Biodiversiteitsdag 2021

03 Jun 2021 in Onderhouden van en werken in de tuin

Door Paula kok

Afbeelding bij Biodiversiteitsdag 2021


Vandaag, zaterdag 22 mei 2021, is de dag van de biodiversiteit.

Toen ik vroeger op de lagere school zat, had ik in de 3e klas een juffrouw die vegetarisch was. Dat was toen heel bijzonder! Ze stuurde ons voor haar kat naar een scharrelslager "want", zo legde ze ons uit: "een kat kan geen vegetarier zijn. Dan gaat hij dood! En als hij dan toch vlees moet eten, laten de dieren die zijn voedsel worden dan in ieder geval een goed leven gehad hebben!"
Zonder al teveel met mijn leeftijd te koop te lopen, dat was in de tijd dat leg-batterij-kippen de norm waren en de eerste scharreleieren net in de schappen kwamen. En dat was toen nog een serieuze upgrade! Terwijl nu "scharrel" de minste van alle opties is. We hebben nu immers de "vrije uitloop" en "biologische" eieren. Dat zou allemaal nog beter zijn voor de kippen. Of was het nou het millieu?

Toen was het gat in de ozonlaag en zure regen onze grootste zorg, tegenwoordig zit dat onder de noemer klimaatverandering, ontbossing en opwarming van de aarde. Oh wacht, biodiversiteit hoort daar ook nog ergens tussen. En plasticsoep in de zee. En co2 uitstoot. En waterhuishouding. En dierenleed in megastallen. En, en en......er lijkt geen einde te komen aan dat lijstje. 

Niet alleen een hele opsomming van alles wat er verkeerd gaat maar ook een hele rits maatregelen om het te proberen te herstellen komen daar achteraan. Nu zitten we bijvoorbeeld in de "maai Mei niet" aktiemaand in het aktiejaar dat we "Nederlands kampioenschap tegelwippen" om de natuur en biodiversiteit te redden. Om maar eens wat voorbeelden te geven.  Maar het lijkt erop dat, hoe hard we ook ons best doen, het is nooit genoeg.

Daar waar we minder vlees gingen eten om het millieu te sparen, en het vlees wat we aten was waar mogelijk scharrel om het dierenleed te verzachten, stond algauw een vegetarier op om te vertellen dat het niet genoeg was. Hoewel de stap voor de meeste mensen om vegetarier te worden al veel te groot is, is er toch een percentage wat dat wel kon en deed. Maar dan staat er vervolgens weer een veganist klaar om met z'n vingertje te wijzen dat het echt beter kan. Want koeien houden voor melk staat gelijk aan slavernij en eieren eten staat gelijk aan.....ach, vul het zelf maar in. Je hebt nu zelfs onder veganisten nog gradaties want veganist worden om dierenleed te voorkomen is inmiddels ook alweer ouderwets. De nieuwste en hipste reden nu is om uit klimaatoverwegingen veganisme toe te passen. Je ecologische voetafdruk verkleinen. Kan jij het nog volgen? Want de meeste mensen met de beste bedoelingen zijn inmiddels allang afgehaakt. 
Dit is overigens absoluut geen kritiek op vegetariers en/of veganisten! Ik heb niks meer dan bewondering en respect voor mensen die dat kunnen!

En dan heb ik het nog niet eens gehad over "greenwashing" en "eco-oplichters"! Want daar waar erg veel goeie bedoelingen verzamelen daar komen vanzelfsprekend de opportunisten ook om er een slaatje uit te slaan. En genoeg mensen die er helaas nog intrappen ook. 
Zo was ik laatst in een winkel waar ik extra kon betalen om co2 neutraal te kunnen kopen. Ik zal het gezicht wat de verkoopster trok niet gauw vergeten toen ik vroeg of ze dan extra ijs op de noordpool zou brengen of voortaan haar eigen kinderen achter het naaimachine zou zetten. 

Maar zonder dollen mensen, laat je niet gekmaken, doe wat je denkt dat goed is en fijne biodiversiteit dag! Wat dat dan ook mag betekenen. Volgens mij hoort elke dag biodiversiteitsdag te zijn. 💚❤

Lees ook mijn vorige blog

Wil je mij volgen en meer nuttige tips lezen?  bezoek mijn eigen pagina. >> "Uit de pen gevallen" <<

Inloggen is verplicht

Om een reactie te posten moet je ingelogd zijn

Log in
Er zijn nog geen reacties.
Beplanting

Narcissen bloemen worden opgegeten

Narcis bloemen worden opgegeten door slakken | wat kan ik hier tegen doen

Mediterrane planten

Aeonium arboreum

Schimmel op wonde afgebroken tak

Dieren in de tuin

Mededeling Egelhuisjes van steen niet geschikt voor winterslaap

Wij raden stenen egelhuisjes af. Bij het ontwaken van de winterslaap kunnen er long problemen zijn ontwikkeld. Lees alle informatie over egelhuisjes op het tuinforum

Moestuinieren

Knoflook telen

Nu is het tijd om de knoflook te planten. Misschien al iets te laat, want er is een handig ezelsbruggetje om het te onthouden: 10-10-10-10. Op 10 oktober plant je de tenen tien centimeter diep en tien centimeter uit elkaar.

Vijvertuin

Blad uit vijver houden

Zoeken naar een oplossing om blad uit een grote vijver te houden

Tuinaanleg

Daktuin aanleggen met de buurt

Met de buurt hebben we meerdere groendaken aangelegd. Erg leuk om te doen en verbetering van de leefomgeving.

Hoe snoei ik mijn

Sering op stam snoeien

Mijn sering is al aantal jaar niet goed gesnoeid dus worst kaal van onder

Planten

Bruine vlekjes op bladeren, weet jij wat dit is?

Bruine vlekken op bladeren philodendron Geen beestjes te zien

Onderhouden van en werken in de tuin

Klusje van de dag

Hoe blijft mijn tuin bloeien tot een stuk in oktober

Volg ons op social media

De Tuindingen nieuwsbrief

Ontvang iedere week de leukste en groenste nieuwsbrief vrijblijvend in je mailbox