maar in de halfschaduw kunnen staan. Ze kunnen vele jaren op dezelfde plaats staan en vermeerderen zich voornamelijk door zaad.


De sterkste Erythronium soort is de Erythronium 'Pagoda'.


Plantvoorschriften algemeen
Koop in de late zomer stevige, gezonde, grote bloembollen die gelijkmatig van vorm zijn.
Erythroniums zijn niet makkelijk te telen. Plant ze snel na aankoop om uitdrogen te voorkomen. Plant de bollen eind augustus/begin september op een beschaduwde plaats waar de grond niet te droog wordt. Ze houdt van leemachtige grond rijk aan organisch materiaal. Voedselrijke tuingrond voldoet echter prima. Zware grond met zand mengen voor een goede afwatering. Zet haar op een plaats waar ze tegen harde wind beschermd is. In een pot planten is natuurlijk ook mogelijk.
De geadviseerde plantafstand is 26 cm. (11-15 st. per m2.)
 

Onderhoud - vermeerderen
Dek de plaats in de herfst af met compost of droge bladeren, in streken met koude winters ook nog met takken. Ervaring wijst uit dat de planten jaren op dezelfde plaats kunnen blijven staan en zo elk jaar meer bloemen produceren. Verdeel in het voorjaar rijpe compost rond de planten zodra ze uitlopen. Geef geen mest. Na de bloei de bladeren niet afsnijden maar laten afsterven.
Graaf oude pollen op en haal de broedbollen van de moederbollen. Deze direct weer planten.
De bollen van de Hondstand vermeerderen zich zich zeer langzaam en het duurt vier à vijf jaar voor je uit zaad een bloeiende plant krijgt. Dit is de reden waarom zij vrij duur zijn.
   


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

Bloembollen

Dahlia Boek

M’n mond viel open van verbazing, de ene leukerd na de andere.


Door Marie Mul

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox