Aronia melanocarpa / Appelbes op stam

27 May 2020 in Beplanting op stam

Door tuin.fr.grHet is een bladverliezende lage brede struik met dicht opeen groeiende takken. Hoogte struikvorm 1 tot 1,8 m. Geënt op stam tot 3/4m.


De bladeren zijn omgekeerd eivormig, donkergroen en glanzend, licht getand en de onderzijde is grijsgroen, in de herfst kleurt het blad oranjerood.
Deze appelbes bloeit in mei en juni, met witte geurende bloemen in dichte tuilen, later gevolgd door glanzende zwarte eetbare bessen die kort na het rijpen afvallen.
Rode herfstkleur.
Lokt bijen en vlinders en is goed ziekteresistent. De zwarte bessen bevatten veel vitamine C en zijn bruikbaar in confituur en jam.


Plantvoorschriften algemeen
Appelbessen groeien op bijna elke grondsoort, behalve zware klei en dichtslempende, lemige zandgrond.
De voorkeur gaat uit naar lichte vochthoudende zandgrond. Hoewel Aronia van nature liefst in de halfschaduw staat, doet hij het goed in de volle zon, mits de grond niet te droog is.
 

Onderhoud
Het is mogelijk de heester voor of na de winter te verplanten en hij kan goed tegen snoei.
Vindt u de Appelbes te groot geworden? Na de bloei in mei en juni kunt u hem drastische snoeien. Knip of zaag de hele struik terug tot bijna een halve meter hoogte. Zorg wel dat u de takken niet tot aan hun vertakking afknipt. Laat een ruim stuk over, zodat de struik op de slapende knoppen kan uitgroeien. Hoe meer vertakkingen er overblijven, hoe bossiger de 'nieuwe' struik zal worden.|
De Appelbes produceert vaak veel wortelopslag. Omdat dit meestal niet gewenst is, kunt u dit van maart tot september diep weg snoeien. Snoei daarna ook de nieuw opgekomen wortelopslag weg.
Op stam is enkel vormsnoei noodzakelijk.

Ziekten
Schimmelziekten (bijvoorbeeld bladvlekkenziekte) komen voor, maar zijn alleen in warme, natte zomers een probleem; ze zijn met een ruime plantafstand grotendeels te voorkomen


0
Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox