Agapanthus (soort)

26 May 2020 in Bloembollen

Door tuin.fr.gr

Afbeelding bij Agapanthus (soort)


Bloeit met de jaren rijker en wordt steeds groter.


Grofweg kunnen we de Agapanthus in twee groepen verdelen: de soort die bladhoudend is in de winter en de soort die zijn blad verliest. De eerste moet 's winters naar binnen en daar zo koud mogelijk (maar wel vorstvrij), droog en licht overwinteren, maar laat de plant niet helemaal verdrogen. De tweede soort, die zijn blad verliest, is winterhard. Daarom kan men hem in de volle grond toepassen.
Ze groeit uit wortelstokken en heeft riemachtige bladeren. De bloemen zijn schermen van blauwe of witte trechter-/buisvormige bloemen.
De naam is afgeleid van het Griekse agape en anthos, wat respectievelijk liefde en bloem betekenen.


Plantvoorschriften Algemeen
Geef de Agapanthus een open zonnige standplaats.
Het mooiste effect geven 3-5 planten bij elkaar.
Planten met de neuzen ongeveer 3cm onder de aarde.
Steeds de nodige drainage voorzien: Agapanthus houdt NIET van natte voeten, zeker niet in de winter! In zware grond – grind of argexkorrels toevoegen. In zanderige grond voldoende compost toevoegen. In pot, steeds onderaan goede drainagelaag voorzien.
Planten die u in het voorjaar koopt en die nog geen nieuwe groei vertonen moeten met de kroon 5cm onder het grondoppervlak worden geplant.
Een Agapanthus is een echte zonaanbidder en bijzonder geschikt als kuipplant voor op het terras of balkon.
Houd niet van verpotten. Ieder jaar verpotten is uit den boze. Zet de plant steeds van bij de aanvang in een voldoende grote pot.
Nog een laatste tip: deze plant heeft de neiging om na enige tijd de pot uit te groeien. Dit maakt het water geven erg lastig. Daarom is het verstandig om bij het verpotten de pot niet helemaal te vullen, maar een royale gietrand over te houden.


Onderhoud
Alhoewel een Agapanthus droogte uitstekend verdraagt, is het toch beter om uw Agapanthus in bloei 1x per week flink te gieten tijdens een droogteperiode.
Zorg ervoor dat de Agapanthus voldoende mest krijgt. Gebruik bij voorkeur een meststof met laag stikstofgehalte en voldoende fosfor en kalium. Geef de plant in de groeiperiode, 1x voor en 1x na de bloei, bij zeer arme grond ook tijdens de bloei, een dessertlepel tot een eetlepel mestkorrels.  Gebruik deze meststof ook in de vroege lente, na het verwijderen van de winterbescherming en eind augustus op het einde van de bloeiperiode (dan wel in iets kleinere dosis geven) . Deze toegift op het einde van de zomer stimuleert de ontwikkeling van bloemknoppen voor volgend seizoen.
De bladverliezende Agapanthus is uitermate geschikt in border of tuin.
Onze ervaring is zelfs dat de plant daar nog beter groeit. Heeft u de Agapanthus in uw border geplant dan kunt u de plant in de winter dus niet binnen halen.
U kunt deze dan het beste afdekken met plastic en daarover een dikke laag bladeren, stro of iets dergelijks aanbrengen tegen de vorst als het echt te koud wordt.
Winterbescherming tijdig (maar niet te vroeg) verwijderen, van zodra de langdurige vorstperiodes voorbij zijn kan een lichtere winterbescherming met enkel vliesdoek volstaan. Als de Agapanthus te lang ondergedekt blijft dan ontwikkelen zich zwakke en slappe jonge scheuten.
Gebruik voor de Agapanthus nooit een dure pot, want deze gaat onherroepelijk verloren als je moet verpotten. Er is geen enkele plant die zich met zijn wortels zo in de pot vastvreet als de Agapanthus en daarom is er maar één remedie en dat is het kapotslaan van de pot
Delen in eind voorjaar liefst om de 4 jaar.
 

Ziekten
Virusziekten; plant vernietigen


 


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Bloembollen

Uitleg: Wanneer kunnen dahlia knollen de grond in?

Aan de slag met de dahlia knollen in het voorjaar. Maak gebruik van de volgende tips om ze op het juiste moment in de tuin te plaatsen en creƫer ook nog eens extra veel en meer bloemen.


Door Jan de B

Bloembollen

Het verzorgen of snoeien van uitgebloeide narcissen.

Leer hoe je narcissen verzorgt en behoudt! Ontdek snoeitips, het belang van verwildering en het verrijken van narcissenbollen voor prachtige bloemen jaar na jaar.


Door Tuindingen

Bloembollen

Plantlijst; De mooiste narcis soorten voor elke lentetuin.

Welke soorten narcissen zijn er? Dubbele bloemen, effen of gevlekt, grote gele trompetten, kleine trosjes met witte bloemetjes. Bekijk hier de verschillende soorten narcissen en hun kenmerken.


Door Tuindingen

Bloembollen

Villa met landschapstuin van 7000m2 vol met stinzenplanten te kloosterveen Smilde

Voorjaarsfeest tussen de stinzenplanten. Geen wonder dat vroeger op landgoederen onder bomen en struiken allerlei vroegbloeiende bol- en knolgewassen werden aangeplant. Deze bloeien voordat het blad aan de bomen komt en het bos donker wordt.


Door Tuindingen

Bloembollen

Bezoektuin Tuinfleur! Verrassende tuin met een bijzondere collectie van sneeuwklokjes

Deze verrassende diepe tuin beslaat 6000 m2 en omvat 12 tuinkamers waarin duizenden bloembollen, diverse bloeiende vaste planten en een bijzondere collectie van sneeuwklokjes te vinden zijn. Bezoektuin Tuinfleur! Gelegen aan de oever van het Oldambtmeer, 5 km van Winschoten.


Door Tuindingen

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox